shareit

Градът на бъдещето остана във фантазиите на Дисни

| от |

Преди време ви запознахме с бъдещите планове за изграждането на една съвършена утопия, която за първи път може да реши някои от основните икономически проблеми, които остават и трудно биха могли да се преборят при присъствието на така наречения капитализъм. Разбира се, плановете за футуристичните градове не са нещо ново, повечето художници и дизайнери показват своите дръзки идеи, но има един човек с достатъчно възможности, който направо може да реализира своя проект – Уолт Дисни. Неговата идея за град на бъдещето е привличал сериозно количество почитатели, но днес изобщо не е на висотата, която вече сме виждали. Проектът стартира през 1966 г. и се смята за така наречения „Експериментален Прототип на Обществото утре“.

Никога не е бил предназначен да бъде увеселителен парк, защото Уолт е искал да представи проект за градовете на бъдещето, като основната мисия е това творение да е като нищо друго на света. За съжаление малко по-късно същата година този творец ще почине и проектът ще се замрази, в последствие пространството ще се освободи и последните мечти на царя на анимацията ще загинат. Провеждането на подобни опити може да бъде открито още с първите заселници в новия континент, след като територията е огромна, експериментите са повече от добре дошли. Разбира се, едва ли някой е очаквал, че още в самото начало ще се постигне големият успех, необходимо е време за оформянето на инфраструктурата, създаването на пътищата и още много други.

През 1966 г. Дисни пуска свое филмче, в което обяснява около 25 минути каква е визията за бъдещето и как ще изглежда. Плановете са насочени към създаването на 68.8 квадратни километра в центъра на Флорида. Тази територия няма да следва плановете на Дисниленд, а ще бъде съвсем независим проект. Идеята е, че тази територия ще позволи да се разгърне един град, който ще е два пъти по-голям от о-в Манхатън и около 5 пъти по-голям от оригиналния Дисниленд. Плановете на Уолт са да приюти около 20 000 души, които ще могат да се насладят на 2-но по-добър индустриален и цивилен начин на живот. Освен това ще се радват на иновативна инфраструктура, по-добри сгради вътрешен контрол и закони.

Развитието на града ще продължи със заделянето на няколко километра площ за създаването на офис парк,  където ще се тестват нови технологии, които по-късно ще могат да се тестват във всяка сграда. Дисни посочва, че например може да се разработват нови дизайни за хладилници и след приключването на проекта, първи ще ги получат именно жителите на бъдещия град. Плановете на предприемача са да подпише договори с всяка авио компания по света и да позволи на гостите да посещават града, като за тяхната визита ще има специални места за почивка, както и комплекс на 30 етажа, който ще предоставя най-различно забавление, включително и защитена от времето зона.

По-заможните обитатели ще могат да си позволят да живеят в луксозни апартаменти по високите етажи на сградата, докато за всички останали ще се осигурят големи паркове за почивка. Най-важното е, че Дисни смята да елиминира безработицата, като в плановете не влиза създаването на старчески домове за пенсионери. Най-важното е, че основният ангажимент ще е да се търси решение на проблемите на бъдещето, най-вече онези, които се срещат в бъдещето.

През 60-те години на миналия век ще открием, че все повече американци започват да се притесняват за качеството на живот, търсят се най-различни решения за подобряването на качеството на града, но след като повечето градове не са съобразени с индустриалното разрастване, решенията се радват по-трудно. Логично е, че при раждането на такива проблеми идват и новите казуси – престъпност, бедност, липса на места за почивка, автомобилните задръствания, междувременно повечето семейства започват да се местят в покрайнините. Необходими са решения, които обаче не могат да се изпълнят от управата, колкото и предложения да идват по тази линия.

Едно от малкото интересни решения са под формата на така наречените малки къщи, които дават минималното качество на живот. Още тогава започва да се говори за бъдещите проекти, новите градове и всички други интересни популярни възможности. Не са и малко обявените проекти, като локалните бизнесмени започват да строят, а след това продават на доста разумни цени. Казусът в този случай е, че новите градове идват с ново движение. Във времето, в което проектът на Дисни започва да работи, компанията Ървин вече е успяла да разработи град и настани около 300 000 души.

Практиката се забелязва и другаде. Предприемачът Робърт Симон продава Карнеги Хол и след това закупува декари земя, за да построи фермерски град извън Вашингтон, който ще носи името Рестън. На около 25 километра от тази локация ще открием, че Джеймс Русо планира да построи Колумбия, Мериленд. Петролният магнат Джордж П. Мичъл изчаква въвеждането на нова федерална програма, която ще позволи създаването на нови градове – неговият проект ще носи името Уудланд и ще се намира близо до Хюстън – днес популацията там е около 100 000 души.

Целта на новите градове е да облекчат вече изградените. Тук обаче идва и голямата разлика, Дисни не иска да създаде облекчение, той иска да изгради независимост, поредната утопия, която може да финансира и да изгради, използвайки своите собствени средства, като стойността на самия проект няма да го притесни изобщо. Най-важното е, че управлението на тази територия ще е централизирано и ще стои в ръцете му. Нещо, което човек не може да игнорира е пълната забрана за влизане на автомобили в града. Те се заместват с най-модерната подземна форма на транспорт.

Автомобилите могат да влизат в града, като за целта ще се настаняват на подземен паркинг, докато влакове ще извозват посетителите до определена точка. Влаковете ще развиват сериозна скорост и изобщо няма да се притесняват от крайните факти и предложения. И да, днес наблюдаваме същата идея, но с тази разлика, че Дисни вижда бъдещето още през 60-те години, като се съмняваме, че е решил да използва транспорт, в който неговите жители да се блъскат като говеда. Дисни наистина е можел да промени историята на света и да създаде нещо, което ще остане завинаги, за съжаление с неговата смърт приключват и всички инвестиции.

Въпреки това ще открием, че все пак някои по-заможни личности продължават да плащат на дизайнерите да продължат да работят върху процеса. Освен това братът на Уолт – Рой също е един от хората, които заплащат. През 90-те години ще открием, че такъв град наистина се завършва от корпорацията му. Никога не работи по основните предназначени планове. Кръщават го „Celebration“, за да посочат новото движение на модерния градски начин на живот. Избират се дизайни и архитектури, които могат да илюстрират как ще изглежда бъдещето. Транспортната система не съществува, както и технологичният хъб, този проект е просто една много впечатляваща възможност, която може да покаже евентуалните възможности, ала те самите не са се случили.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Градът на бъдещето остана във фантазиите на Дисни

Повече информация Виж всички