Крейзи Джордж, който създаде мексиканската вълна

| от |

Мексиканската вълна е плод на мозъка на най-дълго активния професионален мажорет (41 години стаж и отгоре) Джордж „Крейзи“ Хендерсън в края на 70-те години. Тя прави своя дебют на 15 октомври 1981 г. в плейофна игра (бейзбол) между Оукланд Атлетикс и Ню Йорк Янкис, която янките печелят с 4:0 и елиминират противника си.

Имаше обаче съществени спорове дали Крейзи е истинският изобретател на вълната. Негови конкуренти за титлата са бившият водещ на Entertainment Tonight, Роб Уелър, който твърди, че заедно с Дейв Хънтър правят първата вълна в мач (американски футбол) между отбора на Университета на Вашингтон Хъскис срещу Станфорд на 31 октомври 1981 г. По това време Уелър е сред мажоретките на Университета, а Хънтър – един от тромпетистите на групата.

Джордж „Крейзи“ Хендерсън

Най-очевидният проблем с твърдението на Роб е, че 31 октомври 1981 г. е няколко седмици след 15 октомври 1981 г. Също така, това, което казва Крейзи Джордж, може лесно да се провери като прелистим през архивите на Висшата лига по бейзбол и намерим въпросната игра. Тъй като вълната е нещо, което не се е правило дотогава, а в нея участват почти всички от 47 302 хора в публиката (които правят пълна вълна на целия стадион три пъти по време на играта), играчите и коментаторите я забелязват. Кадри от тази първа документирана мексиканска вълна, на което можем да видим и как Крейзи я води, дори влизат във видеото с най-добри моменти през сезона на Оукланд Атлетикс.

За тази първа мексиканска вълна, Джордж казва: „Започнах с три сектора и след това вълната премина в още около пет или шест сектора надолу. Направих го отново и мина единадесет 11 и после целия стадион. Беше безумно… Джо Гаригиола беше на крака в кабината си и крещеше на операторите да снимат. Разбира се, никой не знаеше какво става.“

След като Джордж посочва всички тези неща, спорът се измества от кой прави първата вълна към това който първи я измисля. А това вече не може да се докаже толкова лесно. Крейзи Джордж твърди, че е размишлявал върху идеята няколко години като вдъхновението му идва от стара работа, която е имал като мажорет в Университета Сан Хосе Стейт през 1970 г. Тогава той разделя тълпата на три групи и ги накара една след друга да крещят респективно „Сан!“, „Хосе!“ и „Стейт“, когато посочи конкретна група. По-късно, когато работи в хокея в Алберта, Канада, тази му идеята се развива така, че тълпата да скача, когато си казва думичката. И понеже има закъснение между отделните викове цялото нещо изглежда подобно на вълната, като в един момент самите фенове също го забелязват и започват да го направят естествено, без помощта на Джордж.

След като забелязва това, Крейзи Джордж прави няколко проби на вълната на няколко малки спортни събития, като например през 1980 г. в Санта Клара, където застава в средата на терена и кара публиката да се изправи, когато посочва към нея. След това, сочейки ги, се завърта в кръг и така прави перфектна вълна. Това е добре, но, разбира се, няма да му позволят да стои в средата на бейзболното игрище по време на играта, така че на играта на Атлетикс трябва да импровизира. Както той сам казва: „Не знам защо се запалих толкова – около втория иннинг си казах: „Искам да опитам това нещо“.

От другата страна пък Уелър твърди, че мажоретките от Университета във Вашингтон от няколко години вече правят различни форми на вълната на игрите на университетския отбор, включително вертикална вълна, която започва от предния ред и върви към крайния. Уелър обаче не претендира да кара публиката да прави хоризонталната вълна, каквато я знаем с вас, до гореспоменатата игра на 31 октомври 1981 г.

Що се отнася до начина, по който той я измисля, Уелър твърди, че вдъхновението просто го връхлита в този съдбовен за спорта ден. Въпреки това, имайки предвид, че Крейзи Джордж прави вълна две седмици преди това в плейофна игра от Висшата лига по бейзбол, предавана по национална телевизионна, обикновено се смята, че Уелър просто е взаимствал идеята. Затова днес по принцип няма много дебати кой е истинският създател на вълната, дори от страна на Университета във Вашингтон, които първоначално подкрепя историята на Уелър.

Big Day Out (8392285402)

Но защо тази групова хореография се нарича „мексиканска вълна“ извън САЩ след като нито Крейзи Джордж, Уелър, нито Университетът във Вашингтон имат нещо общо с Мексико. Това е благодарение на Световното първенство по футбол на ФИФА през 1986 г. в Мексико, където останалата част от света за първи път вижда изпълнение на вълната.

 
 
Коментарите са изключени за Крейзи Джордж, който създаде мексиканската вълна

Повече информация Виж всички