shareit

10 медицински практики от Средновековието и тяхната ефективност

| от |

1. Кръвопускане

Флеботомията има за цел да поддържа или възстановява баланса на хуморите в тялото чрез отстраняване на умерено количество кръв. Днес знаем, че загубата на малко количество кръв обикновено не е вредна, но не е и по някакъв начин полезна. През Средновековието се знае, че е опасно да се взема кръв от възрастни или много болни и че прекомерното кървене, поради нараняване или друга причина, трябва да бъде спряно, защото може да доведе до фатални последствия.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ

2. Заклинания
Тези магически лекарства не са без полза, тъй като понякога включват, паралелно с магическите думи, и лечебни растения и други терапевтични вещества – и те биха могли да служат за успокоение на пациента. Независимо от това, леченията обикновено съдържат по-малко полезни компоненти от еквивалентните им немагически церове.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ

3. Семейно планиране
Билкови лечения, базирани на растения като градински чай, седефче и блатна мента, се прилагат на жени, които искат да предизвикат аборт, често под формата на напитка. Днес някои от въпросните растения са известни като стимуланти за насърчаване менструацията. Известно е също така, че висока доза блатна мента може да доведе до аборт.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА

4. Иглене на катаракта
Средновековните хирурзи лекуват катаракта като използват игла, за да изместят мътната леща от нейното положение пред зеницата на окото. Хората осъзнават, че процедурата може да бъде опасна и че за да работи, са необходими специални умения. Днес игленето се разглежда като неефективен метод за лечение на катаракта, който често води до слепота.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ

5. Аптека
Аптекарите смесваt лекарства, използвайки широк спектър от вещества. Докато някои материали вероятно са неефективни или дори опасни, други, като джинджифил и сена, днес се използват именно заради техните лечебни свойства. Страниците на средновековните фармацевтични ръкописи всъщност могат да съдържат лекарства, ползите от които са неизвестни на съвременната медицина.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА

6. Фалшиви лекове
Някои мошеници понякога предлагат на пазара фалшиви медицински лекарства, особено по време на повишено безпокойство от чума. Тези лечения пречат на болните хора да търсят по-полезни съвети и могат да се окажат опасни, особено ако някое отровно вещество бъде продадено на пациент.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ

The zodiac man. Watercolour painting by a Persian artist Wellcome L0002721

7. Астрология
Лекарите обръщат внимание на движенията на планетите и знаците на зодиака, за да определят подходящото време за лечение на конкретни заболявания. Изображението на Зодиакалния човек, широко копирано в средновековните ръкописи, илюстрира знаците на зодиака, свързани с определени части на тялото. И до днес съществуват идеи за влиянието на небесните тела, особено на Луната, върху менструацията и други аспекти на здравето. Изглежда обаче, че научните изследвания опровергават подобни идеи.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ

8. Болнична помощ
Въпреки че пациентите от средновековната болница е малко вероятно да бъдат лекувани от лекар или хирург, те се възползват от опита на медицинския персонал, който често е изцяло от жени. Болниците предлагат основни здравословни грижи под формата на храна, напитки и подслон. Въпреки че тези грижи не включват специализирани лечения, те дават възможност на болните да съберат силите си за самосточтелно възстановяване.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА

9. Териак
Това лекарство, при което растителни екстракти се смилат с плът от змии и други вещества, се счита за мощна противоотрова и се смята, че има много други лечебни свойства. Но въпреки че териакът е скъп и много търсен, трудно е да се разбере как това лекарство би могло да бъде ефективно или полезно по какъвто и да е начин.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ

10. Уроскопия
Изследването на урината е единственият начин, по който средновековният лекар може да оцени вътрешното състояние на тялото. Урината се събира в колба и се оценява нейният цвят, мирис и консистенция. Средновековните медицински ръкописи често съдържат диаграми, показващи различните качества на урината и как те се свързват със заболявания и цялостното здравословно състояние. Пробите от урина и днес се анализират от лекарите.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА

 
 
Коментарите са изключени