shareit

Милиардер строи утопичен град и осигурява безплатни социални услуги на жителите си

| от |

Какво ще направите, ако една сутрин отворите очи и можете да закупите всичко, за което сте мечтали? Помислете за всички материални ценности, тоталната сигурност и възможността да се докоснете до най-високия стандарт на живот, който може да получите, а какво следва после? На този отговор ще отговори Марк Лор, който през последните няколко години успя да продаде две от своите компании за 550 милиона долара и 3.3 милиарда долара.

Общата сума е повече от достатъчна, за да живеете здравословно, щастливо и безгрижно, като освен това няма да се лишавате от нищо ново, даже напротив, винаги ще разполагате с най-доброто изобщо в света. Не е необходимо много време на Марк, преди да стигне до заключението, че когато един човек е единственият богат във фамилията, шансовете му да се наслади на по-добрият живот се редуцират изключително бързо. Има и още една подробност, по-голямата част от охолството изобщо не е в неговото полезрение.

Ориентирът на милиардерът е насочен към създаването на пустинен град, който ще бъде основан от абсолютната нула и ще носи името Телоса. Това е още един от така наречените „Умни градове“, които автоматично влизат в категорията на специално финансирани зони, които трябва да съществуват напълно самостоятелно от всяка една държава. Лор има малко по-различна перспектива и вместо да създаде една различна локация, неговата основна посока е да намали разстоянието между бедни и богати – мисия, която е била продавана поне няколко века и винаги се маркира като невъзможна за едно общество.

Причините са много и най-различни, но нека погледнем какво точно е измислил този милиардер. Градът се казва Телоса, като вдъхновението идва от гръцката дума телос – най-високата цел. Марк е решил, че ще създаде новата „Обетована земя“ за 5 милиона души, които ще имат на разположение електрически автономни автомобили, възможност да се занимават с фермерство, скоростен транспорт, образование и здравеопазване, като всичко това ще бъде предоставено на всеки човек. За да постигне това, милиардерът е решил да създаде една фондация, която да притежава земята, но жителите ще имат право да строят своите домове и след това да ги продават.

След като градът започне да привлича инвеститори, всички приходи, които отиват във фондацията, автоматично ще се преразпределят в социалните служби, като по този начин се премахват всички традиционни такси, които присъстват при капитализма. Плановете на аудиторията са да се закупят около 200 000 необработени акра земя, а разглежданите територии са около Невада, Юта, Идахо, Аризона и Тексас. Вече е наета и компания, която предлага на аудиторията да се занимава с архитектурата и инфраструктурата на Телоса. Как е дошло вдъхновението за всичко това? През XIX век американският икономист Хенри Джордж обвинява икономиката и липсата на ефективност върху територията и владението на земята от страна на частните собственици.

Лор е убеден от този пример, че когато хората създават някаква стойност от едно абсолютно ненужно и не толкова функционално парче земя, рядко получават в замяна достатъчно за инвестираните си сили. Според инвеститора, ако успеят да създадат град, в който няма данъци и се търси ефективността, най-вероятно същият ще струва трилиони долари. Възвращаемостта в този случай ще бъде под формата на лекарства, образование, достъпни домове, социални услуги и още много други.

Таргетът на неговия проект е да бъде 15-минутен. Какво има предвид? Територията ще е така създадена, че всеки човек да има достъп до изброените в рамките на 15 минути, като включва не само училищата и болниците, но работното място, местата за отдих и шопинг центровете. По стар план, централната част отново ще има небостъргач, който ще носи името „Equtism Tower“, но няма да има офиси, а ще се държат специални ферми, като водата ще се издига с помощта на помпи, докато самото покритие ще запазва температурата на реколтата.

Резултатът от всичко това ще е една висока и ефективна ферма, а производството отново ще се предоставя на жителите. Цената е доста сериозна, защото конструкциите на Телоса ще се доближат до 25 милиарда долара. На този етап около 50 000 души ще имат възможност да живеят на територията на жилищните сгради, като се обособяват около 4 ДКА за 34 души до 2030 г. След това в рамките на 40 години се очаква повишаване на популацията до 5 милиона души, които ще изискват същото пространство, като цената тогава ще достигне около 400 милиарда.

С осигуряването на сигурен източник на вода и приятелска обстановка и архитектура, всеки човек ще има правото да съществува свободно и щастливо. Идеята е, че човек няма да има нужда от високи такси, но най-вероятно стойността на територията ще се повишава, а това ще повиши и бюджета за всички останали необходими социални служби. Идеята тук е, че ще се създаде нова форма на общество, където богатството може да се разпределя по честен начин. Основната гледна точка е да не се повишават данъците за всички, като един определен кръг да не усеща това повишение, а да се говори за връщането на аудиторията и създаването на споделена отговорност.

Разбира се, няма как това да се случи без инвеститори, но пък новата територия спокойно може да се превърне в тестова площадка на автономни автомобили, както и привличането на филантропи и частни инвеститори. Нещо по-интересно е, че всеки собственик на земя ще има правото да участва в промените, да изразява своето мнение и да помага за оформянето на бюджета. Ето защо и самият създател на този проект смята, че в този случай ще има честно и отворено разпределение на благата, като такова все още не се е случвало никъде другаде по света.

Повечето градове, както казва самият Марк, са разработени като проекти за брокерите, докато в неговия хората ще бъдат в центъра, защото именно те създават качеството на една територия. Веднъж след като се създаде едно по-сигурно и съвършено бъдеще, най-вероятно филантропите ще преосмислят идеологията на света в бъдеще.

 
 
Коментарите са изключени за Милиардер строи утопичен град и осигурява безплатни социални услуги на жителите си

Повече информация Виж всички