shareit

Черният понеделник – когато компютрите и паниката отнеха 1 трилион долара

| от |

Един от най-неприятните дни в седмицата е понеделник. Малко след почивката и свободното време, мнозина се завръщат обратно на работната позиция. Някои дни минават под радара, без да се случи нищо конкретно, като всеки друг работен ден, ала има други, които никога не се забравят, променяйки по пътя си влиянието в целия свят. 19 октомври 1987 г. е точно такава дата. За Уолстрийт е получил името „Черният понеделник“ и в рамките на 24 часа ще се разпростре точно като финансова чума по целия свят, като Австралия нарича това проклятие „Черният вторник“ – часовата разлика се отразява при всички в един или друг момент.

Какво толкова фатално се случва на тази дата? Стоковата борса се срива с около 20% в рамките на един ден и всичко започва от една компания, за да удари всички пазари. Последният толкова свиреп удар може да бъде отчетен през 1929 г. със старта на Голямата депресия. По това време индексът на Доу Джоунс е пада само с 12%, но години по-късно е сигурно, че историята ще се повтори, а щетите ще бъдат още по-свирепи. Черният понеделник отчита спад с около 22%, докато S&P 500 индексът е ударен с около 20.4%.

В такива моменти често за пример се дават двата вида пазари – мечи пазар и биков пазар – от бик. Най-елементарният пример е, че мечката удря надолу с лапа – тогава се наблюдават спадове, докато бикът вдига своите рога високи, тоест нагоре. В такива моменти, когато кризата удари и всички отчитат загубите, едва тогава някои се замислят дали това е можело да бъде избегнато. Около 5 дена преди Черният понеделник, някои инвеститори забелязват, че индексът на Доу  пада с 4%, на следващият ден спадът е още 2.5%. Впрочем Джордан Белфорд започва своя първи работен ден в на стоковата борса в Ню Йорк именно на Черния понеделник – наистина е жесток късмет.

На 16 октомври – петък или последният работен ден се добавя още 5% спад. Събота и неделя нито една борса не работи, но това не означава, че няма фактори, които могат да повлияят драстично на ситуацията. През уикенда Английският канал е парализиран от ураганни ветрове, които дори стигат до фатални случаи, плавателните съдове със стоки не могат да мръднат и така ситуацията се влошава още повече.

Trader On Floor Reads About Black Monday

Всичко това дава своя първи отзвук в понеделник сутринта, когато борсата в Хонконг започва да наблюдава сриването на пазарите, малко след това цяла Азия наблюдава един от най-неприятните дни за търговия, а малко след това и другите пазари започват да отчитат тежестта след „шокът“. Логичното се случва и скоро цяла Европа поема по същия маршрут, като борсата в Лондон отваря врати с червени статистики. До отварянето на Американската борса, всичко лети надолу като метеор и никой не може да се ангажира със следващият по-сериозен проблем – кога евентуално може да спре. Единственият въпрос е: защо?

До днес много експерти влизат в някои интересни противоречия относно причината за резкия завой. Ще бъдат необходими доста месеци, преди да започне да се говори за възстановяването на пазара, но нека видим някои от основните причини. Според брокерите, „Черният понеделник“ е просто следствие на 5-годишната безкомпромисна власт на пазара на бика – всичко расте нагоре.

Балансът идва със спад на всичко, като повечето клиенти го наричат корекция. Проблемът в такива моменти е, че мнозина забравят да следят по-обстойно пазарите и при 5-годишен ръст, никой не желае да отчита спадовете и ударите след това. За период от 5 години, цените на някои акции са се повишили около 3 до 4 пъти, като на половин година растат до 44% и всичко това до фаталният понеделник.

