Допинг срещу медали – най-големите измами и професионалната руска игра

| от |

Около III век пр. Хр. по време на Олимпийски игри се документира един много приятен и специален спортен феномен – употребата на допинг. Ясно е, че комисията тогава не е имала възможност да използва какъвто и да било контрол, а и се съмняваме, че е съществувала. Изборът на атлетите по това време е малко странен и никой не може да каже със сигурност колко точно ефективен е, но спортистите залагат изключително много на бренди, вино, гъби и някои семена.

Гладиаторите използвали подобни съставки, за да подобрят бойните си качества и да се възстановяват по-бързо от различни видове контузии и наранявания. Те обаче залагали на органите на животни и дори хора, вярвайки, че по този начин ще заздравят своите собствени. Медицината все още не може да предостави необходимите знания и минават векове, докато не стигнем до 1889 г. и откритието на Чарлз Едуард Браун – „Елексирът на живота“.

Неговото лекарство съдържа извлечен тестостерон от кучета, зайци, овце и други животни. Чарлз рекламира тази съставка като нов живот и я предоставя на Джим Галвин – питчър от Питсбърг. Атлетът признава, че се е почувствал значително по-добре а сделката е да се сподели, че успехите идват точно с тази магическа съставка. През 1904 г. всички започват да приемат допинг, при това под различни форми. Томас Хик получава две инжекции от своя треньор, съдържащи стрихнин, който не се смята за особено здравословен, атлетът също така взима кокаин, алкохол и кофеин – печели състезанието, но за малко не умира след финала.

Никой не се крие, защото все още не се смята, че това не е измама, поне докато медицината не започне да дава резултати. Немските учени започват по-сериозни разработки по време на Втората Световна война и доставят метамфетамини на своите войници, както и редица други стимуланти. В тяхна защита трябва да признаем, че съюзниците също не правят нещо по-различно, но след като превишават дозата и се случват някои инциденти, предпочитат да водят сраженията малко по-чисти, отколкото от противника. Най-интересните моменти за допинг сагата и спорта започват през 50-те години на миналия век с успешното производство на най-различни елементи за издръжливост и сила.

Marathon_Hicks1904

Преди да продължим тази история, нека обясним някои основни факти. Дори и към този момент трябва да знаем, че няма спортист, който да не взема забранени субстанции, просто имат достатъчно експерти зад гърба си, с които да прикрият следите или да избегнат тестването. Едва ли има човек, който би заявил, че Серина Уилямс е пила малко повече протеин, за да направи по-сериозните мускули. Ланс Армстронг няколко пъти демонстрира нечовешка сила, докато не се оказа, че е намерил правилната рецепта за успех и най-накрая прецени да върне всички титли, отколкото да се окаже жертва на медиен скандал. Да не говорим, че последната изцепка на родна територия беше именно положителната проба на плувците, щангистите ни също често попадат под ударите на олимпийския комитет.

Каква е причината? Очевидно атлетите използват вещества, които вече се засичат много по-лесно. Макар и да няма доказателства, че останалите спортисти не използват подобни съставки, можем да бъдем сигурни, че просто науката помага значително за това съвършенство. Къде е пикът на употребата? Насочваме вниманието към ГДР и 1974 г. В този период всеки един спортист е задължен да приема различни съставки, а някои започват от 10-годишна възраст, често без своето знание. През 1978 г. няма представител в Източна Германия, който да не напомпан с анаболни стероиди. Най-забавното е, че и на двете олимпиади няма нито един с положителен тест.

Атлетите на ГДР печелят 216 медала – 87 от тях са златни. До този момент се вярва, че около 10 000 души са били обект на изследвания. През 50-те години на миналия век, американците най-накрая разбират каква е тайната на СССР зад щангите. Д-р Джон Босли Зеглер сяда на маса с някои от своите съветски колеги и разбира, че няма руски щангист, който да не е получил химическа помощ, за да стане значително по-силен – най-често се дава извлечен тестостерон. Докторът се връща обратно в САЩ и започва да работи в тази посока, осъзнавайки, че няма как да предложи по-големи успехи, ако не изравни поне малко силите.

Ilona Slupianek

Така се ражда и добре познатия дианабол. Успехът се забелязва и тази мистична съставка започва да се дава на всички атлети. Предимството остава за онези с добра защита от фармацията, както и малко помощ от различните асоциации. Точно тук идва и Ланс Армстронг – чудото на колоезденето. След възстановяване от рак, този атлет не само успя да направи чудеса, но и да даде надежда за милиони хора по света. И как не се проваля на нито един тест? Отговорът е много елементарен – Ланс винаги е предупреждаван за предстоящите процедури, винаги се намира далече и не може да даде проба. Използва различни химикали, които да заличат наличието на определени вещества в тялото му.

През цялата му кариера са направени около 500 теста и нито един не е положителен. Ланс разбира и още нещо, ако се инжектира венозно в малки количества с така нареченото ЕРО, той винаги ще има отрицателни резултати, следователно малките и чести дози го правят неуязвим за анти-допинг комисията. Най-важното е, че атлетът има достатъчно връзки, за да гребе с пълни шепи от институтите по медицина. И въпреки това ще открием, че колкото и напреднал да е западът, на изток от рая, ситуацията бележи нови нива на успех. Добре дошли в Русия и легендата за най-жестоките допинг скандали до този момент.

