shareit

Спортни хроники: „Искаха да спра с футбола. Заплашваха да ми счупят краката“

| от Webcafe |

Кристиан Монтано се заключва в банята и е готов да умре. Взел е със себе си всякакви хапчета, до които е успял да се добере, нож и бутилка водка. Майка му – Мария Кристина, и приятелката му – Джо-Хана, току-що са излезли на пазар, или поне така са му казали. Това е шансът му да осъществи плана си, който замисля от седмици.

Мисли си, че животът няма смисъл да се живее. Знае го. Фланговият футболист бе обвинен в изнасилване и бе разследван от полицията по подозрение в участие в схема за уреждане на мачове през 2013 година. Заради всичко това Олдъм го уволни, кариерата му бе разбита.

Монтано получава безброй обидни съобщения в Twitter. Убеждава се, че дори семейството му го смята за виновен и е против него.

„Бях изпаднал в ужасна дупка. Обърнах се към алкохола и пиех постоянно – разкрива вече 28-годишният футболист пред „Сън“.

Нямах никакви приходи и започнах да задлъжнявам. Затова така си разпределих парите, че да имам по не повече от десет паунда на ден. Купувах си литър евтина водка, вместо храна, и пиех директно от шишето. Мислех си, че това ми помага, но ме съсипа. Настроенията ми се сменяха постоянно. В един момент бях агресивен, след това – спокоен, а после започвах да плача.

Тогава реших, че трябва да изчезна от този свят.

Седем години по-късно бившият талант на Уест Хем вече носи екипа на Порт Вейл във Лига 2. Наслаждава се на живота не само на терена, но и извън него, където Джо-Хана все още е до него. Двамата са сгодени и имат четиригодишен син – Нико. С тях живее и осемгодишният Кристиан-младши – по-голям негов син от предишна връзка. Но в онази неделна сутрин на 8 декември 2013-а светът му се е срутил. Разследването срещу него бе на крачка от това да го погуби. В крайна сметка, обвиненията срещу колумбийското крило бяха снети, като бе оневинен и по случая с изнасилването.

„Тогава бях в Северен Лондон с майка ми, приятелката ми и Кристиан-младши. Събудих се и бях получил много съобщения в Twitter. Името ми беше навсякъде по новините. Разпадах се и казах на майка ми: „Животът ми приключи.“

Всички вярваха на грешни неща, а аз не можех да им разкажа истината. Тогава казах на майка ми: „Бях наивен, но, мамо, честна дума, не съм направил нищо лошо.“

По онова време треньор на Олдъм е Лий Джонсън. Монтано обещава да се срещне с него в Манчестър на следващия ден, за да му обясни цялата история. Но тогава директорът на клуба Бари Оуен също се свързва с футболиста и го пита за адреса му. Само минути по-късно в дома му нахлуват полицаи и го арестуват по подозренията за пране на пари и черно тото.

„По време на разпита имаше много неща, които исках да кажа, но адвокатът ми ме посъветва да не казвам нищо – споделя още Кристиан. – Когато ме освободиха и Джо-Хана ме прибираше вкъщи, хлипаше и ми каза, че са ме уволнили от Олдъм.

Дори пуснаха официално съобщение, а аз си помислих: „Как могат да направят това, без да ми дадат възможността да обясня какво се случи?“ След това много хора в медиите и в социалните мрежи казваха, че съм прецакал живота си и как никога повече не трябва да играя футбол. И че ако опитам да се върна, ще ми счупят краката.

Започнах да ставам параноичен. Мислех си, че майка ми и приятелката ми също се настройват против мен. Очакваха ме до 20 години затвор. Имах чувството, че съм предал семейството си.“

Критичният момент настъпва на онзи 8 декември преди седем години.

„Майка ми и Джо-Хана казаха, че отиват до магазина. Влязох в банята и пуснах душа, за да не заподозрят нещо. Бях готов да се самоубия. Но тогава двете разбиха вратата и изкрещяха: „Крис, какво правиш?!“

Усетили са, че ми има нещо, и са ме излъгали, че отиват до магазина. Искали са да видят какво ще направя, когато остана сам. Тогава осъзнах, че те все още ме подкрепят. Обърнах се към тях и им обещах: „Ще оправя всичко, обещавам ви!“

И Монтано успява да спази обещанието си. След като всички обвинения към него са свалени, вкарва в ред както кариерата, така и живота си. След период в родната си Колумбия, се завръща на Острова, за да помогне на Бристол Роувърс да спечели промоция за Лига 2, а в последните три години е основна фигура в тима на Порт Вейл. От началото на годината Монтано прави и подкаст – Men Unite, в който, заедно със свой приятел – Даниел Бидълф, всяка седмица канят различни гости и си говорят за психическото здраве.

Кристиан има и своя марка дрехи, основана с други свои приятели. Брандът се казва Champion Mindset, а пет процента от печалбата отива за благотворителност – за борба с психическите разстройства.

„Психическото здраве сега е още по-важно заради ограниченията заради коронавируса – казва още Монтано. – Успях да преодолея своите трудни моменти, говорейки с хора като майка ми и приятелката ми.

Ако сега някой изпитва проблеми, искам да знае, че не е сам. Имаме страница във Facebook – Men Unite, както и menunited4change във Facebook и Instagram. Елате и ни последвайте. Ние предлагаме помощ.“

 
 
Коментарите са изключени