Спортни хроники: Комарджията с блестящ ум, който сбъдна мечтите на „пчеличките“

| от |

Футболен клуб Брентфорд е с богата история. Прякорът на отбора е „пчеличките“ и ако се обърнете към класирането на Висшата лига, ще го намерите под номер 14 в таблицата с 12 точки от 11 мача. Ако продължи да следва това темпо Брентфорд има големи шансове да се задържи в елита, което за клуб, който не е играл в най-горния ешелон от 1947-а ще е равносилно като постижение на титлата, която най-вероятно ще спечели някой измежду Манчестър Сити, Ливърпул и Челси.

Днес „пчеличките“ жужат на кокетен нов стадион в покрайнините на Западен Лондон и са наслада за окото с напористата си и всеотдайна игра. С други думи – Брентфорд сбъдва мечтата си и тази на верните си фенове. Но всичко можеше да е много по-различно, ако не беше един човек. Името му е Матю Бенън и в следващите редове ще ви разкажем историята му. През 1989-а завършва световноизвестния университет Оксфорд като магистър по физика. Предричат му успешна научна кариера, но не му се занимава с това. Прекарва 12 години в икономическия сектор и достига до вицепредседателското място на Bank of America. През 2001-ва напуска банкерския бизнес и започва работа в букмейкърската компания Premier Bet.

Захваща се в отдела, който разработва математически модели, а учител му е светилото в занаята Тони Блуум. Само след няколко години обаче двамата се скарват и Матю напуска букмейкърската къща.

Но не иска да се завърне към банките – вече е професионалист в спортните залози. Започва да залага по модели и стратегии, разработени от самия него, и печели милиони. А през 2004-та основава собствена компания – Smartodds, която събира под шапката си успешни типстъри.

Успехът ѝ е голям и Бенъм придобива и букмейкъра Matchbook.

Върху него се излива златен дъжд.

Печалбата е огромна и търси изгодни вложения. Футболен клуб Брентфорд обаче преди всичко е любов. И когато отпуска заем от 700 000 паунда на „пчеличките“, възвращаемостта не е основната му цел. За първи път стъпва на стадиона на 11 и е огромен фен на клуба. В договора за заема все пак има клауза, че при неспазване на сроковете за погасяването му, бизнесменът има право да стане основен акционер. Дава парите през 2007 г., а пет години по-късно не са му върнали нито пени.

Зад гърба си има финансова грамада. Защо да не активира клаузата за придобиване на собственост?

И Бенън започва Moneyball.

Вероятно се сещате за касовата холивудска лента с Брад Пит от началото на миналото десетилетие, в която се описва историята на бейзболния Оуклънд Атлетикс отпреди двайсетина години.

В общи линии сюжетът се върти около това как клубът намира начин да стъпи на крака, въпреки че постоянно големите акули го обезкървавят, привличайки най-добрите му играчи.

Брад Пит в ролята на генералния мениджър на отбора Били Бийн е принуден наново да изгради отбора си с едва една трета от бюджета на тима.

И въвежда нова система. Наема младия икономически анализатор Питър Бранд (Джона Хил), според когото всяко нещо може да бъде изчислено. Двамата заедно загърбват традициите и подлагат бейзболистите на статистически компютърен анализ, който дотогава е игнориран в тези среди.

В крайна сметка възраждането се постига с подценени или освободени от отборите си като ненужни играчи.

Бенъм подменя почти всички служители на клуба, назначавайки хора-аналитици.

За изненада на всички – премахва детско-юношеската школа на „пчеличките“ и клубът развива само играчи във възрастовия диапазон 17-20. В болшинството си те са отхвърлени от академиите на други клубове. Moneyball като по учебник.

Само от трансферите на Саид Бенрама, Оли Уоткинс и Нийл Мопе Бенъм изкарва близо 100 милиона паунда.

Успехът на „кешбола“, разбира се, не е светкавичен, а процес, продължил почти десетилетие.

Брентфорд обаче вече е във Висшата лига, а Бенъм – с 300 милиона по-богат от промоцията.

Тези пари обаче няма да отидат за собствения му комфорт, а за клуба в опита да задържи елитното си място.

Със сигурност няма да е лесно, но не подценявайте „пчеличките“.

Те са работливи на терена, а в офисите на клуба са физици, математици и блестящи аналитици. Засега това носи блестящ успех. Да видим нататък.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Комарджията с блестящ ум, който сбъдна мечтите на „пчеличките“

Повече информация Виж всички