shareit

Музикантът Боб Бърнс, който измисли думата „базука“

| от |

Думата „базука“ днес е синоним на противотанково оръжие за рамо, но този странен термин всъщност датира още от Първата световна война, когато се използва за идентифициране на много по-скромен, но отново тръбен предмет.

Откакто има танкове, инженерите измислят начини да ги унищожат. Като начало най-ефективният и разпространен метод е с оръжия с голям калибър, които са тежки, презареждат бавно и са трудни за транспортиране.

K Bullet

K куршум

Когато войските без такива оръжия се изправяха срещу танкове, те по същество нямат никакъв шанс да ги спрат, освен да разчитат на някакви капани и препятствия. При първите опити за борба с танковете германските войски са въоръжени с K куршуми, които са вид бронебойни боеприпаси. Когато те стават неефективни, германците представиха Mauser T-Gewehr, първата в света противотанкова пушка.

Въпреки това, тъй като танковете продължават да се подобряват и бронята им става все по-дебела, необходими са още по-способни оръжия.

Mauser Tank-Gewehr M1918

Mauser T-Gewehr

Американският инженер и професор д-р Робърт Х. Годард проектира ранния прародител на базуката по време на Първата световна война, но разработването на това обещаващо оръжие е отменено, когато войната приключва. Дизайнът е възроден в началото на 40-те години под ръководството на полковник Лесли Скинър. Той възлага на лейтенант Едуард Ул устройството да може да достави граната с формата на заряд М10 до цел.

„Вървях край тази купчина скрап и имаше тръба, която… се оказа със същия размер като гранатата, която превръщахме в ракета“, каза Ул. „Помислих си: Това е отговорът! Поставяме тръбата на рамото на войник с ракетата вътре и тя си се изстрелва.“

Това доведе до цялостния дизайн на M1 „Bazooka“ (на основната снимка): тръба, която изстрелва снаряд с експлозивен противотанков експлозив с ракетна мощност на максимално разстояние от около 300 метра. Оръжието успява да пробие между 75 и 100 мм броня.

Gladys George, Bob Burns -I'm from Missouri,1939

Гладис Джордж и Боб Бърнс в „I’m from Missouri“, 1939 г.

Боб Бърнс е пеещ комик от Америка, който се присъединява към Корпуса на морската пехота на САЩ по време на Първата световна война. Той е част от 11-ти морски полк, който трябва да бъде лек артилерийски полк, но влиза в действие като пехотна част.

Тъй като те са изпратени в Европа през последната година на Първата световна война, 11-ти морски полк не видя бой. Това обаче не е проблем за сержант Бърнс, тъй като той става лидер на джаз групата на морската пехота в Европа.

Още преди да се присъедини към армията, Бърнс участва в група. Веднъж докато репетират, Бърнс взема една тръба и духва в нея, издавайки характерен звук. Този звук му харесва и той прави някои допълнения към тръбата и я нарича „базука“.

Bob Burns Bazooka

Бърнс създава името от думата bazoo, което означава уста, за която се подозира, че произхожда от холандската дума bazuin, което означава тромпет.

С много свободно време Бърнс успява да пресъздаде стария си музикален инструмент и в армията. Този път той е направен кюнец за печка и фуния за уиски.

Бърнс понякога свири на базуката си в групата на корпуса. През 1919 г. той и неговият инструмент придобиват популярност, когато са включени в статия на New York Evening Telegram, в която музикантът говори за дейността си в групата на морската пехота.

„Ние свирим всичко от Ървинг Бърлин до г-н Бетовен и ще се справим с всичко, освен с погребалния марш“, каза Бърнс. „Групата се състои от две цигулки, банджо, пиано, барабан и базука.“

* * *

Напред към 1942 г., когато ракетната установка на полковник Скинър и лейтенант Ул преминава тестове на полигоните в Абърдийн. Там един от присъстващите описва странно изглеждащото устройство, като казва, че „прилича на базуката на Боб Бърнс“.

Така името залепва и се ражда M1 „Базука“.

Оръжието дава шанс на пехотинците да се бият срещу по-новите тежко бронирани танкове, с които съюзниците започват да нападат. Тази базука обаче бързо попада в ръцете на нацистите, които успяват да я копират. Тяхната версия получава страшното име Panzerschreck и включва редица модификации в сравнение с американското оръжие.

Базуката непрекъснато се усъвършенства, достигайки своя връх с M20 „Super Bazooka“, въпреки че това оръжие пропуска Втората световна война. Супер базуката е използвана във войната във Виетнам, но в крайна сметка е заменена с други оръжия.

Днес, въпреки че вече не се използва в САЩ, името й продължава да се споменава по най-различни поводи.

 
 
Коментарите са изключени за Музикантът Боб Бърнс, който измисли думата „базука“

Повече информация Виж всички