Как Франция уби най-голямата си спортистка, защото носеше панталон

| от |

Ваялет Морис е жена с атрактивна физика и много сериозни постижения в спорта. Освен това никога не е криела своята сексуалност, обичала е да говори на висок тон, да се състезава с автомобили, да пуши цигари и да обира славата на атлет-феномен. И въпреки всичките си постижения, както и 35-сантиметровите бицепски, което за жена е постижение, тази млада дама продължавала да се смята за един много сериозен трън за Франция.

Някак си никой не искал да дава този свещен статус на дамата. А самата Ваялет може да се похвали със сериозен житейски опит. През Първата Световна война кара линейка, намира време да се боксира и освен това е доста добър борец. Освен спортните забавления, дамата е пилот-акробат и състезател с мотор. И както вече споменахме, колите били още по-интересно преживяване.

Violette_Morris_1920

Снимка: By Agence Rol – This image comes from Gallica Digital Library and is available under the digital ID btv1b530514766, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42797516

През 1927 г. успява да вземе наградата за 24-часовото състезание Bol D’Or с мотоциклети. За автомобилните състезания преминала два пъти през мастектомия, за да може по-лесно да влиза в кокпита на колата. И животът до този момент бил прекрасна песен, докато французите не решили да я изключат от спорта, защото изглеждала „твърде мъжествена“. Да те предаде собствената родина, заради победите е болезнено преживяване, а последвалата реакция е напълно разумна. След тази форма на предателство, Ваялет решава да намери пристан при Гестапо. Впрочем ще се издигне до ранга „Вълчицата на Гестапо“. Няма много информация относно заниманията ѝ в нацистката организация, но нейното име фигурира, при това поради само една причина – изглеждала твърде мъжествено.

Още от малка, Ваялет започва да се занимава с бокс, хвърляне на копие, плуване и още много други. Самата тя се определя като натурален атлет и изобщо не е далече от истината. Макар и да е само 165 сантиметра, телосложението ѝ е достатъчно впечатляващо. Освен това е решила, че иска да бъде третирана на равно с мъжете и двойният стандарт изобщо не важи за нея. На 20-годишна възраст успява да се омъже за мъж на име Сиприян Гуру. По време на Първата Световна война, Сиприян отива на фронта, а неговата съпруга се записва доброволец и започва да кара линейка на фронта.

Покрай разкопаната почва и изключително опасната фронтова линия, атлетката успява да доставя бързо ранените в полевата болница. Когато се оказало, че е наистина много бърза, започнали да ѝ поверяват и военната поща на армията. След края на войната, семейството се разделя и Морис се фокусира повече в спортната си кариера. Резултатите не закъсняват и на Световните игри за жени, тя успява да вземе златото за хвърлянето на диск и гюле.

Държи европейски и световни рекорди в продължение на цели три години, а целият ѝ актив е от приблизително 50 международни медала. Морис е една от футболистките в първия френски национален отбор, а след това участва и в първия отбор по поло. В борбата се изправя срещу мъже, защото жените не желаят да се борят с нея. Проблемите започнали, когато дамата предпочитала да се носи в мъжко облекло, вместо в дамско. И така за втори път френското правителство успява да се озъби на дамската мода. Първият път е с осъждането на Жана Дарк, защото тя също се обличала като мъж – практически кросдресингът във Франция е бил голям проблем.

Френската спортна организация искала да покаже на малките момичета, че със спорта ще могат да развият тялото си и това ще им помогне при раждането, ала ако най-голямата звезда практически няма никакви намерения да бъде майка, тогава какво би последвало? И така до 1928 г. всичко се движило нормално, очите се затваряли, животът продължавал, но след един момент, спортният и лиценз е отнет, последвано от състезателния. И докато французите не оценявали своите таланти, Морис била почитана от германците. През 1936 г. е дори поканена лично от Хитлер да гледа олимпийските игри в Берлин. Покрай това развлечение, нацистите искали да проверят дали могат да вербуват Ваялет.

Violette_Morris_devant_son_magasin_d'amagasin_d’accessoires_automobile_parisien,_Porte_de_Champerret_(1928),

Снимка: By Sporting – Sporting, reprise dans „Violette Morris, la hyène de la gestapo“, de Raymond Ruffin, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68490037

И след като собствената страна те предава, очакваното решение вече е факт. И тук идват спорните въпроси. Очевидно е, че атлетката е имала вражда с властта и мнозина са я наричали вълчица и хиена. Разказва се, че именно тя е изпитвала огромно удоволствие в изтезаването на хора. Днес мнозина пък отричат толкова черните качества на дамата. Истината е винаги някъде по средата. Има доказателства, че с нейно участие е доставено горивото за самолетите на Луфтвафе. И колкото и добра да била в своите мисии, евентуално е заловена от френската съпротива и осъдена на смърт.

Нарежданията пристигнали от Лондон и поставяли на в мерника всеки агент на Гестапо, който се намира в страната. Идеята била да се избият всички, преди да дойде десанта в Нормандия. На 26 април 1944 г. 51-годишната Морис кара извънграда, когато автомобилът ѝ изгасва. Опитвайки се да запали, но междувременно от храстите излизат бойци на съпротивата и убиват нея и двете деца, които се возят на задната седалка. Никой не разпознава тялото ѝ и след няколко месеца е погребана в общ гроб. Така постъпва Франция със своите герои, макар и зад гърба си да имат около 200 титли.

 
 
Коментарите са изключени за Как Франция уби най-голямата си спортистка, защото носеше панталон

Повече информация Виж всички