shareit

Как Химлер финансира зловещите си експерименти чрез светлоотразители

| от |

От ранна възраст Хайнрих Химлер – бъдещият райхсфюрер-СС и шеф на германската полиция, се увлича по легенди от далечното минало. Бащата на Химлер, Гебхард, ексцентричен учител със силни националистически пристрастия, често чете на глас на синовете си вечер – запознавайки младия Хайнрих с „Песен за нибелунгите“, средновековната приказка за Зигфрид, и с „Еда“, колекция от древни скандинавски саги – и двете вдъхновение за цикъла от четири немскоезични епични музикални драми „Пръстенът на нибелунга“ на Ричард Вагнер.

Въпреки скромното положение на семейството в средната класа, цяла стая в дома на семейство Химлер от детството му в Мюнхен е посветена на измислената от Гебхард представа за отличителния произход на фамилията им – Ahnenzimmer или Стая на предците.

Тъй като Der treue Heinrich (лоялният Хайнрих) по-късно се издига в редиците на нацистката партия, старшинството ще му даде възможност да превърне възприетата от баща му страст към митологията в цяло държавно предприятие. През 1935 г. той основава Ahnenerbe („наследство от нашите предци“) – институт за археологически и културни изследвания, чиято цел единствено е да увеличи доверието и подкрепата на хората в най-лошите расови теории на нацистите. Организацията придобива луксозна къща в Берлин в тихия квартал Далем, която използва за централа – само на няколко пресечки от мястото, където живее самият Химлер.

Bundesarchiv Bild 135-KB-15-083, Tibetexpediton, Anthropometrische Untersuchungen

Антропометрични изследвания в Сиким, щат в североизточна Индия

Организирани са амбициозни експедиции до Швеция, Финландия и до Ирак и Тибет, като те понякога служат едновременно и като възможности за събиране на военно разузнаване. Ahnenerbe набира екип от преподаватели, учени, археолози, историци, лекари и изследователи – всички наградени с почетни СС титли. Изследванията на предците се превръщат в изключително политическо начинание, където се очаква трофеите от тези експедиции да служат като документacия и доказателства за „чистата“ историческа принадлежност на нацията и мярка за духовната стойност на хората. Злоупотребата с науката за политически цели се превръща в статукво, тъй като Химлер все повече се опитва да изкриви миналото, за да оправдае жестоките политики на Германия.

Организацията не само се опитва да документира расовия произход на германския народ, но също така илюстрира и прокламираното му надмощие. Положени са специални усилия за идентифициране на произхода и класифициране на характеристиките на определените за чужди заплахи. Изследователите се опитват да създадат индексна система, която да помогне да се идентифицира, изолира и в крайна сметка унищожи долната еврейска раса. С напредъка на Расовата наука и расови изследователски проекти под формата на все по-гротескни и садистични медицински експерименти, се оформя едно от най-известните военни престъпления за периода – набавянето на колекция от еврейски скелети.

Понеже се очаква капитал за своите експедиции и изследвания да се набере самостоятелно, Ahnenerbe е измъчван от хронични проблеми с финансирането още от самото си създаване. Химлер обаче в крайна сметка измисля план, според който цялата страна ще помогне да се плати сметката за проекта за домашни любимци.

Един от бившите шофьори на Хитлер, изобретател на непълно работно време и верен партиен другар, започва да произвежда велосипедни отразители, за да подобри безопасността на колоездачите по пътищата през нощта. Те представляват малки парчета стъкло, които се закрепят към педалите на велосипеда и отразяват фаровете на идващите автомобили. През 1936 г. СС създава съвместна компания с изобретателя, използвайки неговото име – Anton Loibl GmbH. С помощта на СС, Лойбъл кандидатства и незабавно получава патент за своя дизайн на велосипеден рефлектор като на конкурентния изобретател е отменена по-ранната заявка за патент.

В качеството си на шеф на полицията на Райха Химлер издава нова наредба за движението по пътищата, която прави светлоотразителите задължителни за всички велосипеди по германските друмове. Компанията на СС ще контролира маркетинга на изобретението и ще използва част от приходите за подхранване на изследователските проекти на Химлер.

Индустриалните производители нямат друг избор, освен да плащат лицензионни такси на компанията за привилегията да произвеждат дизайна на отразителите и през първата година Ahnenerbe получава 77 740 райхсмарки от схемата. От 1939 г. тази сума ще се повиши до между 100 000 и 150 000 райхсмарки годишно. Колкото и да се очаква финансова непорочност от членовете на СС в личния им живот, набавянето на средства чрез съмнителни и често незаконни практики и канали е активно насърчавано, когато става въпрос за финансиране на организацията.

Въпреки че дейността на Ahnenerbe приключва внезапно през 1945 г. (частта от закона за движение, която се отнася до отразителите, въведена от Химлер, все още е част от закона в германия – Straßenverkehrszulassungsordnung). Заедно с два комплекта работещи спирачки и светлини за пътуване през нощта, всички колоездачи трябва да имат по два жълти рефлектора на всяко колело, рефлектори на педала, един бял рефлектор отпред на колелото и един червен рефлектор отзад.

 
 
Коментарите са изключени