Откъде идва класическият дизайн на футболната топка

| от |

Когато ФИФА организира първото Световно първенство по футбол, става голям проблем коя топка да бъде използвана на финала. В крайна сметка се решава през първото полувреме Аржентина да ползва тяхната топка Tiento, а през второто Уругвай да ползва тяхната T-model.

1930 World Cup Final ball Argentina

Горе: Tiento
Долу: T-model

1930 World Cup Final Ball Uruguay

Десетилетия след това топките приличат до голяма степен на тези. Докато не се появява иконичната Telstar на Световното през 1970 в Мексико.

Adidas Telstar Mexico 1970 Official ball

През 1970 светът минава от черно-бяла към цветна телевизия и като цяло телевизионните приемници са добре разпространени. Но по-голямата част все още са черно-бели – затова новата топка е със силно контрастен дизайн. Така къде се намира, както и посоката на движението й стават много по-ясни. Този нов външен вид вдъхновява и логото на този Мондиал, дело на Ланс Уайман.

Топката е създадена от Adidas и има 12 черни и 20 бели шестоъгълника. Днес тя е най-разпознаваемият модел футболна топка в света. От тогава футболните топки за турнира се правят от една и съща компания. С времето дизайнът, разбира се, се променя, но основната идея за контраст на цветове и форми, които по-лесно следенето на играта, се запазва.

Много хора смятат грешно, че създател на топката е Ричард Бъкминстър „Бъки“ Фулър. Той е известен с това, че създава куполи от геометрични фигури, но няма доказателства да участва в изграждането дизайна на Telstar.

Telstar satellite-CnAM 35181-IMG 5408-gradient

Сателитът Telstar

Самият модел изглежда е кръстен на важен комуникационен сателит, изстрелян през 1962. Той е първият сателит, които предава трансатлантически телевизионен сигнал от космоса.

Днес има много различни видове топки с различни дизайни, за различни повърхности и с различни цели (тренировки, професионален футбол, плажен футбол, стрийт футбол, на закрито…). Идеята топките за всички деривати на играта да се подчинят на един стандарт, както е при други спортове, тук я няма.

Последните два модела топки на Световното през 2018 се казват Telstar 18 и Telstar Mechta.

 
 
Коментарите са изключени за Откъде идва класическият дизайн на футболната топка

Повече информация Виж всички