Спортни хроники: Когато полските хулигани ти издадат смъртна присъда

| от Chronicle.bg |

След среднощна акция на феновете в цялата страна в четвъртък, 11 февруари, десетки съоръжения в Полша се събудиха с окачени на тях кратки, но тотално ясни транспаранти: „Отворете стадионите!“. Положението в страната с Covid-19 не е розово, както и в почти целия свят, но ултрасите вече не издържат без футбол на живо. Едва ли властите ще махнат с ръка и ще призоват феновете да се върнат на трибуните. Но определено им остава едно наум, когато имат конфликт с тях.

А противоречията между държавата и запалянковците са неизбежни. Особено в Полша, където футболното хулиганство е издигнато в култ и агитките се контролират от едни от най-кръвожадните типове, които можете да си представите. Не че в Сърбия, Русия или Аржентина е много по-различно, но не искате да си имате работа с водещите полски хулигани. Ако те издадат смъртна присъда, често краят е само един…

***

Знакът със зачеркнатото число 60 стана изключително популярен сред запалянковците в страната. Той е на знамена, дрехи и всякакви артикули, а някои от най-хард феновете си го татуират даже и на главите. Прилича на ограничение на скоростта, но, уверяваме ви, не е.

Става въпрос за член 60 от Наказателния кодекс на Полша, който гласи, че съдът може да прилага „чрезвичайно намаляване на присъдите“ на хора, извършили престъпления в съучастие с други лица, ако дадат информация на властите за въпросните лица, както и разкрият съществени и неизвестни обстоятелства около деянието. По-просто казано – ако при групово престъпление, зад решетките се окаже само един, той може да намали драстично присъдата си или дори да избегне затвора, ако предаде съучастниците си.

Запознайте се с Павел Михалски, по прякор Мишек!

Роден в Краков през 1979 г., Павел рано става фен на местния Висла. Постепенно любовта му към клуба прераства в лудост. Първите му ярки спомени съвпадат с исторически събития в местния футбол.

Прояден от обвинения в „черно тото“, Висла изпада от елита през 1994-та. След поредицата сътресения в тима лидерите на агитката вземат решение да бойкотират мачовете. Но група неконтролируеми и безкомпромисни тийнейджъри остават на стадиона. Фракцията им расте, а Мишек е избран за тартор. Ползва се с голям авторитет сред връстниците си, след като пребива полицай, който иска да го задържи. Именно по това време и с прякото участие на Михалски се появява хулиганската група „Wisla Sharks“.

Момчетата са улични акули, подкрепят Висла, а Павел е най-лудата глава от тях. И проблемите не закъсняват.

През 1997-а той чува първата си присъда, но придобива световна „слава“ година по-късно, когато на 20 октомври 1998-а, по време на домакинството за Купата на УЕФА срещу италианската Парма, хвърля от трибуните нож и удря в главата Дино Баджо.

Престъпните епизоди в криминалната биография на Михалски започват да се трупат твърде бързо и властите осъзнават, че става доста опасен. Освен всичко друго е доказано и дейното му участие в безредиците през май 1998-а на стадиона в Ходжув по време на Рух – Висла, на който 52-ма полицаи получават различни наранявания. Някои от тях – много тежки.

Краковският съд го осъжда на 6.5 години затвор, въпреки че прокуратурата е поискала само две. Просто по време на процеса се появява защитен анонимен свидетел, който го „топи“ за още доста неща. Видял е и как хвърля ножа по Баджо.

Павел си утежнява ситуацията още повече, когато през 2000 г. по време на конвой от затвора във Вадовице към Краков напада полицай и го ухапва по ръката. Отвеждат го в съда в Краков с пранги.

„Мишек, бори се, брат!“ и други банери в подкрепа на Павел започват да се появяват по стадионите не само в Краков, но и в цялата страна. В онези години ултрасите все още го смятат за герой.

След освобождаването си Михалски продължи да трупа криминални провинения: побоища на стадиони, в заведения и по улиците. През 2009-а му лепват забрана за всички спортни мероприятия в страната за две години, а през март 2011-а е арестуван с още четирима за използването на фалшиви паспорти и шофьорски книжки при наемането на коли под наем.

Мишех е завършен хулиган и бандит, но това не му пречи да мечтае за лъскав живот.

Ако през 90-те години основната дейност на престъпните групировки е кражба на автомобили, рекет и изнудване, то през новия век наркотиците стават най-удобният източник на лесни пари. Естествено, силните хора в полските агитки не пропускат шанса и се възползват.

През януари 2011 г. в Краков се случва ужасно убийство на фен на Краковия. 11 хулигани на Висла, въоръжени с ножове и мачетета, обграждат колата на 30-годишния почитател на градския враг по прякор Човечката. Той се опитва да избяга и дори успя да се скрие в кабината на камион за боклук, но нападателите му го намират и му нанасят над 60 прободни рани.

Скоро полицията арестува всички 11 заподозрени, включително двама, които са успели да избягат в Англия въпреки безпрецедентните охранителни мерки, които се вземат в Краков след убийството.

