Спортни хроники: Историята на най-грозния екип на Манчестър Юнайтед

| от Chronicle.bg |

Този епизод от историята на Манчестър Юнайтед все още се помни ясно от феновете, въпреки че изминаха вече 24 години от него. Той е и сред най-странните моменти в историята на Висшата лига.

През сезон 1995/96 „червените дяволи“ бяха в серия от 12 мача без поражение и гледаха уверено към спечелването на титлата, но бяха сериозно затруднени от борещия се за оцеляване Саутхемптън.

На почивката на този двубой се случи нещо странно – мениджърът на Юнайтед сър Алекс Фъргюсън реши, че не може да издържа повече настоящия си екип и кара играчите си да облекат друг за второто полувреме.

Това е печално известният сив екип на Umbro, който никога повече няма да бъде носен от „червените дяволи“, които излизат за второто полувреме във фланелки на бели и сини вертикални райета, което леко обърква зрителите.

Решението на сър Алекс Фъргюсън доведе до спекулации. Шотландецът дори бе обвинен в суеверия, но всичко си има практично обяснение. Поне така гласи историята.

Според мениджъра на Юнайтед играчите е трябвало да се преоблекат, тъй като… не са успявали да се виждат добре.

„Виждате отбора в различно райе – казва коментаторът на двубоя Клайв Тилдесли, когато играчите излизат на терена за второто полувреме. – Казаха ни официално, че футболистите на Юнайтед са се преоблекли, защото не са могли да се виждат добре.“

„Играчите не можеха да се виждат. Не харесват сивия екип – каза Фъргюсън след мача. – Казаха, че им е трудно да преценят разстоянието един до друг. Няма нищо общо със суверия.

Клубът изкара 26 години, без да спечели титлата, но никой не си е помислял да сменя червеното на фланелите, нали? Няма нищо общо с подобни неща.“

Гари Невил – една от легендите на Манчестър Юнайтед, бе на терена по време на този мач. Той разказва как Фърги дори е бил наел очен специалист, който също го е посъветвал да зарежат сивия екип, тъй като създава проблеми за зрението на футболистите.

„(Специалистът) ни помагаше с различни упражнения, след което накара сър Алекс да си представи тълпата зад него: „Има цветове, които се отличават повече от други, нали?“ – разказа Невил пред подкаста „Quickly Kevin, Will He Score?“.

Това е и причината работниците на пътя да носят яркожълтите жилетки. Тя вярваше, че играчите няма да могат да се забелязват един друг на по-сериозна дистанция с тези сиви екипи.

Това продължи няколко месеца, като Фърги вече беше казал, че не харесва екипа. Беше тотално против него.“

С какво излезе Манчестър Юнайтед през второто полувреме?

Юнайтед захвърли сивия екип, който бе трети за тима онзи сезон, и за второто полувреме излезе, облечен в екипа за гостуване – във фланелки със синьо-бяло вертикално райе.

Куриозно, но легендата на „светците“ Мар льо Тисие изобщо не е забелязал, че противниците му са сменили екипите си.

„Ако трябва да съм честен, изобщо не разбрах, че са си сменили екипа – споделя бившият полузащитник пред Sky Sports.

Едва след като бях спрян от журналист на паркинга и той ме попита. Дотогава нямах ни най-малка представа, което доста смешно, тъй като промяната беше доста драстична!“

Въпреки смяната на екипа обаче Юнайтед изигра един от най-слабите си мачове през онзи сезон.

„Червените дяволи“ губеха с 0:3 на почивката след голове на Кен Монку, Нийл Шипърли и Льо Тисие. След смяната на екипа Райън Гигс успя да върне един гол във вратата на противника, но нищо повече.

Загубата допринесе за трагичната статистика на Юнайтед със сивия екип, като „червените дяволи“ не бяха записали победа и в предишните четири случая, носейки сивото.

Това преля чашата за сър Алекс, който убеди клуба да се откаже тотално от сивия екип, а от Umbro дори намалиха цената му заради нарастващия гняв и от страна на феновете.

Юнайтед обаче не се размина без последствия. Клубът бе глобен с десет хиляди паунда от Футболната асоциация за нарушаване на правилата за екипите. Фъргюсън отговори, че това са „най-добрите 10 хиляди паунда, които някога съм харчил“.

Льо Тисие обаче не вярва на оправданието със сивия екип. Според него, просто Саутхемптън е бил по-добрият отбор в онзи априлски ден през 1996-а.

„Това е може би най-глупавото извинение, което някога съм чувал – обясни легендата на „светците“.

Мениджърът просто се опита да премахне напрежението от момчетата. Смазахме ги през първото полувреме. Бяхме изключителни.

Спомням си как успяха да вкарат почетен гол в добавеното време, но това нямаше нищо общо с екипа.“

Вече отървали се от сивото, „червените дяволи“ спечелиха титлата в края на сезона, която бе трета в рамките на четири години за клуба и сър Алекс, който спечели още десет, преди да се откаже през 2013-а.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Историята на най-грозния екип на Манчестър Юнайтед

Повече информация Виж всички