Спортни хроники: „Разкарайте го или ще го убием!“: Когато Лео преподаваше по улиците на Росарио

| от |

Шест „Златни топки“, четири триумфа в Шампионската лига, три от световни клубни първенства, 10 от Ла Лига. Безброй счупени рекорди и световна слава. Лионел Меси е не само сред феномените на нашето време, но и един от най-великите в историята на футбола изобщо.

През юни аржентинският гений ще навърши 34, но продължава да е талисманът на Барселона, а цел номер 1 на новоизбрания президент на каталунците Жоан Лапорта е да го задържи на „Камп Ноу“. Защото нито той, нито феновете се заблуждават, че животът след Лео ще бъде лесен. Да, раздялата един ден е неминуема, но няма нищо по-естествено от стремежа да се отложи максимално във времето. Неоспорим факт е, че едва 170-сантиметровият аржентинец носи на раменете си една от най-могъщите футболни институции в света.

Просто беше богоизбран да го направи. Всички знаем за проблемите му в детството, както и легендата за първия му „договор“, написан на салфетка, когато е на 13.

Вече повече от две десетилетия Лео е в Европа, но Махи Бианкучи, негов братовчед, разказа за бойното кръщение на дребничкия му роднина във футбола по улиците на Росарио.

33-годишният феномен компенсира скромните си габарити с невероятни технически умения, а Бианкучи заяви, че този навик придобил още от малък.

„В квартала той играеше с нас. Ние бяхме по-големи от него и често другите деца ни казваха: „Разкарай го, защото ще го убием.“ Идваше им да го ударят, но Меси често им се извиняваше и се примиряваше с тях“, заяви Бианкучи пред Ataque Futbolero.

„Когато Лео беше на 8 или 9, ставах рано в съботите, за да мога да го гледам как играе. Той наистина вършеше невероятни неща с топката. Не можех да повярвам“, допълни още роднината на звездата.

Преди да поеме към академията на Барса, Меси се присъедини към Нюелс олд Бойс в родината си и много фенове се надяват, че един ден може да завърши кариерата си в клуба.

Бианкучи също мечтае за това, но мисли, че Лео би отхвърлил тази възможност заради южноамериканската действителност и несигурността в региона.

„Лео много обича родината си, но хората не могат да разберат. Мечтата ми е да видя Лео да играе за Нюелс, но това е много трудно осъществимо. Градът наистина е ад. Ако не беше несигурността, която цари, съм сигурен, че той щеше да се завърне и да играе в Аржентина“, категоричен е Бианкучи.

„Мечтая да имам възможността един ден да играя за Нюелс, но не знам дали това наистина ще се случи, защото семейството ми е приоритет за мен – каза Меси пред TyC Sports. – Имам три деца и живея на място, на което имам всичко, на което съм спокоен и мога да им осигуря отлично и мечтано бъдеще. Мислим повече за това, отколкото за желанието ми да играя в Аржентина.“

Лео бе в школата на Нюелс от 6 до 13-годишен, а след настоящия сезон целият свят със затаен дъх ще очаква решението му – дали ще продължи да носи Барса на раменете си или ще поеме към още едно, вероятно последното, предизвикателство в изумителната си кариера. 

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: „Разкарайте го или ще го убием!“: Когато Лео преподаваше по улиците на Росарио

Повече информация Виж всички