Как да бягаш 72 часа без прекъсване

| от |

При прекомерно претоварване в мускулите, там се отделя сериозно количество млечна киселина. Тя намалява възможността на растеж на мускулите. След тежка тренировка в залата обикновено човек приключва физическите занимания, когато кръвта не може да разтвори въпросната киселина. Това се случва при повечето хора.

Дийн Карназес не е от повечето хора, неговото тяло пропуска отделянето на млечна киселина в мускулите, което му позволява да тича с дни и да не спира. Ултрамаратонецът признава, че тялото му има все пак някакви ограничения под формата на 3 денонощия физическа активност. Предизвикателствата не го притесняват, Дийн е участвал в някои от най-тежките маратони, включително и този до Южния полюс, където температурите падат до -25 градуса по Целзий.

За разлика от всички останали атлети, той никога не е изпитвал онзи пожар в мускулите, не се е задушавал по време на състезание, не е изпитвал крампи и единственото, което може да го спре е евентуалната възможност да спре да тича. Самият той признава многократно, че няма значение колко се натоварва, тялото му отказва да приеме, че има някакъв лимит.

Човешкото тяло обикновено гори глюкоза за енергия, а лактозата е продукт в следствие на изразходваното гориво. Практически и човешкото тяло работи като популярния ДВГ, но в затворена система. Лактозата също се преработва, но изисква по-сериозно време, а колкото по-голямо е натоварването, толкова по-трудно става на тялото да я преработи. Това е начинът, по който човек разбира, че е достигнал своя лимит и трябва да спре.

Rock 'n' Roll Las Vegas 5K

Снимка: GettyImages

Когато тествал своя лимит за първи път, Дийн признава, че на третата вечер е тичал насън. Понякога дори е падал в движение, когато вече не можел да издържи без сън. Един от най-високите и престижни мигове в спортната кариера на този феномен е желанието да участва в 50 маратона за 50 дена. Това все пак накарало всички организатори да изискат медицинско свидетелство, за да са сигурни, че Карназес няма да припадне. Учените се изненадали, че мъжът имал възможности като на изключително трениран атлет, макар и да не бил такъв. След това бил направен и тест за прага на лактозата в мускулите. Обикновено отнемал до 15 минути, ала в този случай след час тестове се наложило да спрат и да признаят, че подобна аномалия никога не е била документирана. От медицинска гледна точка става ясно, че сърдечносъдовата система може да се подобри до определено ниво и да преработва лактозата в мускулите.

Колкото по-трениран е един човек, толкова по-бързо може да преработва и млечната киселина. Кога точно ще започне отделянето на същата зависи от качеството на мускулите. Преработката става чрез митохондиря в мускулните клетки и преобразуването му обратно в глюкоза, капацитетът на митохондрия очевидно също може да се подобрява. Тайната в този случай не е тайна. Карназес е започнал да тича от много малък и в училище демонстрира издържливост, която не можете да откриете в останалите.

След като се дипломира решава да спре със спорта, докато на 30-я си рожден ден не решава да потича в прилив на енергия и сила и така препуснал в нощта в неизвестна посока. След 15-годишна пауза се очаква да изминем няколко пресечки, но Дийн избягал повече от 50 километра. Научното обяснение е комбинация от добра генетика, а според самия атлет е и факта, че той има изключително ниско количество мазнини в тялото, поти се изключително рядко, добрия хранителен режим му позволява да изхвърля токсините доста бързо. В случай, че искате да последвате неговия пример, трябва да сте сигурни, че имате добра генетика, храните се здравословно и имате много малко мазнини. Всичко останало се случва напълно самостоятелно.

 
 
Коментарите са изключени за Как да бягаш 72 часа без прекъсване

Повече информация Виж всички