shareit

Джейн Хокинг, първата съпруга на Стивън Хокинг

| от |

През 1963 г. Джейн Уайлд научава, че нейният приятел Стивън Хокинг има заболяване на двигателните неврони. Лекарите казват на 21-годишния младеж, че му остават най-много две години живот. Но две години по-късно младите влюбени се женят – и се впускат в 30-годишен брак.

Тъй като болестта на съпруга й се влошава, Джейн се грижи както за него, така и за трите им деца, докато двойката не се развежда през 1995 г. Решена да докаже, че е нещо повече от съпругата на популярен учен, тя се връща в училище – и изкарва докторска степен.

Това е малко известната история на Джейн Хокинг, бившата съпруга на Стивън Хокинг.

Stephen hawking and lucy hawking nasa 2008

Хокинг, представен от дъщеря му Люси, на лекцията по повод 50-годишнината на НАСА

Връзката на младите Стивън и Джейн

Джейн Уайлд е студентка в Лондон, когато се срещна с блестящия студент от Оксфорд Стивън Хокинг през 1962 г.

Докато излизат заедно година по-късно, Хокинг получава диагнозата за ужасното си заболяване, което бавно ще разбие нервите му и ще го парализира; лекарите прогнозират, че той няма да доживее до 25-ия си рожден ден.

Но Уайлд остава до Хокингс, вярвайки, че „всичко е възможно. Стивън ще се занимава с физика и ще си направим прекрасно семейство, да имаме хубава къща и да живеем щастливо до края на дните си.“

Всъщност двойката се жени през 1965 г., но връзката им трябва да застане на заден план спрямо академичните амбиции на Хокинг още от самото начало. Младоженците дори са на меден месец на конференция по физика в северната част на Ню Йорк.

Животът на Джейн Уайлд като съпруга на Хокинг

Джейн Хокинг бързо се озова в сянката на съпруга си. До 1970 г. Стивън започва кариера на теоретичен физик, а тя трябва да се грижи за него, както и отглежда двете им деца. „Имах две малки бебета, ръководех дома и гледах Стивън на пълен работен ден: обличах го, къпех го, а той отказваше да приема помощ от друг за тези неща, освен от мен“, разказва по-късно тя.

Години наред Стивън отказва да използва инвалидна количка. „Когато излизахме вън, бях със Стивън в една ръка, носех бебето в другата, а по-голямото тичаше до него. Беше малко безнадеждно, защото когато по-голямото хукнеше да бяга нанякъде, аз не можех да го гоня. Така че подобно нещо направи живота доста невъзможен.“

И още по-лошо, ученият отказва да говори за здравословното си състояние. „Той никога не говори за това как се чувства“, казва бившата съпруга на Стивън Хокинг. „Той никога няма да спомене болестта си. Сякаш тя не съществува.“

Но въпреки това Джейн Хокинг се посвещава на брака си и отчасти заради революционните изследвания на съпруга си.

„Нямаше алтернатива на това просто да продължим. Чувствах се много отдадена на Стивън и не мислех, че той може да се справи без мен. Исках да продължи да върши невероятната си работа и исках децата да имат стабилно семейство зад гърба си – така че просто продължихме.“

Как бракът се разпада

До 1979 г. Джейн Хокинг има три деца и докторска степен по средновековна испанска поезия. Докторската степен дава на Хокинг идентичност, отделна от нейния брак. Но поради домашните ангажименти докторантурата й отнема 12 години.

С този си академичен успех обаче Джейн вече има някаква форма на броня, както тя обяснява: „Радвах се, че го направих, защото това означаваше, че не съм просто съпруга, а имам какво да покажа като свое собствено постижение през всичките тези години. Разбира се, имах децата като постижение, но това не се броеша в Кеймбридж в онези дни.“

Но въпреки че следва собствения си път, тя все пак се чувства недобре в брака си.

„Истината беше, че в брака ни имаше четирима партньори“, казва госпожа Хокинг. „Стивън и аз, болест и физика.“

И скоро ще има още повече партньори. През 80-те години, докато Стивън пише „Кратка история на времето“, той се влюбва в една от медицинските си сестри. В същото време Джейн създава близки отношения с вдовец на име Джонатан Хелиър Джоунс. Така през 1995 г. Стивън и Джейн се развеждат и в рамките на 2 години и двамата влизат в брак отново; Стивън с неговата медицинска сестра и Джейн на Джонатан.

Живот след това

Размишлявайки върху живота си с физика-теоретик в своите мемоари, Джейн Хокинг казва, че една от най-важните й задачи е „да му казва, че той не е Бог“.

Но двамата все пак успяват да запазят близки отношения дори след развода си. Бившата двойка живее близо един до друг и се среща редовно.

През 1999 г. Джейн пише мемоари за връзката си със Стивън. „Мислех, че е изключително важно да документирам този живот със Стивън“, казва тя. „Не исках някой да дойде след 50 или 100 години и да започне да си измисля за живота ни.“

 
 
Коментарите са изключени за Джейн Хокинг, първата съпруга на Стивън Хокинг

Повече информация Виж всички