shareit

Най-старият медицински текст в историята

| от |

Археолозите откриват много неочаквани предмети, когато разкопават древни гробници по света. През 2017 г. изследователи, които изследват китайска гробница на 2200 години, не само откриват човешки останки, но и това, което може да е най-старата известна схема на човешкото тяло. Според Live Science китайският текст, написан върху коприна, е открит вътре в гробниците в Мауандуйв в централен южен Китай.

Гробниците принадлежат на маркиз Дай и семейството му. Трупът на съпругата на маркиза, Ксин Жуи, наричана още лейди Дай, е една от най-добре запазените мумии в света.

Древният текст, известен като Медицинския ръкопис от Мауандуйв , съдържа анатомичните описания на човешкото тяло, най-ранния подобен текст, известен на изследователите. Но разглеждането на съдържанието му не е лесна задача.

„Уменията, необходими за тяхното тълкуване, са разнообразни – изисква се от изследователя първо да могат да четат оригиналния китайски и второ, да извърши анатомични изследвания, които позволяват преразглеждане на структурите, за които се отнасят текстовете“, се казва в изследването.

Mawangdui LaoTsu Ms2

Авторите на древнокитайския текст използват термина „меридиан“ в своите писания. Това е термин, свързан най-вече с акупунктурата, традиционно медицинско лечение в китайската култура, което се фокусира върху регулирането на притока на кръв в тялото. Изследователите интерпретират „меридиан“ като голям кръвоносен съд, който се простира през различни части на тялото. Например, един ред от древния текст е преведен като описващ меридиан, който е „в центъра на дланта, минава по предмишницата между двете кости, вървейки право по сухожилията, минава под сухожилието в бицепса, до мишницата, и се свързва със сърцето“, следвайки пътя на лакътната артерия. Друга част от текста описва „меридиан“ в стъпалото, който „започва от палеца на крака и минава по медиалната повърхност на крака и бедрото. Свързва се в глезена, коляното и бедрото, пътува по адукторите на бедрото и покрива корема.“ Това съвпада с местоположението на сафенозната вена.

Твърденията в документа са забележителни по две причини. Първо, като се има предвид възрастта на гробниците, които датират от династията Хан между 206 г. пр. н. е. и 220 г. сл. н. е., текстовете несъмнено са най-старите известни медицински карти, описващи човешката анатомия, в света. Както отбелязва изследването, китайският текст „представлява най-ранният оцелял анатомичен атлас, предназначен да предостави кратко описание на човешкото тяло за студенти и практикуващи медицина в древен Китай“. Преди това се смята, че най-старата писмена медицинска карта на човешката анатомия произхожда от Гърция. Историците вярват, че древногръцките лекари като Херофил и Еразистрат – и двамата от които са живели преди периода на династията Хан – вероятно са били автори на такива древни медицински текстове. Но повечето от текстовете им са загубени и са известни само от това, което други древни писатели са писали за тях.

Стара китайска диаграма на акупунктурните меридиани

На второ място, медицинският текст също развенчава дългогодишния мит, че не е имало научна основа за „анатомията на акупунктурата“. Медицинският текст отразява очевидни връзки с древната практика и предлага доказателства, че лекарите, писали за акупунктурата, са изхождали от действителни наблюдения на човешкото тяло.

Не е ясно на чие тяло са базирани древните текстове, но изследователите подозират, че анатомичните изследвания вероятно са дошли от дисекция на телата на престъпници. Човешките останки са считани за свещени в древен Китай, но честта да се запази тялото вероятно не е давана на онези, които идват от долните нива на обществото.

Проучването подчертава, че информацията в документа показва и „евроцентричната перспектива в медицината“. Предишните проучвания често пренебрегват изследването на древни практики от незападните култури, въпреки дългата им история в медицината. Китай, особено, има дълга история на медицински изследвания, датираща преди хиляди години, като Анатомичния атлас на истината от Кун Джен Ту и Анатомични илюстрации от Оу Сифан Уй Цанг Ту от династията Сун от 960 г.

С това ново проучване, осветяващо древната китайска медицина, може би най-накрая богатата история на медицинските изследвания в страната ще получи дължимото признание и внимание.

 
 
Коментарите са изключени