shareit

Може ли да се разминете с убийство в космоса

| от |

Дори в космоса, човек може да има своите слабости и да чувства. Понякога радост, друг път гняв и дори агресия. Дори и при нулева гравитация, човек може да изпитва агресия. Ако вярваме на Холивуд, хора могат да се убиват дори и в космоса, а колкото и тестове да правят различните космически институции, не можем да забравяме, че преди години се заформяше още един зловещ конфликт между САЩ и Русия, който можеше да прерасне в битка, защото руската тоалетна на международна космическа станция беше счупена, а американците отказваха да предложат своята. Това обаче е от малките инциденти, по-сериозният въпрос е друг: какво се случва, ако в открития космос човек извърши убийство?

Все пак всички закони трябва да важат само на планетата, имат ли сила и в космоса? С оглед на това, че човек е единственото същество, което е способно да убива за удоволствие, не трябва да се изненадваме от фактите, че някой е преценил всички интересни ходове и дори система за залавяне, когато престъплението се случи в космоса. Това обаче идва с някои основни проблеми, как се разследва убийство в това пространство, кой ще събира доказателства и как? Очевидно е, че когато пътуванията в космоса, а това ще се случи рано или късно, тогава се очаква да има преговори между различните компании, въвеждането на конкретна юридическа спогодба и още много други интересни опции. Законите ще бъдат пренаписани и ще се въведе нов стандарт, с който убийството ще има същата тежест и на космически кораб.

SpaceX And NASA Postpone Tomorrow's Dragon Capsule Launch To Sunday Due To Weather

За изненада на всички, повечето нации вече имат установен закон за космически престъпления. Ще открием, че в член 8 от „Договора за принципи, регулиращи дейността на държавите при изследване и използване на космическото пространство, включително Луната и други небесни тела“ присъства точно такъв закон. Там е описано следното: при изстрелването на космически кораб, сателит или станция, всички нейни части и пространство се смятат за държавна територия и контролират целият регион. Следователно ако американски астронавт убие друг на полет на NASA, неговото разследване ще се води от ФБР и ще бъде съден в САЩ, ако се случи на борда на руски кораб, тогава разследването и налагането на закона ще се случи от Русия.

Всеки един космически кораб е под протекцията на страната, която го изстрелва, следователно ако китаец се вози на американска совалка, той трябва да спазва американските закони. Ситуацията става малко по-сложна, ако на борда на международна космическа станция бъде извършено убийство, а жертвата и убиецът са от различни страни. Според член 22 от междуправителственото споразумение от 1998 г., сключено между страните, изисква при подобно престъпление извършителят да бъде предаден на закона, който идва с неговото гражданство. При евентуална заплаха на самата космическа станция, както и заплахата на животи от друга националност, тогава се свиква съвет и всички страни трябва да дискутират изхода на събитието, стремейки се да намалят шансовете за евентуалната атака.

След това се гласува и коя държава първа да установи наказателна дейност. Това обаче важи само и единствено за така наречените международни космически станции и за нито един друг летателен апарат в космоса. Правото се променя още повече, когато стане въпрос за така наречените орбитални хотели, които трябва да се смятат за частен сектор. Макар и да няма точно такива действащи, юристите са помислили и за такъв сценарий, поради простата причина, че точно там се смята, че може да бъде извършено убийство. Заключението на някои експерти е, че ако имате на територията на страната около 400 цивилни човека, то престъпление задължително ще има. Макар и на международните космически станции да се изпращат едни от най-добрите хора в специална селекция, шансовете намаляват.

SpaceX Falcon-9 Rocket And Crew Dragon Capsule Launches From Cape Canaveral Sending Astronauts To The International Space Station

Но когато пътешествията станат напълно свободни, селекцията няма да бъде спазвана до такава степен. За спазването на конкретния закон трябва да запомним следното. Ако имаме космически хотел, тогава отново има договорка между всички страни, които участват. Това може да е нацията, която е създала самия хотел, нацията-производител или нацията, която е изстреляла самия хотел в космоса. Отново има договор, който регулира всички тези отношения през 1967 г. и се очаква, че всяка една страна трябва да е договорила условията с друга. Има вариант всички да разполагат с юрисдикция, има и такъв, в който само една да се разпорежда. При извършването на престъпление, всички страни ще трябва да се договорят чрез дипломатическите канали, защото престъплението се извършва на територията на всички посочени в предварителната спогодба. До тук става ясно, че сякаш е по-добре да не убивате никой в космоса – твърде много закони ще се ангажират с вас.

Къде свършва юрисдикцията на закона? Да си представим за миг, че двама души са в космоса и единият убива другия. Как? Оставяме това на вашето въображение, след като открития космос не е уловен по закона на никого, тогава какво следва? Макар и престъплението да се извършва извън територията на закона, той продължава да важи и там, както може да забележим в международни води или на територията на Антарктика, където на този  етап има други действащи полици. С изненада ще установим, че самият въпрос все още не е уреден, всеки човек има гражданство, следователно е обвързан с всички правила и задължения, които така или иначе трябва да се спазват.

Следователно трябва да знаем, че ако извършим престъпление в друга страна, както и на територията на международни води, тогава можем да бъдем предадени на пострадалата страна или да бъдем съдени от нашата родна. Следователно престъпленията в космоса са също част на определената законова институция, която ще отреди какво да се случи с нас. Тук има още един особен проблем, когато престъплението се случи на няколко хиляди километра от земята, най-вероятно ще имаме нужда и от космически органи на реда, чиято основна дейност ще бъде да следят за мира. Това ще дойде с определени разходи и със сигурност ще изисква и много финанси, да не говорим, че самото разследване ще иска и драстична промяна на методите. Все пак трябва да знаем, че ДНК-то на Земята старее много по-различно на Марс.

SpaceX Falcon-9 Rocket And Crew Dragon Capsule Launches From Cape Canaveral Sending Astronauts To The International Space Station

По-ниската гравитация на червената планета може да промени изцяло следите на убийство, например капането на кръв при прободна рана ще се различава в следствие на гравитацията, марсианския прах и още много други. По-важното е, че след като има действащ закон, той все пак ще трябва да следва основните правила и идеи, а и в най-лошия случай ще се наложи от разследващите да направят каквото могат, с каквото разполагат. При наличието на по-сериозни туристически полети, един от законите – 4-тата поправка ще трябва да отпадне.

На този етап знаем, че всяка стая разполага с видео камера и макар да се нарушава правото за лично пространство, повечето астронавти са подготвени с факта, че ще бъдат гледани по всяко време от денонощието. С нейното отпадане се очаква и активирането на нов вид космическо право, в което всички възможни варианти ще бъдат вписани, докато не се стигне до едно основно решение. До тогава има време и честно казано се радваме, че още не сме стигнали до този момент. В един момент космосът ще се превърне в обект на правораздаване.

 
 
Коментарите са изключени