Психозата във футболния свят е обяснима, но се оказва, че убийството няма нищо общо с фенската вражда. Човечката отдавна не е член на страховитата „Jude Gang“ и няколко години не е стъпвал на мач. Така всички работни версии на разследването се сливат в една – трафик и разпространение на наркотици.

Убитият има 4-годишен син, а съпругата му е бременна с второто им дете…

„Мотивът за убийството вероятно са финансови разногласия, свързани с трафика на наркотици. Задържаните фигурират в базата ни данни като хора, които се занимават с дрога, както и като футболни хулигани“, заявява говорител на краковската полиция. Мнозина твърдят, че самият Михалски е поръчител на убийството, тъй като арестуваните са членове на „Wisla Sharks“, но това не е доказано.

Въпреки дебелото досие и обществената тайна, че е гангстер, ръководството на Висла назначава Мишек за шеф на няколко фитнеса и спортна зала. Попитан за противоречивото назначение, един от шефовете на спортното дружество заявява, че „няма нищо лошо да се даде възможност на Павел да се реабилитира за миналите си престъпления чрез работа в клуба“.

Спортното дружество и футбола във Висла са на нож. Ключовата роля в тази конфронтация изиграва ресторантът „U Wislakow“, разположен до стадиона на Висла. Това заведение дълго време е на феновете и попада в центъра на скандала през март 2014-а, когато по време на мача с Рух от неговия таван политат фойерверки към стадиона. По този начин хулиганите показват, че подкрепят дружеството, а не шефовете на футболния клуб във вътрешноклубната война.

Веднага след тези събития е задържан Петър Вавро, един от шефовете на спортното дружество и много близък с Михалски. Той също не успява да даде адекватно обяснение за мениджъра от агитката.

„Хулиганите имат ресторант и фитнес. Смятат ли това за нормално в спортното дружество?“, пита най-тиражният вестник в Краков.

След събитията на мача с Рух, конфликтът между феновете и ръководството се обостря още повече. Клубът издава 420 забрани за свои фенове, а в отговор агитката обявява бойкот и иска оставките на президента Яцек Беднаж и старши треньора Франтишек Смуда.

След осем месеца вражда запалянковците постигат своето.

През лятото на 2016-а дружеството получава 100% от акциите на футболния клуб и по този начин цялата власт в един от най-старите полски клубове преминава в ръцете на Мишек и хората му. Но много скоро лидерът на „Wisla Sharks“ става причината за тежка криза и натрупването на непосилни дългове, въпреки че финансовите проблеми са започнали още при Беднаж.

Междувременно през 2017-а съдът осъжда Кшищоф, по-малкия брат на Мишек, на седем години затвор, а за самия Михалски Денят X идва през следващата 2018-а, когато полицията арестува 11 фенове на Висла по подозрение за трафик на наркотици и участие в организирани престъпни групи. Павел Михалски обаче успява да се измъкне два дни преди акцията. Едва през октомври Мишек е хванат от италианската полиция и екстрадиран в Полша.

И постепенно се приближаваме до обяснението на това как се появява знакът със задрасканото 60.

Михалски, който беше обвинен в организиране на наркотрафик, грабеж и нанасяне на тежки телесни повреди, реши да намали присъдата си колкото е възможно повече и започна да „пее“ не само за своите съучастници от Висла, но и за хулигани от други отбори.

Това помогна на полицията да извърши серия от арести.

На 14 април 2019 г. служители на Централното бюро за полицейско разследване задържаха още десетина души във връзка с разследването на наркотрафик в особено голям мащаб, като този път сред задържаните беше бившият вицепрезидент на Висла Дамиан Дукат, Михал Скопек, който в смутното време се опита да завземе властта във „Wisla Sharks“, Лукас Куман – един от лидерите на хулиганите на Лехия (Гданск), както и още няколко (нарко)ултраси.

Водачът на групата „Jude Gang“ на Краковия, известен като Мастера, успя да се измъкне от правосъдието (той можеше да има същата съдба като Човечката, но избяга от мачетета на врага. Успя да се върне до колата си и да стигне до болница). Бригадата му се занимава с грабежи и кражби, включително на произведения на изкуството. Един от най-верните хора на Мастера обаче бе арестуван и осъден на 9.5 години затвор .

Успоредно с арестите на феновете на Висла бяха ударени и тези на Рух. Повече от 100 задържани за няколко дни от фирмата „Psycho Fans“! Те чуха обвинения за убийство, тежки телесни повреди, грабеж и наркотрафик. Ключовият свидетел в това дело е нашият герой Павел Михалски, както и друг Павел с прякор Егон – известен силезийски мафиот.

Свидетелските показания на Мишек срещу „Wisla Sharks“ и „Psycho Fans“ се простират на над 400 страници! Затова не се учудвайте, че задрасканото 60 и транспарантите „Смърт на предателите“ са във всеки фенски сектор по полските стадиони.

Мишек е в беда и са малко хората на тази планета, които разбират това по-добре от него. Той има смъртна присъда от онези, с които допреди няколко години издаваха такива заедно.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Когато полските хулигани ти издадат смъртна присъда

Повече информация Виж всички