Спортни хроники: Шампионът-трафикант, който се изпрати от Лондон до Пърт като багаж и бе осъден на смърт

| от |

Реджиналд Спайърс е атлетично и добре сложено момче от Аделаида, което попада в полезрението на спортните специалисти още като малък. Перспективите му са добри в много от коридорите на спорта, но в крайна сметка избира хвърлянето на копие. Атрактивна, но не и от най-любимите дисциплини на почитателите на Царицата. Редж прави сравнително добра кариера през 60-те и 70-те години на миналия век, но не спортният му път е най-интересното нещо в забележителния му живот. Живот на наркотрафикант и контрабандист, изпълнен с безумни авантюри и мирис на керосин и смърт.

Преди малко повече от пет години излезе книгата „От сандъка: Възходите и паденията на шампиона-трафикант“, която описва преживяванията на Спайърс.
И най-вече – дръзкия му осъществен план да се изпрати от Англия до Австралия по въздуха в дървен сандък като багаж.
А ето я и историята.

След няколко успеха на вътрешната сцена в хвърлянето на копие, Редж участва в Игрите на британската общност. Шансовете му да изпълни олимпийската си мечта стават съвсем реални преди Токио 1964. Няколко контузии обаче му попречват да покрие квалификационната норма и да попадне в отбора на австралийците. Това обаче не го отказва и решава да подгони последния влак за олимпийска квота без дори да подозира, че обратният път ще е клаустрофобичен и опасен.

Реджиналд изтегля всичките си спестявания, сбогува се със съпругата и дъщеря си и потегля за Лондон. Надеждата му е, че ще постигне добри резултати в състезанията от т.н. Английско лято. Проваля се обаче и на британска земя, което е по-малко лошата новина от тази, че няма пукнат цент в джоба си.

А как се стига без пари от Лондон до Пърт? Редж намира отговора.
Първоначално пробва нещо традиционно, за да стигне впоследствие до безумната си идея.
Късметът му се усмихва и Спайърс започва работа в товарния терминал на лондонското летище. Целта му е да спести необходимата сума за билет, както и за подарък за рождения ден на дъщеря си. Легендата гласи, че почти успява да събере парите, но е обран от бандити и отново започва от нулата.

Това го принуждава на отчаян ход – да се изпрати сам по пощата с наложен платеж.
Той споделя налудничавия план на своя лондонски приятел и съперник в сектора за хвърляне на копие Джон Максорли. Вместо да го вразуми, Джон решава да му помогне.

Двамата сковават дървен сандък с подходящи размери. Оборудват го със специални врати, които се отварят само отвътре. Също така с предпазни колани, които да спасят нелегалния пасажер от удари в стените. И, разбира се, с няколко малки отвора за въздух.
Вътре са поставени възглавница, одеяло, фенерче, консерви, бутилки с вода и малък контейнер за… е, сещате се за какво. Максорли старателно изписва адреса на измисления получател в Пърт, а в полето за съдържание на товара добавя „боя“. След което откарва сандъка на летището.

Маршрутът е внимателно уточнен: Лондон – Париж – Бомбай – Пърт. Лондонската мъгла обърква всички планове от самото начало. Полетът се бави повече от ден, а Спайърс рискува да напусне сандъка едва когато е сигурен, че машината е във въздуха.
Трудното започва с пристигането в Индия. След разтоварването спортистът се озовава с главата надолу. И при ужасяваща жега. След няколко часа в тази ситуация Редж е силно дехидратиран и в критично състояние.

63 часа след началото пратката най-после пристига в Пърт и чака на товарния терминал. Изтощеният до крайност Спайърс изчаква работниците да си тръгнат и едва изпълзява навън. Веднага се сблъсква с друг проблем – вратите са заключени. Съдбата му поднася кутия с инструменти и той се изпарява през дупка в стената.

Отправя се на автостоп към Аделаида, но забравя да извести своя приятел в Лондон, че пътуването е приключило. Максорли бие тревога – разказва пред пресата всичко, което знае. И когато Редж се добира до Пърт, е очакван от армия репортери. Признава, че е измамил авиокомпанията. Ръководството обаче му опрощава дължимата сума – все пак подобна история не се среща често, нали?
Спайърс дори стига навреме за рождения ден на дъщеря си. Разказва всичко на съпругата си. И продължава спортната си кариера. Хвърля копието до 1980 г. Още два пъти вдига титлата в Австралия, но олимпийските игри си остават несбъднатият му блян.

Но това далеч не е всичко странно в живота на Реджиналд. След края на кариерата си той е обявен за наркодилър и контрабандист. Арестуван е два пъти – в Аделаида и Бомбай, но успява да избегне затвора. Накрая си намира майстора в Шри Ланка. През 1984 г. местната полиция го задържа с фалшив паспорт, докато пренася наркотици и оръжие. Местният съд го осъжда на смърт.
Впоследствие наказанието е заменено с доживотен затвор, а благодарение на своите адвокати Редж се прибира след едва пет години зад решетките.

Обвиняван е многократно за отглеждане на канабис и наркотрафик, но прокуратурата така и не предоставя категорични доказателства.
Реджиналд Спайърс все още е жив и здрав. На 14 декември навърши 78 и продължава да разказва историята си пред смаяните погледи на хората, които поглъщат всяка дума за невероятните му преживявания.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Шампионът-трафикант, който се изпрати от Лондон до Пърт като багаж и бе осъден на смърт

Повече информация Виж всички