shareit

Кога хората започват да носят дрехи

| от |

Да определим кога точно хората са започнали да носят дрехи е предизвикателство, до голяма степен защото най-ранните дрехи биха били от животински кожи, които, за жалост, бързо се разграждат. Следователно има много малко археологически доказателства, които могат да се използват за определяне кога дрехите са се появили.

Има няколко различни теории, базирани на това, което археолозите са успели да намерят. Например, въз основа на генетични изследвания върху пигментацията на кожата знаем, че хората са загубили козината по тялото си преди около 1 милион години – идеален повод да започнат да носят дрехи, за да се топлят. Първите инструменти, използвани за остъргване на животински кожи, датират от преди 780 000 години, но тези кожи може да са служили и за други цели, като например за подслон тип палатка, и в крайна сметка учените смята, че инструментите са използвани за приготвяне на кожи именно с такава цел, а не за дрехи. Иглите за шиене се появяват преди около 40 000 години, но те сочат към по-сложно облекло, което означава, че дрехите вероятно вече са били изобретени.

Учените продължават да събират данни, които биха могли да ни помогнат за разрешаването на мистерията кога ние хората сме започнали да се покриваме с плат. Неотдавнашно проучване на Университета във Флорида стигна до заключението, че хората са започнали да носят дрехи преди около 170 000 години, което съвпада с края на предпоследната ледникова епоха. Как стигат до този извод? Като изучават еволюцията на въшките.

Jan Siberechts "Cour de ferme" détail Scène d'épouillage

Учените забелязват, че въшките, които ходят по дрехите, всъщност са невероятно добре адаптирани да правят това. Те предполагат, че телесните въшки би трябвало да са еволюирали, за да живеят в дрехи, което означава, че преди хората да започнат да носят дрехи тях ги е нямало. Съответно проучването изследва ДНК на въшките, за да се изчисли кога тези по дрехите започват генетично да се разделят от останалите гадинки.

Откритията на изследването са значителни, защото показват, че дрехите са се появили около 70 000 години преди хората да започнат да мигрират от Африка на север към по-хладен климат. Изобретяването на дрехите вероятно е било един от факторите, които позволяват тази миграцията.

В този отговор има логика също поради известни ни климатични фактори в тази епоха. Иън Гилиган, преподавател в Австралийския национален университет, казва, че изследването дава „неочаквано ранна датировка на облеклото, много по-рано от най-ранните солидни археологически доказателства, но в нея има смисъл. Това означава, че хора по онова време вероятно са започнали редовно да носят дрехи, за да се стоплят, когато за първи път са били изложени на условията на ледниковия период“.

Що се отнася до това кога сме преминали от животински кожи към текстил – смята се, че първата тъкан е ранен предшественик на филца. Оттам ранните хора започнаха да тъкат преди около 27 000 години, което знаем въз основа на картини върху глинени съдове. Преди около 25 000 години се появиха и първите фигурки на Венера – малки статуетки на жена, носеща най-различни дрехи – които сочат, че към този момент вече съществува технологията за тъкане.

Оттам по-новите древни цивилизации откриват много материали, които можеха да направят на дрехи. Например, древните египтяни произвеждат бельо около 5500 г. пр. н. е., докато китайците вероятно започват да произвеждат коприна около 4000 г. пр. н. е.

Що се отнася до това кога от просто средство за предпазване от студа дрехите стават модни, смята се, че това се е случило сравнително рано. Първият пример за боядисани ленени влакна е открит в пещера в Грузия и датират от преди 36 000 години. Въпреки това, макар и да са добавили цвят, ранните дрехи изглеждат много по-прости от облеклото, което носим днес – предимно плат, драпиран през рамото и завързан през кръста.

E1266601 (5398889640)

Около средата на 14 век в определени региони на света модата започва драстично да се променя като резултат от известен технологичен напредък през предния век. Например, дрехите започнаха да се правят така, че да прилягат на човешкото тяло, с извити шевове, дантели и копчета. Контрастните цветове и тъкани също стават популярни в Англия. От тогава модата на Запад започва да се променя със значителна скорост, до голяма степен базирана на естетиката, докато в други култури модата обикновено се променя само с големи политически катаклизми, което означава, че промените идват по-бавно.

Индустриалната революция, разбира се, имаше огромно влияние върху облеклото. Дрехите вече могат да се правят в големи количества във фабрики, а не само у дома и да бъдат транспортирани от фабриката до пазара за рекордно кратко време. В резултат дрехите стават драстично по-евтини, което довежда до това хората да имат значително по-големи гардероби и допринася за развитието на модата, което наблюдаваме и до днес.

 
 
Коментарите са изключени