Спортни хроники: Когато Шакил О’Нийл отбеляза единствената тройка в 19-годишната си кариера

| от chronicle.bg |

Шакил О’Нийл е голям – буквално и преносно.
С височина от 216 см и близо 150 кг тегло баскетболната легенда беше истински символ на NBA, особено през годините си в Орландо Меджик, Лос Анджелис Лейкърс и Маями Хийт.
Типично за повечето центрове обаче, Шак никак не блестеше със стрелбата си от средна и далечна дистанция. Не само, че рядко му се налагаше, но и наистина не я умееше.
Всъщност той има повече счупени кошове, отколкото вкарани „тройки“ в Националната баскетболна лига. Даже токът в залата е спирал след негов чадър точно толкова пъти, колкото е отбелязвал и тройка. А именно – веднъж.
Точно така!
Шакил О’Нийл има само една вкарана тройка в кариерата си и тя се случва на 16 февруари 1996 при разгрома на Орландо над Милуоки със 121:91.
Меджик все още са на крилете на щастието след достигането до финала в предишния сезон, в който Новобранец №1 на годината Шак изпъква със средно по 26.6 точки на мач. Бъкс са на другия полюс в четвъртия и впоследствие оказал се последен сезон на треньора Майк Дънлийви.
Разликата в класите и настроението си проличава отлично в първата четвърт и Орландо достига аванс от 40:25.
40-те точки за една част са рекордни за Меджик за цялата кампания 1995/96, рекордни се оказват и внушителните 60.3 процента успеваемост при стрелбата.
За тези числа решаващ принос дава О’Нийл в последните секунди от четвъртината.
Той получава пас от Джо Улф зад линията на тройката, завърта се и стреля. И, чудо – топката се удря в коша и влиза!
Публиката е в еуфория, а Шак тръгва към скамейката с изражението на герой, който е решил мача. Това не е толкова далеч от истината, предивид че се е отчел с 19 точки и 12 борби само за една част. Но именно тройката му в края съвсем пречупва Бъкс.
„Това беше като да изсипят сол директно в кървяща рана. Така и не успяхме да се опомним“, признава центърът на Милуоки Вин Бейкър.
Наставникът му Дънлийви е още по-красноречив. „Очаквах не само покривът на залата, но и целият свят да се срути след това изпълнение от Шак“, казва той.
Самият О’Нийл също няма как да пропусне да коментира това необичайно събитие в кариерата си.
„Пичове, имам чувството, че ми завиждате, защото бях не със 100, а с 1000-процентова успеваемост от зоната на трите точки“, отсича 23-годишната звезда.
Победата над Бъкс изравнява рекорда от 27 поредни домакински успеха в началото на шампионат от NBA, след което Меджик печели още 6 мача пред собствените си фенове и докарва серията си в „Орландо Арена“ до 33 поредни победи.
По същото време обаче в NBA играе един още по-величествен състав.
Чикаго Булс чупи всички рекорди през сезона с 37 домакински победи на старта, след което елиминира Орландо във финала на Източната конференция.
А Шакил О’Нийл така и не успява да запише друга точна стрелба от тройката до края на кариерата си, която продължава 19 години.
Всъщност опитите му от зоната за три точки са само 22 и нито един от тях не е в плейофен двубой.
Но любопитното е, че гигантът не се отказвал и негови съотборници разказват, че често оставал след тренировки, за да опита да подобри този аспект от играта си.
От десетките му съотборници през годините в Орландо, Лейкърс, Маями, Финикс, Кливлънд и Бостън няма да откриете нито един, който би потвърдил, че Шак е успявал да вкара тройка дори на тренировка.
Затова 16 февруари 1996-а си остава повече от специална дата за него и момент като никой друг в живота му.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Когато Шакил О’Нийл отбеляза единствената тройка в 19-годишната си кариера

Повече информация Виж всички