shareit

Дали наистина цезаровото сечение идва от Юлий Цезар

| от |

Сигурно сте чували мита, че цезаровото сечение е кръстено на император Юлий Цезар, за когото често се твърди (грешно), че е първото бебе, родено по този начин. Трудно е да се определи кога, как и откъде точно се появява тази история, въпреки че може би тръгва от един документ от 10 век. „Суда“, обемиста византийска гръцка историческа енциклопедия, е един от най-ранните записи, в който Цезар е представен като съименник на цезаровото сечение:

Императорите на Рим получават тази дума от Юлий Цезар, който не е роден. Защото, когато майка му умира в деветия месец, я срязаха, извадиха го и го нарекоха така; защото на римския език дисекцията се нарича „цезар“.

Страница от „Суда“

Вече знаем, че този извор е неправилен по няколко точки. На първо място, бебетата са били вадени с цезарово от утробите на майките си в много култури много преди Цезар да се появи. Всъщност сечението дори фигурира в императорското законодателство в Рим – под името Лекс Цезария (Lex Caesaria). Този закон, създаден по времето на Нума Помпилий (715-673 г. пр. Хр., доста преди Цезар), гласи, че ако бременната жена умре, бебето не може да бъде изоставено в утробата й. Възможно е дори цезаровото сечение да е получило името си от този закон.

A baby being removed from its dying mother's womb via Caesar Wellcome V0014915

Второ, майката на Цезар не умрира при раждането му. Аврелия Кота не само, че оцелява, но е била и един от политическите му съветници. Някои историци дори вярват, че го е надживяла. Тя все пак може да е родила с цезарово, но това е твърде малко вероятно, защото по онова време операцията се използва като последен алтернатива, защото почти всички, ако не и всички, подобни операции приключват със смъртта на майката.

Всъщност процедурата има изключително висок процент на смъртност чак до 19 век, а първото известно ни успешно цезарово, в което оцеляват както майката, така и детето, се е провеждал в края на 16 век в Швейцария. И не се изпълнява от някакъв лекар, а от свински кастратор, който оперира собствената си съпруга. Този случай обаче, съвсем разбираемо, не е добре документиран, затова трябва да го приемем с известно съмнение. И все пак историята е, че през 16 век съпругата на Якоб Нуфер се опитва да роди няколко дни, докато той накрая не разрязва корема й, вади бебето и след това я зашива, както правил с прасетата си. След това се твърди, че жената ражда още пет деца, включително и близнаци. Надеждността на историята се поставя под въпрос, тъй като първият й документиран разказ се появява близо век по-късно.

Първата известна и добре документирана успешна операция във Великобритания, при която майката и бебето оцеляват, се прави едва в началото на 19 век, а в Америка – малко преди това. И дори през 1865 г. процентът на смъртност при жените е гигантските 85%. Така че е много малко вероятно, ако Аврелия е родила с цезарово сечение преди около 1000 години, да е оцеляла.

Юлий Цезар

Оксфордският речник – авторитетът в областта на етимологията и обикновено забележително точен източник (въпреки че понякога се е случвало и в него да има грешки) – изглежда че подкрепя твърдението, че цезаровото сечение е кръстено така по името на Цезар, дефинирайки израза като: „раждането на дете чрез разрязване стените на корема на майката, когато раждането не може да се осъществи по естествен начин, както беше направено в случая с Юлий Цезар“.

Интуитивно бихме допуснали, че Речникът има предвид „император“ Юлий Цезар, тъй като той е може би най-известният „Юлий Цезар“, но Плиний Стари ни разяснява малко картинката. Той пише, че името „Цезар“ идва от латинската дума със значение „да сече“, която е „caedere“. Освен това той заяви, че един от предците на Цезар е роден чрез сечението и съответно е наречен така и че името е предадено след това на императора: „първият от Цезарите също е бил наречен така, тъй като той е бил роден чрез разрез в утробата на майка му“.

И понеже Оксфордският речник прекалено често е прекалено точен, най-вероятно се има предвид един от предците на Цезар, а не прочутия император. В крайна сметка и „Юлий“, и „Цезар“ са фамилни имена и всъщност първият, носещ името Цезар в неговия род, се казва Нумерий Юлий Цезар.

Един от възможните произходи пък на фамилното име на Юлий Цезар е от думата „caesaries“, което означава „коса“.

Другa често срещанa теория е, че той се отнася до цвета на очите на неговите предци – от „caesius (синкаво-сив).

 

 
 
Коментарите са изключени