shareit

Как да си направим мумия в 6 лесни стъпки

| от |

Защо въобще древните египтяни са правили мумии?
Древните египтяни виждат смъртта не като край, а като още една стъпка в пътуването на човек и като такава тялото трябва да бъде запазено по такъв начин, че душата да може да го разпознае в отвъдното. Чрез мумифицирането, изсушаването и балсамирането на мъртвите, за да се намали степента на гниене и да се отблъснат неприятните буболечки, те правят точно това.

Мумифицирането не е само в древен Египет; мумии са открити всъщност на всичките седем континента. Но практиката е най-силно свързана със земята на фараоните. Процесът, показан тук, е най-усъвършенстван и пищен като предлагащ максимално съхранение на тялото. Но е и скъпо – за щастие има алтернатива за по-слабите.

Egyptian Human Mummy - Egyptian Gallery - Indian Museum - Kolkata 2014-02-14 3293

Как да направите мумия в 6 стъпки

Отнема 70 дни за един балсаматор да трансформира тяло в мумия – след което то може да оцелее хилядолетия, без да се развали…

1. Премахва се мозъка
След като умрелият се измие, през едната му ноздра се вкарва кука, с която се смачква мозъка му. След това този мозък се отстранява парче по парче – с голямо внимание да не се повреди лицето.

2. Съхнене
Вътрешните органи се отстраняват чрез разрез от лявата страна. Тялото е запълнено и покрито с естествена сол, известна като натрон, за да го изсуши. Така то се оставя потопено в натрон за 40 дни: по-малко и не би било достатъчно сухо; повече и би било прекалено твърдо.

3. Масла и аромати
След отстраняването на натрона тялото се пълни с плат или дървени стърготини, за да се запълнят празнините, оставени от органите. Маслата и ароматите се втриват в тялото, за да поддържат кожата еластична.

4. Овързване
Няколко слоя плат се увиват около тялото, като се започне от главата и шията, след това крайниците и накрая торса. След всеки слой се нанася смола, която действа като лепило. Смята се, че за увиване на мумия са били необходими 150 метра ленени превръзки.

5. Плащеница и маска
Последният слой е саван, понякога украсен с йероглифи, обозначаващи пасажи от Книгата на мъртвите – което всъщност не е книга, а погребален текст, написан върху папируси, които се заравят с мумията. Вместо маска като тази на Тутанкамон, плащаницата може да бъде изрисувана с лицето на починалия.

6. Погребване
Увитата с плащеница мумия е запечатана в до три ковчега, обикновено всичките дървени и ярко боядисани. За фараоните те са по-пищни, може би направени от злато и обсипани със скъпоценни камъни. Накрая ковчезите могат да бъдат поставени в каменен саркофаг.

Egyptian - A Complete Set of Canopic Jars - Walters 41171, 41172, 41173, 41174 - Group

Какво представляват канопичните съдове?

Тези четири съда, изработени от камък или дърво, защитават четири от основните органи на мъртвеца, отстранени от тялото му – белите дробове, стомаха, черния дроб и червата. Вярва се, че всеки от тях ще е необходим в отвъдното. Главите на съдовете представляват четиримата синове на египетското божество Хор.

Кой орган в кой съд влиза?

Белите дробове се поставят в съда на Хапи, който има глава на павиан.
Червата се поставят в буркана на Кебехсенуф, който има глава на сокол.
Черният дроб се поставя в буркана на Имсет, който има глава на човек.
Стомахът се поставя в буркана на Дуамутеф, който има глава на чакал.

Placid death

Защо сърцето се оставя в тялото?

Единственият орган, който се връща в тялото, през повечето епохи, е сърцето – поради факта, че се смята за седалище на характера и идентичността. Древните египтяни вярват, че сърцето ще бъде претеглено от Анубис, богът на подземния свят и на мъртвите. Балсамистите често дори носят маски с лика му по време на ритуалите за мумифициране.

Сърцето се претегля спрямо перото на Маат – ако то тежи по-малко от перото, покойникът е допуснат до рая. Ако не, сърцето ще послужи за храна на богинята Амит, а душата да бъде осъдена на вечен безпокойство.

Маат с перото си, символ на истината

Какво се случва с мозъка на мумия?

Счита се, че мозъкът няма никакво значение и е бил изхвърлян.

По-евтиният вариант

Ако не можете да си позволите пълната фараонска програма по мумифициране, има и по-евтин вариант. Както пише в „Историята“ на Херодот – за тези, които „искат да избегнат разходите“, един по-евтин метод от описания по-горе е инжектиране на кедрово масло в корема, прескачане на разчленяването, запушване на ректума и покриване на тялото с натрон.

Когато се отпуши, маслото – и втечнените вътрешни органи – бликват от изсъхналото тяло, след което се връщат на семейството на починалия.

 
 
Коментарите са изключени