За други анализатори е отговорен компютърът. Според някои наблюдатели, когато системата се въвежда през 80-те години, банките и брокерите остават много очаровани от идеята, че могат да се насладят на автоматизиран процес, способни да избират кога автоматично да продават или купуват, а след това вярват, че машината ще си свърши работата. Проблемът в това отношение е, че макар днес голяма част от компютрите да се справят повече от отлично, първите им крачки в търговията се оказват доста криви. Всеки един разумен брокер настройва своята система със защитен механизъм – ако дадени акции започнат да падат, системата да ги продава автоматично. С един много специален и трагичен сценарии, повечето системи са получи инструкция да продават тогава, когато акциите паднат под 5% или 10%, а при наличието на 22% спад е логично да се създаде нещо нечувано.

При стартът на Черния понеделник, всеки един компютър създава ефектът на доминото и започва да продава, правейки това, цените продължават да падат, докато не излизат извън контрол. И най-лошото е, че мрежата започва от най-високото ниво и продължава да активира всички останали процеси. Тук трябва да добавим и наличието на така наречените краткотрайни застраховки. Някои от големите инвеститори често взимат краткотрайни позиции и с няколко процента ръст ги продават.

Закупуването им тук е за печалба, следователно при стартът на деня със спадове, брокерите автоматично продължават да продават, следвайки примера и на всички останали, опитвайки се да избягат от потъващия кораб, преди да останат без абсолютно никакви средства. Малко след това всички започват да гледат цените на петрола, лихвите и инфлацията, осъзнавайки една от най-сериозните и големи глупости, които предстоят. Истината може да се обясни много лесно – около 5 години всички акции са с прекалено завишени цени и построената кула, при това без здрава основа, може да падне във всеки един момент, като в този е чудо, че се е задържала толкова много.

Panic Sinks Shares

Добрата страна на този феномен е, че ефектът от него е много по-кратък от този през 1929 г. и този през 2008 г. Индексът на Доу се възстановява на половина само в рамките на няколко дена. До септември 1989 г. целият пазар успява да възстанови всичките си средства и да продължи да бъде контролиран от бика до 1999 г. След този кратък урок за катастрофи, борсите въвеждат една нова техника, която трябва да спре жестокият шок. Нарича се прекъсвач на мрежата и практически спира търговията, ако някой индекс започне да пада с определен процент.

През 2019 г. индексът на S&P 500 пада под 7% и първата спирачка се активира за около 15 минути. Втората се активира след още 13% спад и третата започва да действа при спад от 20%, като последната прекратява търговията до края на деня. Идеята на този вид спирачка е да спре така наречената паника, която очевидно се е случила през 1987 г. След като става ясно, че при големите надежди и последните инвестиции са направени за бъдещето, можем да видим дивата паника да унищожава един добър пазар.

Логичното е, че страхът в този момент е бил необуздан по няколко причини. На първо място спад от такава величина не се е виждал никога. Нито по време на Голямата депресия, нито при влизането на САЩ във Втората Световна война, нито след убийството на Кенеди, а изведнъж, като гръм от ясно небе, паниката започва да демонстрира абсолютната лудост.

Преди 1987 г.  ще открием, че един лош ден на борсата е спад с 4-5%, формата на чистото проклятие идва с 10-11% и на 19 октомври се случва това, което никой не е очаквал, като до края на деня са се появили хора, които вярвали, че ще има толкова жесток крах, че цялата финансова система ще изгуби стойността си и тепърва ще се връщаме към пещерите. Паниката е толкова силна, че Токио и Хонконг затварят своите борси, докато други успяват да спрат лудостта в края на деня и да останат на ръба. Според основната информация, загубите се изчисляват на сума по-голяма от 1 трилион долара и засяга около 19 страни.

Резултатът от всичко това е доказателство как серия от грешки и пропуски може да поведе хората към пропастта, при това без да подозират какво наистина може да се случи в това отношение и най-важното е, че няма как да не открием трагедията във всичко това. Поуката е взета, но докато технологията може да ни опази до следващия безумен сценарий, започваме да се чудим дали след толкова време ще има подобен трус отново.

 
 
Коментарите са изключени