shareit

Любопитни факти за Air Force One, самолетът на американския президент

| от |

Air Force One е известният транспортен самолет на президентите на САЩ още от края на 80-те години на миналия век. Той е познат по целия свят със своята бяла, синя и златна ливрея, която с вида си отбелязва пристигането или заминаването на една от най-властните личности на планетата.

С толкова важна и уникална роля е съвсем естествено около самолета да има много интересни факти и завладяващи истории. Ето списък с някои от тях.

Air Force One не е един самолет

Вероятно най-важният факт в този списък е относно името „Air Force 1“, което всъщност не е име на един конкретен самолет, както предполага цифрата. Обикновено то се използва за обозначаване на някой от двата президентски самолета Boeing VC-25, но всъщност това е позивното название за всеки самолет на ВВС на САЩ, който превозва президента.

Самолетите, определени за президентски превози преди VC-25, както и всички в бъдеще, всички те получават едно и също име – Air Force One, когато возят президента. Въпреки това двата настоящи VC-25 се наричат ​​Air Force One дори когато президентът не е на борда.

90017 - Boeing C-32 - United States Air Force (48632429886)

Президентът и вицепрезидентът никога не летят на борда на един и същи самолет

От съображения за сигурност на президента и вицепрезидента е забранено да летят на един и същ самолет едновременно. Вместо това вицепрезидентът лети с Air Force Two, което днес обикновено е Boeing C-32 (на снимката).

Джо Байдън е на борда на Air Force Two през 2012 г., когато птица попада в двигателите на самолета, принуждавайки го да кацне аварийно. Друг подобен удар се случва през 2020 г. с Майк Пенс на борда. Ако някой от тях завърши с катастрофа и президента и вицепрезидента са борда, двете най-влиятелни политически фигури в страната ще бъдат загубени наведнъж. Ясно е, че правилото е налице с основателна причина.

Air Force One е силно модифициран граждански самолет

Air Force One е модел VC-25 – силно модифицирана версия на дълготрайния пътнически самолет Boeing 747. В момента съществуват само два такива самолета и двата могат да служат като Air Force One. Те могат да бъдат идентифицирани по номерата на опашките им – 28000 и 29000.

Интериорът на самолета е персонализиран според нуждите на главнокомандващия, но също така е модифициран и за не толкова бляскавите изисквания на ролята му. Една такава промяна е добавянето на метод за зареждане с гориво по време на полет, което ефективно дава на Air Force One неограничено време във въздуха.

Въпреки че има тази полезна функция, самолетът никога не е имал нужда да я използва, докато транспортира президент.

Secretary Blinken Prepares to Depart Joint Base Andrews on his First Trip as Secretary of State (51038279141)

Цялата електроника на борда на Air Force One е защитена от атаки

Както се и очаква, Air Force One носи огромно количество електроника за отдих, комуникация и въобще управление на страната. Обикновено технологията на борда на самолет във въздуха е уязвима, но електрониката в Air Force One, е защитена срещу хакерски атаки и електромагнитни импулси. За физически атаки самолетът има различни начини на обърка идващите ракети, а прозорците му са устойчиви на куршуми.

В допълнение към това, самолетът носи класифициран тип „модерно защитено комуникационно оборудване“. Белият дом гарантира, че Air Force One съдържа всичко, от което президентът се нуждае, за да ръководи страната, дори докато е в полет.

Air Force One е доста бърз

Въпреки че трябва да пренася обкръжението на президента, техния багаж и цялото оборудване на борда, Air Force One не е бавен. Той може да лети със скорост над 960 километра в час, по -бързо от стандартната цивилна версия на 747, която пътува със скорост около 900 километра в час .

Самолетите са като летящи хотели

Air Force One може да превозва 76 пътници, включително президента. За да отговори на нуждите им, самолетът, с трите си етажа, има офис, баня, спалня, 85 телефона и конферентна зала, която да служи като Овалния офис във въздуха. За всякакви медицински проблеми или спешни случаи Air Force One има собствена медицинска стая, операционна и лекар, който пътува със самолета при всеки полет.

За да се погрижи за многото усти на борда на самолета, Air Force One има две кухни, които имат капацитет да нахранят 100 души наведнъж и да осигуряват до 2000 хранения на един полет.

Самолетът на президента никога няма да спре на летищен терминал

Още една от странностите на Air Force One. Това се прави по две основни причини: сигурност и да се даде възможност за бързо излитане, ако е необходимо. Маневрирането на такъв голям самолет в и извън летищен терминал е труден процес и може да струва на президента ценно време в извънредна ситуация.

За щастие Air Force One има свои собствени вградени стълби, така че не е нужно да разчита на тези на летището.

Боядисан е в този нюанс на синьото заради Джаки Кенеди

Светлосиният цвят на екстериора, който в момента носи най-новия самолет на Air Force one, е по идеята на първата дама Джаки Кенеди* и индустриалния дизайнер Кен Уолш. Джаки работи върху цветовата схема за интериорния дизайн на самолета и веднага е привлечена от светлосиньото, което сега украсява и външната му част.

Кен Уолш, автор на „Air Force One: История на президентите и техните самолети“, казва, че госпожа Кенеди „смята, че е семпъл, но запомняща се цвят, а президентът Кенеди беше съгласен“, каза той.

* На снимката Джаки, все още в своя оцапан с кръв след убийството на мъжа й розов костюм на Chanel, седи до Линдън Б. Джонсън, докато той полага президентската си клетва, на борда на Air Force One

 
 
Коментарите са изключени за Любопитни факти за Air Force One, самолетът на американския президент

Повече информация Виж всички