shareit

Машината, която сменя броя на лентите

| от |

Да можеш да променяш броя на лентите бързо и лесно е безценно за всеки град, защото задръстванията са нещо страховито по цял свят.

Затова някой умен човек е измислил системата Moveable Median Barrier (от англ. букв. Подвижна Средна Бариера), която позволява бързо да се сменя броя на лентите в едно платно като симпатично камионче премества заграждението между две платна. Сигурно много от вас са попадали на машината в интернет.

Всяка малка част от бариерата всъщност е изключително тежка (което не си личи от картинката и от начина, по който машината ги премества). В момента системата действа на моста Голдън гейт в Сан Франциско.

Тежките ребра на преградата може и да са финансово ефективни в някои случаи, но нека не забравяме, че цялата машинация може да се замести с конуси на много места.

Компания на име Traf-tek произвежда машини, които автоматично събират и нареждат конуси и то чрез сравнително доста елементарен механизъм, монтиран на стандартен камион. Разбира се, фирмата може да го усложнява камиона колкото си иска, но идеята в ядрото си е проста. На долното видео можете да видите една такава машина във Великобритания. Прави впечатление, че процесът е доста бавен и може би двама пътни служители и един мотор с кош биха свършили работата значително по-бързо.

Хората от Университета в Калифорния заедно с Центъра за изследвания, модернизиране и поддържане на пътища започват да разработват подобна машинка за конуси още в началото на века. В партньорство с Traf-tek, те създават прототип, който може да носи стотици конуси и да ги подрежда прилежно и бързо с малко риск за пътните работници. Тази машина след това се тества от Калифорнийския отдел по транспорта.

Разбира се, преди линиите да се начертаят на един мост като Голдън гейт (какво оставя да се променят), този мост трябва да се построи. Методите за строене на мостове варират, но докато сме на тема „автоматизиране“, ето една машина, която създава моста, нареждайки предварително направени панели.

 
 
Коментарите са изключени