shareit

Единствената компания, която все още произвежда дъски за пране

| от |

Откакто ковид-19 избухна в Съединените щати през пролетта, един малко странен продукт отбеляза скок в продажбите: дъските за пране.

За непосветените т. нар. уошборд се използва за изстъргване на прането и обикновено представлява дървена рамка, в която има набраздена метална повърхност. Накисвате дрехи в сапунена вода, след което ги търкате в металната повърхност, за да почисти тъканта по-хубаво. Уошбордовете са остарели, но една последна останала фабрика ги произвежда в Северна Америка. В Логан, Охайо, компанията Columbus Washboard все още продава около 80 000 дъски за миене на година. Съсобственикът и управител на фабриката Джеймс Мартин изчислява, че 40% от продажбите на компанията са на хора, които ги използват за пране на дрехи или като резервен вариант за пране (пералнята се счупи, няма ток…), 20% се продават за декорация и 40% се продават за използване като… музикални инструменти. Дъските се ползват за ударни инструменти, като музикантите използват всякакви налични предмети, за да издават звук от триещата се повърхност. Това е забавление, което идва от робите по южните плантации.

„Имахме поне двойно увеличение на продажбите по време на ковид“, казва съсобственикът Джаки Барнет. „Ние продаваме на много хора, които живеят в жилищни сгради с общо перално помещение, така че да могат да си перат сами в собствената си мивка, вместо да им се налага да рискуват с общото помещение.“ Компанията наистина не знае как се използва продукта им освен ако клиентите не им кажат, но Барнет и Мартин могат да определят най-вероятната употреба въз основа на адресите за доставка – много от които към момента са жилищни сгради в по-големите градове. Това е особено показателно, като се има предвид, че изобщо не са променили маркетинга по време на пандемията; компанията все още разчита на своя уебсайт и реклама в местни туристически списания.

Никой всъщност не знае кога са започнали да се използват въпросните перилни уреди, но първият известен патент е присъден през 1797 г. Оттам те продължават да печелят популярност като най-добрият начин за пране на дрехи – докато не е измислена пералната машина в началото на 1900 г. – това отбелязва антропологът Каси Грийн в дисертацията си от 2016 г. С усъвършенстването на технологията дъските за миене се използват все по-рядко, почти изчезвайки след 50-те години.

Компанията Columbus Washboard е открита в Колумб, Охайо през 1895 г., когато Фредерик Мартин-старши (няма връзка с Джеймс) започва да строи и продава дъски за миене в задния си двор. Изграждането им е хоби за Мартин, който ги продава в свободното си време. Настоящите собственици смятат, че той е произвел и продал по-малко от 1000 дъски през първите 30 години от съществуването на компанията. През 1925 г. обаче синът на Мартин – Фредерик Мартин младши – закупува всичко, което компанията притежава. Разбира се, това не е много: патент и търговска марка „Bear Easy“, шепа триони и машина за огъване на метал. Но от това скромно начало Фредерик младши и съпругата му Маргарет построяват процъфтяваща империя, продавайки над 23 000 000 дъски през живота си. Когато умират, съответно през 1987 и 1988 г., Columbus Washboard Company е единствената функционираща фабрика за дъски за миене в Северна Америка повече от десетилетие – последният конкурент затваря в началото на 70-те години. През 1999 г., когато семейство Мартин решава да затвори магазина, Барнет и съпругата му (по това време шивачка и собственик на строителна фирма), заедно с група от шест други, отказват да оставят една история да умре. Те се обединяват и купуват фабриката с цялото й оборудване, преместват всичко в Логан, на около 80 километра югоизточно от Колумб, и продължават да работа. Сега компанията е собственост на Барнет и съпругата му Беван; Джойс и Лари Герстнер; и Джеймс Мартин.

Днес фабриката предлага обиколки, които продължават около 35 минути и запознават посетителите с процеса на изработка на дъските и да видят историческото оборудване, използвано едно време – част от което се използват и до днес. Първата спирка е дървената стая, където машините изрязват фуги в горната и страничната част на рамките на дъските. След това модернизираната антична машина за напречни релси изрязва овални слотове с фреза за парчетата дърво, които преминават хоризонтално по дъното на дъската и през основата на триещата повърхност. Когато дървените парчета са готови за сглобяване, обиколката се насочва към машините за заковаване. Те са от началото на 19 век и преди са заковавали по шест пирона едновременно в ставите на дъската. Работата вече се върши със стандартни пистолети за пирони, които са имплантирани в 200-годишната машина. Друга историческа машина нагъва метала, за да се постави в рамката. След това отиваме към две преси, които са единствените останали оригинални преси за такива дъски в страната. При тях цялата контракция е притисната. Тук отново една от машините е модернизирана с пистолети за пирони. Преди компанията да премине към ситопечата, дъските за миене се отправят към античната печатница, където са маркирани с клиентски лога. През 1999 г. компанията обаче преминава към ситопечат. В момента Columbus Washboard продава 12 стила дъски в три размера.

 
 
Коментарите са изключени