shareit

Бомба в картината

| от |

Една стара мъдра поговорка е доказала с времето, че на война всичко е позволено. Когато човешкото бъде заличено, нито една конвенция не може да помогне. След като Първата Световна война започва да говори за доза хуманност, мнозина биха очаквали , че втората няма да бъде толкова жестока, но историята опровергава дори това очакване.

В края на войната, когато нацистка Германия трябва да се изтегли и за първи път да се подготви за отбрана, немските сапьори мислят всякакви варианти за забавянето на настъплението. Нямало е път и къща, които да не получат щедро количество мини. Използвайки технологията на руските войници – отстраняването на офицерите – немските сапьори измислили нов начин да достигат до командването на армията. Тяхната идея била елементарна. Когато напускали определено село или град, използвали най-луксозните къщи за примамка. По техните сметки било ясно, че именно в тях ще отседне командването на вражаската дивизия.

Съответно всяка къща имала запазена изненада и можела да елиминира голяма част от високите рангове. Тук се задава един голям проблем. Домът се претърсва от редовите войници и детонацията не е необходима – те не са целта. Съответно трябвало да се измисли вариант, който да се задейства при съвместното заселване с офицери и други по-високи постове. Какво направили сапьорите? Повечето поставили добре скрити бомби и завързали детонатора за умишлено изкривени картини. В повечето случаи дори се прокопавала стената зад картината. При нейното изправяне следва детонация и всички в стаята ще бъдат избити. Идеята зад тази технология била елементарна. Нито един войник няма да се интересува от картини, неговата мисия ще е да намери врага, ако е скрит.

След като даде сигнал, че къщата е чиста, командването ще се засели и ще започне да работи. Немците знаели, че всеки офицер има някаква форма на етика и след няколко прекарани дена в чуждия дом ще се подразни достатъчно на кривите картини и ще ги изправи. което автоматично ще бъде и последното му действие. Идеята работила известно време и била прилагана в Италия, но за жалост само шест месеца по-късно се наложило на Германия да напусне полесражението. И да се надява на евентуални успехи при заселването.

 
 
Коментарите са изключени