Спортни хроники: Защо убиха бащата на Майкъл Джордан?

| от |

През 90-те години на миналия век отборът на Чикаго Булс беше истинско явление. „Биковете“ притежаваха невероятна класа, а най-забележителния играч в състава им, разбира се, беше Майкъл Джордан.

Целият свят се прехласваше по Въздушния, но се оказва, че той не е бил любимият съотборник на доста от останалите звезди на тима. Скоти Пипън наскоро заяви, че Майкъл е бил егоист и от хората, които са си вярвали, че могат да направят всичко сами.

През 1994-та Пипън беше изтласкан на първа линия като лидер на Чикаго Булс, след като в края на предходната година Джордан изненадващо бе обявил края на кариерата си.

Каква беше причината?

На всички в Щатите им беше известно, че той има проблеми с хазарта, а в един от епизодите на „The Last Dance“ – документалните серии на ESPN за Джордан и Чикато Булс – припомниха една позабравена история и спекулации с над 25-годишна давност, че убийството на бащата на баскетболиста е свързано с пристрастеността му към залозите.

Джеймс Джордан бе убит през юли 1993 г. от двама тийнейджъри – Даниел Грийн и Лари Демери, след като отбил на паркинг на магистрала в Северна Каролина, за да подремне. Той беше само на 56, а ударът бе огромен за Майкъл. Баскетболистът беше изключително близък с баща си и често го взимаше със себе си за мачовете из цялата страна.

Само два месеца по-рано Джордан бе на първите страница на жълтите издания, след като отиде в Атлантик Сити във вечерта преди финала на Източната конференция срещу Ню Йорк Никс.

Това в комбинация с книгата „Michael and Me“ на Ричард Ескинас, в която авторът твърди, че Джордан му дължи повече от 1 милион долара от залагания на голф мачове, бързо наведе на мисълта, че баскетболистът има проблеми с хазарта.

Той обаче твърдо отрече това: „Мога да спра да залагам, когато си поискам. Имам проблеми със спорта и с това, че искам постоянно да печеля.“

Но звездата не можа да се измъкне от слуховете и спекулациите достигнаха своя пик след смъртта на баща му.

Авторът на Орландо Сентинел Брайън Шмиц написа статия със заглавие: „Има ли връзка Майкъл с причудливата смърт на баща си?“ И така в почти всички медии, даже и най-сериозните и авторитетните, се прокраднаха съмнения, че такава връзка наистина може да има.

„Всички статии, спекулациите, които излязоха тогава, не бяха триумф на журналистиката“, казва Брайън Макинтайър, бивш старши съветник по комуникациите на комисаря на НБА Дейвид Стърн.

„Това беше наистина лошо, наистина несправедливо – споделя пък Сам Смит, който написа книгата „The Jordan Rules“. – Представяте си, че баща ви е убит и ви обвиняват вас? Това бяха наистина евтини сензации.“

Джордан разпространи изявление, в което пишеше, че е „възмутен“, и че „просто не може да проумее как другите могат да изсипват сол в отворената му рана“.

„Атаката не беше от хората, които обичах, хората, които ме познаваха и на които им пукаше за мен – заяви Джордан. – Това беше от хората, на които им бе писнало да бъда на върха.“

Всички разследвания по онова време стигнаха до едно и също заключение: смъртта на Джеймс Джордан не беше нищо повече от „бруталност и алчност“, както се съобщаваше и в новините.

„Нямаше доказателства, които да свързват този ужасен инцидент с пристрастеността към хазарта на Джордан или друг аспект от поведението на Майкъл“, казва известният спортен журналист Боб Костас.

Джордан се оттегли от НБА скоро след смъртта на баща си – решение, което според него е бил взел още преди трагедията. Но това решение, разбира се, доведе до още повече спекулации. Някои смятат, че пенсионирането му е било наредено от Дейвид Стърн като наказание заради хазарта.

Самият Стърн категорично отрича това: „Всъщност няма нищо такова. Това просто не е вярно.“

Макинтайър е още по-директен: „Как да го кажа по-деликатно? Тотални глупости.“

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Защо убиха бащата на Майкъл Джордан?

Повече информация Виж всички