Другата олимпиада: 5 спорта, които вече не са олимпийски

| от |

Започвайки около 776 г. пр. н. е., първите Олимпийски игри включват само едно-единствено състезание – по спринт – което се нарича „стадион“. По-късно са добавени още: по-дълги надбягвания, бокс, борба, панкрацията (предшественикът на съвременните смесени бойни изкуства), петобой (копие, хвърляне на диск, борба, дълъг скок и спринт) надбягвания с коне и колесници…

Игрите в Атина през 1896 г., първите съвременни Олимпийски игри, включват 43 събития от 9 различни спорта. (Гребването е отменено поради лошо време и яхтингът е прекратен, тъй като никой не идва да се състезава.) Повечето състезания са тези, което днес можем да наречем „традиционни“ олимпийски спортове, въпреки че ако някой се надява да се състезава на 100 метра свободен стил за моряци, ще остане разочарован – участието е ограничено само за членове на гръцкия флот.

В олимпийските игри от началото на 20 век се наблюдава увеличаване на броя на събитията. През 1920 г. в Антверпен има над 150 събития, които включват повече от 20 различни спорта. Някои от тях, като бокс и футбол, ще останат част и от следващите Игри. Други обаче ще изчезнат скоропостижно.

Някои от събитията, които украсяват олимпийската програма само за кратко, включват катерене по въже, скок на дължина за коне, въртене на бухалки и троен скок от място. Ето още 5 спорта, отписани от Олимпийските игри.

Дърпане на въже

Париж, 1900 – Антверпен, 1920 (Снимката е от Олимпийските игри през 1904 г. в Сейнт Луис, Мисури, САЩ)

Великобритания в момента са действащите олимпийски шампиони по дърпане на въже (те печелят последното състезание на игрите в Антверпен през 1920). Броят на членовете в даден отбор варира през годините, но целта остава същата – да издърпаш опонентите на определено разстояние или, ако не успеете да се издърпате, да имаш преимущество над другия отбор след като минат пет минути дърпане. В Париж през 1900 г. събитието е спечелено от комбиниран шведско-датски отбор. Американският отбор не е в състояние да вземе участие, тъй като състезанието се припокрива с финала на хвърлянето на чук, в който трима от членове на отбора се състезават, така че скандинавци печелят служебно. По-късно обаче те предизвикват американците на приятелски мач. Събитието завърши с фарс, когато прекалено ентусиазирани американски фенове се намесват, за да помогнат на отбора си.

През 1908 г. Великобритания се радва на хеттрик. Или по-точно британската полиция, тъй като екип от полицията на Лондон побеждава полицията на Ливърпул, за да спечели злато, а дивизия „K“ на столичната полиция взима бронза. Американският отбор по-рано се оттегля от състезанието, след като протестът им срещу тежките полицейски ботуши, с които са обути ливърпулците, е отхвърлен. По-късно те са предизвикани от шампионите на мач по чорапи, но не приемат предложението. Четири години по-късно в Стокхолм британците губят от Швеция, когато бяха дисквалифицирани за продължително седене на земята, но успяват да си върнат титлата при последното провеждане на събитието в Антверпен през 1920 г.

Columba oenas1

Стрелба по живи с гълъби

Париж, 1900

На игрите в Париж през 1900 г. се организира състезание в дисциплината стрелба по живи гълъби – това е единственото олимпийско събитие, което включва умишлено убиване на живи животни. Нещастните мишени са освободени от клетките си пред участника, които трябва да стрелят, докато не пропусне две птици. Зрителите са обсипани с кръв, пера и парченца от птици, докато състезателите гръмват близо 300 гълъба. Белгиецът Леон де Лунден печели състезанието с 21 попадения, побеждавайки французина Морис Фо с едно разлика.

Събитието никога не се повтаря и може би не е изненадващо, че Международният олимпийски комитет отрича, че спортът някога е бил официално олимпийско събитие. Друго събитие със стрелба, което съвременната публика също би могла да намери за малко отвратително, е дуелната стрелба с пистолети, организирана по време на междинните игри в Атина през 1906 г. Поне състезателите стрелят не един по друг, а по манекени, облечени в палто с мишена, прикрепена към торса им.

Great britain cricket team 1900

Крикет

Париж, 1900

Многострадалните привърженици на Великобритания може да намерят известна утеха в знанието, че държавата е олимпийски шампион по крикет – и то от вече 108 години. Крикетът има едно участие в олимпийската програма – в Париж през 1900 г. Тогава четири отбора се записват за участие, но когато холандците и белгийците се оттеглят, да излъчат победител остава задача на отборите на Англия и Франция.

Англия, както е наричан отборът, не е национално подбрана селекция, а просто отбора по крикет на клуба Девън енд Съмърсет Уондърърс. Дори и днес французите изглеждат озадачени от очарованието на британците по крикета и дори се предполага, че стандартния френски темперамент е „твърде енергичен, за да се наслаждава на такава игра“. В резултат на това „френският“ отбор се състои главно от англичани, които живеят във Франция. Играта се провежда във Vélodrome de Vincennes, който има капацитет от 20 000, но според архивите тълпата се състои само от няколко жандармеристи. Северните им сънародници се оказват твърде силни за своите опоненти, спечелвайки със 158. Награден със сребърни медали (златото започва да се присъжда едва през 1904 г.) и миниатюрни копия на Айфеловата кула, английският отбор се завръща у дома, без да знае, че дори е участвал на олимпийски игри.

Fred Lane 1900

Подводно плуване

Париж, 1900

Вероятно най-неудобното за зрителите събитие, което някога се е провеждало на Олимпийските игри, състезанието по подводно плуване се случва на 60-метрова отсечка в река Сена, като състезателите получават точки както за преплуваното разстояние, така и за прекарано време под вода. Французинът Шарл де Вандевил печели събитието, изминавайки пълните 60 метра за 1 минута и 8 секунди. Датският състезател Петер Ликеберг остава под водата за впечатляваща минута и половина, но тъй като преплува по-малко от половината трасе, той трябва да се задоволи с третото място.

По-забавно за зрителите е състезанието по плуване с препятствия на 200 метра, в което състезателите трябва да се изкачат на стълб, да се катерят по редица лодки и след това да плуват под втора редица. Събитието е спечелено от австралиеца Фредерик Лейн (на снимката), само 45 минути след като триумфира в обикновеното състезание по плуване на 200 метра. Вместо медал Лейн е награден с бронзова статуя на селянка и я използва у дома като стойка за шапки.

1908 Wolseley-Siddely

Моторни лодки

Лондон, 1908

В единственото досега моторизирано състезание на Олимпийските игри лодките трябва да завършат 70-километрово трасе в пет обиколки във водите на Саутхемптън. Малко зрители могат да видят какво се случва и силните ветрове налагат отмяна на шест от планираните девет състезания.

Домакинското предимство и морската история правят Великобритания уверена в успеха; още повече, че всички, освен един от състезаващите се екипажи, са британци. В класа под 60 фута се състезават само две лодки, Quicksilver и Gyrinus. При вида на опасната вода, Quicksilver изоставя състезанието и Gyrinus накуцвайки пресича финиша с доста объркания си и изтормозен екипаж.

 
 
Коментарите са изключени за Другата олимпиада: 5 спорта, които вече не са олимпийски

Повече информация Виж всички