shareit

Стол против широко отворените крака – мъжки

| от | |

Британска дизайнерка официално е открила лекарство за… широко отворените крака – мъжки. 23-годишната Лоръл от университета в Брайтън е решила да заложи нов дизайн, принуждаващ мъжете да свият крака и да се возят прилично в градския транспорт. Според феминистките движения, всичко това е подсъзнателна порочна практика на силния пол. Скорошно изследване на няколко феминистки движения разкрива, че жените са склонни да държат всички крайници близо до тялото си. Мъжете, от друга страна, стоят с 10-15 градуса по-широко разтворени крака, както и още 5-10 градуса отклонение се забелязват при ръцете. Становището на същите е, че със заемането на тази поза, мъжът подсъзнателно демонстрира своята силна позиция сред околните.

manspreading_chair

Снимка: Лейла Лоръл

Скритите белези на стойката разкриват и други възможни вредни навици като извършване на кражба, възможост за изневяра и евентуално игнориране на законите за движение. Тези разкрития позволяват на Лиз Планк – журналистка с особени интереси към мъжката природа и стойка – да заподозре, че настаняването в седалката не само индикира липсата на някои култирни елементи, но и автоматично утвърждава и подсилва вредните поведенчески модели в обществото като цяло. Наказателният стол не е дисциплиниращо средство на феминизма, Лоръл е искала да открие най-добрия и възможен провокативен метод, за да представи себе си, както и да гарантира своето дипломиране.

EMT_Madrid_amplía_su_señalización_a_bordo_del_autobús_para_evitar_el_“manspreading”_(01) (1)

Снимка: By Diario de Madrid – Diario de Madrid – EMT Madrid amplía su señalización a bordo del autobús para evitar el “manspreading”, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61001986

Според сайта „New Designers“, творението е „смело решение с ясно изявена цел, информираща за поведенческите проблеми и социалните проблеми на деня.“. В името на равните права, 23-годишната възпитаничка на Брайтън създава и втори стол, позволяващ на дамите смело да заемат повече място, отколкото им е необходимо не само в градския транспорт, но и навсякъде другаде. Това веднага регистрира още една любопитна закономерност, ако дамите копират мъжката поза на доминация, те автоматично привличат повече погледи в метрото – можем да подозираме женската красота като фактор. От една страна се потвърждава първоначалната версия, но от друга страна не трябва да забравяме, че и до днес „Първичен инстинкт“ е по-известен с една конкретна сцена.

Омагьосаният кръг на порочната мъжка поза очевидно набира скорост. Жена в Ню Йорк поливала провинилите се с белина, когато решават да застанат с малко по-широк разкрач. Къде е проблемът в цялата ситуация? Нежният пол смята, че подобна поза ощетява останалите пътници – факт. Освен хабене на пространство, изглежда неприлично и ще има опити да бъде класифицирина като сексуален тормоз, но само при условие, че пътникът я прилага в празен вагон на метрото и въпреки свободните седалки, предпочита близостта на другия пол. Д-р Марк Голдщайн заявява, че събраните крака няма да рефлектират върху фертилността на мъжа – обикновено това ще повиши температурата на половия орган, но за половин час не се наблюдават вреди.

Amur tiger-themed train launched in Moscow Underground

 

Филаделфия е поставила знак, гласящ „Пич, грубо е… Две седалки – честно?“, но преди дамите да повярват, че институциите ги подкрепят, говорител на градския транспорт заявява, че идеята е била насочена към хората, използващи повече от една седалка за себе си и багажа си. От друга страна, Сан Франциско вече има глоба от 100 долара за подобна практикa, но с пояснението -„онези, които се разкрачват прекалено много“. Санкция ще има и за всички с електронни цигари и всякакви други алтернативи за набавянето на никотин в тялото. Лоръл признава, че няма да патентова творението си, нито да го предлага на производителите на транспортни средства, за нея мотивът зад този продукт е опит да иницира разговор – нейната цел не е „да се кастрират мъже“. Практически, доброто възпитание няма нужда от стол, а след като в градския транспорт всички имат равни права, няма причина да не се спазват наложените норми. В личните превозни средства, свободата на стойката е гарантирана.

 
 
Коментарите са изключени