shareit

Как Дядо Коледа успява да достави всички подаръци за една вечер – учените от ЦЕРН имат отговор

| от |

Остават само няколко седмици до един от най-големите християнски празници. На 25 декември всички деца по света отварят очи, за да открият своите най-желани подаръци под елхата. Точно по тази причина искаме да обърнем внимание на всички онези хора, които се съмняват в белобрадия старец и неговите възможности.

Благодарение на различни конспиратори, които трудно могат да се разсеят погледа си към чиповете и новите технологии за пренос на данни, можем смело да впрегнем науката за малко по-сериозни цели и най-вече да обърнем внимание на цифрите зад възможностите на Дядо Коледа.

В следващите редове ще използва до голяма степен познанията на света относно скоростта и качеството на работа, за да можем веднъж завинаги да приключим спекулациите по тази тема.

Нека обаче обърнем внимание на познатите и не толкова познати възможности относно скоростта, която шейната на Дядо Коледа трябва да развива. Преди да продължите да бъдете скептични, нека не забравяме, че когато Жул Верн е творил, светът се е присмивал на неговите идеи относно плаването и дори създаването на подводните лодки, а днес ситуацията е малко по-различна. Да се върнем обаче на една от най-тежките задачи за декември.

gettyimages-451922533-594x594

Почитателите на филмовата фантастика най-вероятно си спомнят легендарният космически кораб U.S.S. Enterprise. Макар и да говорим за фантастика, нека не забравяме, че въпросният летателен апарат може да се движи по-бързо от скоростта на светлината. Когато Айнщайн доказва своята формула за равенство на масата и енергията, той практически доказва, че всеки обект, който разполага с маса, разполага и с еквивалентно количество енергия, както и обратното. Следователно, за да може всяко същество да има енергия, то трябва да разполага с маса. Последният символ е и елементът, който описва скоростта на светлината във вакуум.

Айнщайн пише тази формула и напомня на своите читатели, че в този случай говори за маса и енергия в покой. Както сме забелязали, белобрадият старец има достатъчно маса, която да превръща в енергия, а имайки предвид изискването да бъде постоянно подкрепян от мляко и курабийки, може именно това да бъде част от горивото за необходимата енергия. Имайки предвид скоростта, с която околосветският пътешественик трябва да се движи, както и фактът, че няма достатъчно маса, за да генерира чак толкова енергия, можем да заключим, че тук се намесват и други сили.

Една шейна с девет елена трябва да има нужда от ускорение и аеродинамика, за да развива подобна скорост. Очевидно е, че след като човекът има цял арсенал от джуджета и може да произведе толкова подаръци за цяла година, най-вероятно всичко опира до новата технология. Според редица учени, белобрадият старец може да използва така наречената анти-материя. В случай, че се чудите, това е мнението на британския физик Пол А. М. Дирак, който смята, че когато Айнщайн пише своята формула, изобщо не взима предвид възможността масата да бъде отрицателна.

gettyimages-2822872-594x594

От 1928 г., когато Дирак прави това проучване, редица учени доказват, че съществуват такива частици с анти-маса. Това са елементи, които имат огледална форма на материята, следователно при тях скоростта и енергията ще бъде още по-сериозна. На база на това твърдение Карл Андерсън доказва през 1932 г. и съществуването на така наречените позитрони – електрони, които вместо с отрицателен заряд, разполагат с положителен такъв. Малко след това са открити и така наречените анти-протони, които пък имат отрицателен заряд, вместо положителен, както се очаква. През 1955 г. физикът Бъркли Беватрон успява да демонстрира присъствието на точно такива.

Учените в ЦЕРН успяват да наблюдават анти-атоми. Всеки един от тях живее около 40 наносекунди. При допир на анти-материя с нормална материя, наблюдаваме експлозия, която води до излъчването на чиста радиация, но същата се движи със скоростта на светлината, следователно някъде в Лапландия е разработена шейна, която може не само да синтезира анти-материя, но и да я използва за много високи скорости.

