shareit

Какво ни казва науката за живота на викингите

| от |

Елитните викинги защитават територията си с цената на всичко
Политическата власт през по-голямата част от историята е неразривно свързана с придобиването на земя – и ерата на викингите не е по-различна. В Скандинавия земята е защитавана с укрепления, за да се държат враговете настрана, а ресурсите – в безопасност. Междувременно надгробните могили са използвани за утвърждаване на собствеността върху даден парцел земята и изтъкване на връзки на човек с мощен прародител.

През 2014 г. е открит кръгло укрепление на датския остров Зеландия, южно от Копенхаген. Крепостта, наречена Боргринг, е открита благодарение на метод, наречен LIDAR: лазерно изобразяване с висока разделителна способност. В него се прилага сшециална въздушна фотография, която дава изключително подробен образ на пейзажа и неговата топография.

Когато археолозите Сьорен Синдбек и Нана Холм изследват изображенията, направени с тази технология, в региона, те забелязват кръг с диаметър 144 метра. (На земята формата едва си личи, защото разлика във височината е много малка.) Това, което откриват, се оказва от 70-те или 80-те години на 10 век и принадлежи на мрежа от укрепления, построени от Харалд Синия зъб. Откритието предполага, че викингските военни мрежи по това време са по-добре организирани и по-ефективни, отколкото се е смятало досега, и че Харалд упражнява още по-силен контрол върху местността.

Друг пример за изразяване на политическа власт чрез притежание на територия е предоставена от находка, разкрита в Норвегия през 2018 г. Геофизиците, които работят в Джелестад в югоизточната част на страната, откриват напълно неизвестно досега погребение на викингски кораб, което може да се види с поразителна яснота на изображенията на техния радар. Те показват останките от кръгла могила с перфектните очертания на корпуса на кораба в центъра й.

От района са известни и други по-стари надгробни могили, но тази е премахната в следствие на обработване на земята. Радарът също успява да идентифицира няколко по-малки могили наблизо, както и дълги къщи и поне една голяма зала. На няколкостотин метра претърсвания с металотърсачи разкриват доказателства за търговски пазар. Смята се, че комплексът е част от място, което може да е имало свещени и политически функции.

Преди това се знае малко за тази част на Норвегия през епохата на викингите и се смята, че цялата политическа власт е съсредоточена в западната част на Ослофиорд, където са открити известните кораби Осеберг и Гокстад. Тъй като мястото започва да бъде обстойно проучено, това сега трябва да бъде сериозно преосмислено.

Radarsurvey

Мъж работи с радар

Среброто от търговските мрежи, които се простират далеч на изток, е крайъгълен камък за просперитета на викингите
Международните търговски мрежи са изключително важна част от успеха на викингите. Предмети като мъниста и коприна чак от Византия и Близкия изток намират пътя си до Скандинавия, докато ислямските сребърни монети са внасяни в огромни количества. Всъщност гладът за този благороден метал подхранва голяма част от търговията от епохата на викингите.

Днес изследователи от Оксфордския университет започват да изследват източника на сребърни слитъци (метални пръти, направени от разтопени монети и други предмети), за да разберат колко обширна е тази търговия. Джейн Кершоу, археологът, който ръководи проекта, изследва химическия състав и микроелементи, специфични за метални руди от различни географски региони, в съкровищата на викинги, открити във Великобритания. Нейният екип открива, че основният източник на сребро са източните територии и по-точно то е от разтопени дирхами. Това означава, че може сериозно да сме подценили количеството сребро, което идва директно от Изтока.

Tackjärn Dalarna 1800

Сребро, намерено в Швеция

Повишената глобализация може да е стимулирала разпространението на смъртоносни вируси през ерата на викингите
През 2020 г. екип от генетици разкрива, че са открили най-ранните доказателства за дребна шарка в древни скелети. Та анализират ДНК на 1800 индивида – някои родени сравнително наскоро; някои още преди 31 000 години – и установяват, че 13 души са умрели с вируса на вариола, който причинява шарка в телата им.

Удивително е, че освен два, които датират от 19 век, всички скелети са от погребения на места, свързани с викингите в Скандинавия, Англия и Русия. Анализите показват, че широко разпространената мобилност в ерата на викингите може да е важен фактор, който обяснява разпространението на вируса.

Това не е първият път, когато смъртоносен патоген е свързан с миграциите на викингите. Няколко години по-рано изследователите установяват, че определен вид проказа пътува до Ирландия и Англия от Скандинавия, като отново са виновни викингите. Изследователите предполагат, че болестта се разпространява поради търговията с кожа от катерици – важна стока, която се пренася на дълги разстояния.

Възможно е вирусът на едрата шарка да се разпространява по подобни причини. Предаването на такива заболявания може да е един от най-неочакваните и по-малко желани ефекти от засилената глобализация и обширни пътувания, извършвани от викингите.

 
 
Коментарите са изключени