shareit

Никола Тесла плаща хотелската си стая с лъч на смъртта

| от |

Никола Тесла е популярно име във физиката и във възхода си прави сериозен скок в това поле, а патентите му са основа на съвременните електрически системи за променлив ток. Първите стъпки към точните науки се проявяват именно в гимназията, където учи аритметика и немски език. През 1873 г. след дипломирането се разболява от холера и дълго време е на легло. Баща му Милутин е отчаян и не спира да се моли за оздравяването на сина си. В опит да го мотивира, Милутин обещава, че ще изпрати сина си в най-доброто инженерно училище, само да се изправи на крака. Това обещание е и първата стъпка към „светлината върху лицето на Земята“.

Само две години по-късно прекрачва прага на Техническия университет в Грац. Отначало е отдаден изцяло на науката, след това се захласва по хазарта и дълго време причинява само главоболия на семейството си, по-късно успява да намери правилен подход дори в това начинание и бързо връща всичко загубено на семейството си. В последната година се смята, че не посещава много лекциите и така и не успява да се дипломира, но това вече няма значение, Тесла е успял да вземе необходимите знания, за да ги приложи.

Единственият проблем е, че младият учен наистина не може да намери границата на разумното и позволява на науката да го унищожава бавно и сигурно. Точно по тази причина преживява нервен срив, следват халюцинации, които преплитат миналото и бъдещето му. Практически този герой на науката може да се смята спокойно за един от многото луди учени. Срещата с Томас Едисън е горчива, макар и в началото двамата да се справят отлично. Когато през 1885 г. Никола променя генераторите на Едисън, обещанието за изпълнение на тази задача е 50 000 долара, единственият проблем е, че след като сърбинът успява да се справи получава оферта за допълнителни 10 долара към седмичното си възнаграждение, което слага край на екипа Едисън – Тесла.

Животът на изобретателя не е особена песен. През цялото време има нужда от финансови средства, за да продължи своята работа, а патентите не са достатъчни. Следват редица партньорства, които по една или други причина, не могат да доставят необходимите капитали, а и времето, в което физикът твори, е съпътствано от елементи като Голямата депресия и Първата Световна война, като в последствие се чува и приближаващия втори глобален конфликт. В епоха като тази, физикът е принуден да работи по-бързо, да се опитва да доказва на света, че науката е много по-добра от въоръжените конфликти и същевременно с това да оцелява. Впрочем, говорейки за война, не трябва да забравяме, че Тесла има визия дори за нея.

Той често говори за лъч енергия, който може да поразява врагове на далечни разстояния, използвайки само електричество. Гарантира защита на границите, използвайки невидимо поле способно да обърка плановете на всеки противник. Самият Тесла се кълне, че е разработил такова. През 1934 г. говори за устройство, което може да унищожи всяка цел на километри от него. Така наречената Телесила е първото олицетворение на смъртоносен лъч, който може да се пренася по въздуха. Макар и светът да се подготвя за война, изобретателят се надява, че с него ще може да постигне мир и да сложи край на въоръжените конфликти.

Единственият проблем е, че една военна индустрия не може да се лиши от правото на човечеството да пролива кръв, всяка капка се измерва именно в пари. Следващата година е още по-благоприятна за физикът. Той е готов да представи своето творение на Лигата на Нациите, като гарантира, че с негова помощ ще спасява животи. Притесненията на някои страни го принуждават да прекрати тези апетити. Съветският съюз е готов да инвестира 25 000 долара, с които да закупи детайлните планове и обяснения на проекта. През 1937 г. се опитва да открие спонсори и публикува обява във в-ка, показвайки планове за защита на страни като САЩ, Великобритания, Франция, Канада и Югославия.

Teslathinker

Снимка: By невядомая – Originally published in „Tesla’s Important Advances“ in Electrical Review, May 20, 1896, p. 263. Credited in caption to Tonnelé and Co.Uploaded 20:26, 3 January 2006 (UTC) by EscapeArtistsNeverDie from copy of article on http://www.teslacollection.com/tesla_articles/1896/electrical_review_ny/nikola_tesla/tesla_s_important_advances (log), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3123892

Великобритания започва да мисли дали не е редно да заплати 30 милиона долара, за да притежава патента и знанията за това супер оръжие, изпреварвайки възможността да се озове в ръцете на хора като Адолф Хитлер. Точно тук можем да обърнем внимание на една интересна версия. Ако Тесла има способностите да произведе нещо подобно, а в този моменти патентното бюро вече е разбрало, че ученият наистина има невероятна дарба, тогава можем да допуснем, че най-вероятно би било ефективно средство за защита и нападение. След това нека помислим за секунда как щеше да изглежда света, ако Адолф Хитлер беше значително по-интелигентен?

Добрата новина, поне до някаква степен, е фактът, че в този момент никой не гледал към науката като начин за решаване на всички проблеми. По време на тези опити за финансиране, Никола няколко пъти споделя, че в хотелската му стая се опитват да се промъкнат шпиони или крадци. Многократно е откривал записките си в пълен безпорядък, но точно тук идва и забавната страна на нещата – той винаги твърди, че тайната на това оръжие се крие именно в главата му. И можем да бъдем склонни да му вярваме, не веднъж в лабораторията му избухват пожари, които би трябвало да го върнат много крачки назад, но уви, геният отново създава всичко от нулата.

Най-вероятно се чудите какво се случва и кой успява да получи най-добрата възможна защита? Тесла говори в Югославското посолство, че в следващите месеци ще демонстрира своето откритие и вече е произвел такова. За жалост плановете не се сбъдват, защото е блъстнат от автомобил и никога не успява да се възстанови от катастрофата. Докато прекарва голяма част от времето си в хотелска стая, ученият трупа сериозни дългове. В този период се смята, че вече дължи около 20 000 долара на Уолдорф-Астория.

Помолен е да си тръгне и по тази причина се настанява в хотел Клинтън в Манхатън. И там не е способен да заплати сумата, но има какво да предложи на управителите – именно въпросният смъртоносен лъч. Гарантирайки, че притежателят му ще стане един от най-богатите хора, а и след като по-рано е споделил на посланика, че вече е изобретил нещо подобно, ученият продължил да пребивава в хотела до смъртта си през 1943 г. Тогава е изпратен екип учени, които да съберат абсолютно всичко, включително и въпросното оръжие.

Когато започнали да разглеждат съдържанието на една от кутиите, предназначена за хотела, господата открили само някои стари електрически компоненти. Съдържанието в тях, поне така казват, нямало нищо общо с революционното откритие. Впрочем същото се оценява на 10 000 долара, но определено не били достатъчни за покриване на всички разходи.

Заглавна снимка: By https://wellcomeimages.org/indexplus/obf_images/4c/6e/da5709a57832dbbb048ba4a17fe6.jpgGallery: https://wellcomeimages.org/indexplus/image/M0014782.htmlPhotographer: Dickenson V. AlleyWellcome Collection gallery (2018-03-31): https://wellcomecollection.org/works/zncts6ch, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36367226

 
 
Коментарите са изключени