shareit

Спортни хроники: Другият Титаник, който излъга Ал Капоне на карти и бе готов да убива за пари

| от Chronicle |

Алвин Томас, по-известен като Титаник Томсън, е роден през 1893 година в комарджийско семейство. Прекарва цялото си детство в бедност и расте в малка ферма в Арканзас.

Още от дете играе карти, домино и, общо взето, всяка игра, на която могат да се залагат някакви пари. Рядко се вясва в училището и трудно чете и пише, но няма никакви проблеми с броенето.

Титаник напуска дома на 16 с един долар в джоба си. Но разполага с нещо много по-важно от парите. Младокът е развил възможност да преценява всяка ситуация, способност да познава печелившите залози и сръчни ръце, които да му носят печалби в най-тежките и безнадеждни моменти.

Получава прякора си още на 20, когато побеждава последователно двама в един и същи облог – дали ще може да прескочи маса за билярд. От двамата прибира общо 700 долара – 500 от първия и още 200 от втория. Тогава се ражда и прякорът Титаник, тъй като Алвин потопявал всеки свой противник, който дръзнал да заложи срещу него.

162526426_1112662759200936_653718864044182610_n

Не след дълго се появява и статия за него в местен вестник. Авторът обаче бърка фамилията му и вместо Томас го пише Томсън. Така се ражда Титаник Томсън.

През Първата световна война Титаник влиза в армията и става сержант. По време на войната успява да спечели повече от 50 хиляди долара от бойните си другари на карти и всякакви други залози. Парите използва за добра кауза и купува къща на майка си.

В началото на двайсетте години се среща с друг известен комарджия на онези времена – Ник Дандалос. При първата им среща Титаник го пробва и му предлага да заложат на ези-тура. Ник усеща, че Титаник се опитва да го излъже с монета с две еднакви страни и отказва.

Впоследствие Алвин му предлага да се опитат да познаят теглото на един голям камък в канавката край пътя. Дандалос и този път не се хваща, досещайки се, че Титаник вече отлично знае теглото на въпросния камък.

За разлика от Ник Дандалос много други комарджии се хващат на триковете му. Една от известните му измами се случва по историческото шосе 66. Успява да излъже двама, че табелата „20 мили до гр. Джоплин“ е всъщност по-близо. Но не и преди сам да я е преместил пет мили по-близо до града.

Ник познава Ал Капоне, който кани двамата с Титаник на игра на покер, където двамата стават партньори. Започват да изкарват луди пари на масата, а своята част Томсън пропилява на конни състезания и залози на бейзбол мачове.

Друга голяма страст на Алвин е голфът. Там обаче се справя далеч по-добре и още при първия си опит печели 56 хиляди долара.

Една от легендите, с които е свързан Титаник, е за култов облог с Ал Капоне. Алвин твърдял, че с едно хвърляне може да вкара ключ в ключалка. Босът на мафията не му повярвал, като в крайна сметка двамата се обзаложили дали Титаник ще може да прекара фъстък през ключалката.

И в този случай Титаник си служи с малка доза измама, както в целия си живот. Съчните ръце са пуснати в действие и в последния момент вместо фъстък Алвин завива в една обелка малко парче олово, благодарение на което спечелил облога.

162459843_2799899086894803_6541362631897195217_n

Ал Капоне обаче далеч не е единственият представител на подземния свят, свързан с Титаник. Алвин играе покер и с Арнолд Ротстейн – един от големите гангстери на двайсетте години. Арнолд губи 500 хиляди долара от него, но не бърза да се разплаща.

Ротстейн е застрелян от събирача на дългове Камп Макманус през 1928 година, след като мафиотът отново е отказал да плати дължимото. Титаник е свидетел по делото за убийството, а оттогава името му все по-често попада във вестниците, които го определят като „великолепния шарлатанин“.

Титаник е замесен в още няколко убийства. Един от инцидентите се случва директно на масата за покер. Позната на полицията група се опитва да задигне парите, но членовете й са застреляни от Алвин и бодигарда му. Властите дори благодарят на комарджията, тъй като дълго време не успяват да се справят с бандитите.

Титаник убива и още един човек – който се опитва да го ограби. Впоследствие се оказва, че това е 16-годишно момче. За разлика от предишните си убийства, за това Томсън съжалява.

В края на живота си Титаник е култова фигура за света на покера, като дори е почетен при първото издание на Световните покер серии в Лас Вегас през 1970-а. Последните си дни изживява в старчески дом в Далас.

След смъртта му през 1974-та най-големият му син Томи от негов партньор се обръща на 180 градуса и помага на различни хора да се справят със зависимостта си от хазарта.

 
 
Коментарите са изключени