Не трябва да забравяме, че скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда. Най-важното е, че когато тези елементи експлоадират, те прехвърлят цялата своя маса, както и тази на другия елемент в енергия. До този момент учените вярват, че именно този вид енергия е по-мощен от всяка друга, която познаваме днес. Единствената причина, поради която все още не можем да използваме тази технология е поради факта, че има твърде малко ресурси за набавянето и в цялата вселена, това обаче не пречи на Дядо Коледа да се възползва от нея, за да лети всяка година и за 24 часа да обикаля света, както и да успее да се върне обратно на 25 декември за обяд.

gettyimages-881051078-594x594

А що се отнася до времето, в което анти-материята е била налична в по-големи количества, физиците подозират, че същата е била причина за големият взрив, който дава начало на света, какъвто го познаваме. Впрочем в момента NASA се опитва да използва същите методи, за да успее да генерира достатъчно енергия за по-сериозни космически полети. Можем да бъдем щастливи, че другите планети все още не изискват обикаляне на Коледа. Следователно джуджетата, освен силата на елените, използват и двигатели, които работят със звезден прах и анти-материя.

Те най-вероятно имат достатъчно гориво на Северния полюс, за да не се притесняват от евентуалното му привършване в скоро време. Може би и това причината за страни като Канада, Русия и САЩ да искат да стигнат до там. Нека не забравяме, че използването на това гориво ще доведе до сериозно облъчване, а това би поставило Дядо Коледа под огромен риск, а още повече, след като посещава всички деца, най-вероятно никой няма да го допусне, ако може да активира гайгеров брояч, докато прелита над определен град.

Точно тук джуджетата са успели да изобретят безопасен метод, както за стареца, така и за елените. До този момент съществува само една технология, която на 24 срещу 25 декември следи всеки ход на един от най-важните летателни обекти – шейната с подаръци. Северно Американската Аерокосмическа Защитна програма или съкратено от английски – NORAD, се занимава всяка година с проследяването на полета на Дядо Коледа по целия свят.

Всеки човек може да използва защитната радарна система, за да знае във всеки един момент кога точно ще навлезе Дядо Коледа в конкретното въздушно пространство, следователно всеки знае кога да стопли млякото и курабийките. В последните 50 години авио диспечирите по цял свят оставят възможно най-добрият въздушен коридор, за да може подаръците да стигнат без никакъв проблем до всяко дете. През 1955 г. Континенталното Противовъздушно командване получава обаждания от деца, които се надявали, че ще могат да говорят директно с Дядо Коледа.

Оказва се, че диспечърите оставили по погрешка номера на белобрадия старец. Не трябва да забравяме, че шейната наистина има радарна система, но понеже графикът е много натоварен, всяко дете може да изпрати електронно съобщение, а командването ще го препрати на Северния полюс. Всяка година се наемат и специални доброволци, които да приемат съобщенията и също така точно да показват на любопитните деца къде се намира Дядо Коледа.

gettyimages-508520029-594x594

NORAD отдавна използват една добре позната технология, с която следят и ракетите с топлинно насочване. Имайки предвид двигателите в шейната и енергията, която освобождават, няма да е трудно да проследим сигнала на шейната, която над Северния полюс ще оставя много сериозна следа. Ако обаче се притесняваме, че атмосферните условия могат да попречат на радарните системи, не трябва да забравяме, че носът на Рудолф свети, за да подава точните сигнали и на останалите самолети, които по това време летят.

От 2006 г. до днес, както и тази Коледа, можем да бъдем сигурни, че Дядо Коледа разполага с безопасен коридор, съгласуван от почти всяка авиационна администрация. Никой не иска да бъде отговорен за милионите подаръци, които могат да бъдат изгубени по пътя. След като уточнихме начина на полет, нека обърнем внимание и на още по-важна подробност. Макар и тази година всички да се притесняват от популярния вирус, Световната Здравна организация официално обяви, че Дядо Коледа е бил ваксиниран и ще получи зелена светлина да изпълни всички свои задължения.

Макар и мнозина да се притесняват, че именно този чудотворец е в рисковата група, Мария ван Керхов от СЗО гарантира, че е провела разговор и ваксината е отдавна изпратена на Северния полюс. Мерките са взети навреме, следователно всички могат да се насладят спокойно на най-светлите християнски празници, при това с подаръци.

 
 
Коментарите са изключени за Как Дядо Коледа успява да достави всички подаръци за една вечер – учените от ЦЕРН имат отговор

Повече информация Виж всички