shareit

Немската роторна въртележка и играта с гравитацията

| от |

Ако се чудите какво точно е мислил един човек, когато създава така нареченото виенско колело, тогава може да надникнете още по-навътре в лудостта и да се запознаете с немския учен Ърнст Хофмайстер. Той отдавна търсил специална форма на забавление, която да впечатли много повече гостите от скучните въртележки и затова през далечната 1949 г. в Западна Германия се ражда така наречения ротор за въртене на хора.

Макар и да звучи малко странно, въпросното приложение е финансирано от немския бизнесмен Карл Фрайзе и на следващия Октобърфест се демонстрира като интересно и вълнуващо зрелище. През следващата година Марк Майер закупува правата за производство и започва да внася атракцията във Великобритания. На фестивала на Великобритания през 1951 г. се появявя новото приложение, с чиято помощ всички почитатели ще бъдат истински шампиони. Много скоро и останалите панаири започват да търсят атракцията, защото слуховете за тази въртележка изобщо не са стационарни.

gettyimages-163445579-594x594

Какво точно е толкова специалното на роторната въртележка? Започваме с факта, че въпросната система е създадена да използва центробежните сили. Веднъж щом високата скорост се постигне, подът се изстегля и оставя гостите да се въртят по барабана. Към края на завъртането се връща и подът и всеки може спокойно да стъпи на земята, ако краката му изобщо го държат.

По този начин с конкретна скорост можем да видим как центробежните сили могат да създадат забавление, което до този момент е изключително уникално. В този момент това е атракция, която почти всеки иска да посети. И докато се чудите каквъ е смисълът и защо никой не се притеснява от евентуалните контузии, които биха могли да се случат, отговорът е елементарен – никой не се е интересувал толкова от правилата за безопасност.

gettyimages-2696429-594x594

Интересен факт е, че докато смелчаците са само една част от аудиторията, останалите господа идват с най-голямо удоволствие да гледат магията на гравитацията и механиката. На някои снимки може да се забележат дори хора, които са с главата надолу. Те най-вероятно са стояли на ръце, докато машината започне да работи. Съответно, с наличичето и на зрители, някои търговци решили да се възползват от възможността да таксуват гостите си. Роторната въртележка работила и продължавала да доставя удоволствия във времето, в което човек не изпусне своите ключове или парите си, докато се въртят или евентуално не реши да пусне обяда си върху останалите хора.

gettyimages-3313686-594x594

Често почитателите оосъзнават, че центробежната сила е толкова голяма, че хората изпитват огромни затруднения дори с дишането, а това вече е сериозен проблем. Въпреки това, мераклиите продължават да се редят до онзи специален момент, в който през 70-те години се раждат други атракции и по този начин бавно и сигурно става ясно, че абсолютно всеки е обречен да пострада малко повече в голямата игра със забавленията.

 
 
Коментарите са изключени