Отново напомняме, че не размахваме пръсти и обвинения, а показваме една от най-добрите и оригинални идеи в света на спорта. Запознайте се с Григори Родченков, човекът с изключителни успехи в света на медицината и разработката на анаболни стероиди. По негово мнение, историята с анаболите е започнала още през 60-те години на миналия век и Русия разполага със специална програма за производство на стероиди. Единственият им конкурент е Китай, като през 2008 г. преустановяват дейност или поне така се говори на хартия. По-интересното обаче е, че ако вярваме на Родченков, китайците разполагат със съвършената техника за производство и техните резултати в това отношение са повече от впечатляващи. Григори не е просто учен, който да създаде неуловими стероиди, той е човек с перфектна методика. Под много стриктен контрол всички атлети започват стероидния курс и значително повишават производителността, но преди това трябва да събират урина и да я замразяват във фризера, като след това да я предоставят на комисията за тест.

Inaugural 'Sports, Politics and Integrity Conference' Run By the Foundation For Sports Integrity (FFSI)

Назначението му в Лондон дава сериозен резултат – страната печели 20 златни медала, 20 сребърни и 28 бронзови медала, позиционирайки страната на 4-то място. През 2011 г. е заловен в Русия за трафик на наркотици. По негови думи, проблемите започнали, след като влязъл в конфликт със своите началници. Те създават обвинението и го притискат да се предаде и признае за виновен. Григори има една последна спасителна карта. Прибира се у дома и се намушква близо до сърцето, чакайки да умре и да спести всички мъки и проблеми. За негов късмет е открит от съпругата си и закаран бързо в спешното отделение. Слагат му диагноза депресия и го изпращат в лудница, където го тъпчат с най-различни психотропни вещества.

Малко след това идва поканата за Лондон и след като е пречупен, но все още уважаван от Олимпийската комисия, човекът е изпратен, за да направи чудото за руския спорт или просто да предпише правилните медикаменти, с които всеки тест да бъде отрицателен. До днес Григори смята, че това е бил  неговият най-голям шанс да излезе от лудницата и точно тази карта се осребрява изключително добре. В този момент много руски състезатели приемат орално туринабол. Същият е разработен от някогашното ГДР през 70-те години. Химикът знае, че атлетите вече са заредени с веществото и много скоро ще започнат да дават положителни проби, при това много по-рано от самото състезание.

Осъзнавайки, че ситуацията е извън контрол, той самият публикува списъка с руски атлети. 140 от тях нямат право да се състезават през 2012 г. Никой не знае защо това е направено, а може би самият Григори разбира, че ако даде една жертва, оставя останалите представители да минат под капките. Без 1/3 от отбора, участниците все пак доставят необходимите резултати. Същата година вече се работи върху новите медикаменти и създаването на нов вид стероиди. Интересен факт е, че този учен използва много забавна комбинация: оксандролон, метенолон и тренболон. Последното се използва за растеж на едър добитък. Защо точно тези  вещества? Никой още не ги е използвал и дълготрайните тестове дават много сериозен резултат.

И така идва 2014 г. и погледите са насочени към Сочи. Зимните олимпийски игри показват изключително съвършеното и оригинално решение за успех. В този момент дори най-големите измамници са способни да свалят шапка и да се поклонят на майсторството на руската федерация. Когато идва време за състезания, треньорите, с благословията на Владимир Путин, заявяват, че е редно атлетите да приемат стероиди и по време на самите състезания, за да бъдат в най-висока форма. Коктейлът от стероиди се взима с алкохол за по-бързо абсорбиране.

Opening_of_XXII_Winter_Olympic_Games_(2338-13)

Мъжете ги приемат с уиски, а жените с вермут. Комбинацията изисква жабурене и изплюване, като стероидите влизат в тялото през бузите на спортиста. Най-грандиозният успех обаче е архитектурен. Русия създава селището изключително удобно за провеждане на измамата. Лабораторията, в която се тестват всички проби, се намира много близо до тайната лаборатория на ФСБ, където се пазят чистите проби с урина. Всички състезали предоставят проба, службата веднага взима чиста такава и я доставя през специално направен контакт в стената, който практически е малък таен тунел за доставка.

Лаборантите уставят положителната проба и веднага получават чиста в замяна, с която се прикрива абсолютно всичко. За още по-безумна сигурност, агентите разработват технология, с която да отварят шишенцата – произведени само на едно място в Швейцария. Идеята е, че веднъж след като се затвори пробата, при повторно отваряне, капачката се чупи. Според създателите, това е технология, която ще сложи край на измамите в спорта. Поне са вярвали в това, докато домакините не създават необходимата техника, с която да използват същото шише, подменяйки течността вътре. Руснаците успяват да вземат 33 медала на тези олимпийски игри, което е невиждан успех до този момент.

Григори пък е награден за добре свършената работа. Тази радост е на път да приключи. През 2014 г. немски разследващи журналисти започват да говорят за специална държавна допинг програма, в която всеки един руски състезател се подобрява значително с помощта на модерната медицина. Приятел на Родченко му казва, че е време да напусне страната, защото някои от неговите предшественици вече са изгубили живота си, при това много бързо и внезапно. Химикът бяга, споделяйки какво наистина се е случвало и как медалите са спечелени, но го прави от американска трибуна. Именно чрез него става ясно, че анаболите са неразделна част от руския спорт. Само една година след това и 28 атлета са с прекратени права. През декември се оказва, че страната има забрана за участие във всеки олимпийски спорт.

Vladimir_Putin_in_Sochi_5-6_April_2008-2

Що се отнася до Григори, за него се смята, че и до днес живее в опасност, след като е цел на руското разузнаване. Никой не знае къде живее и къде се намира, но от време на време разказва за някое друго безумие. Много скоро адвокатът Ричард Макларън успява да докаже, че всяко едно шишенце е било отворено, доказвайки, че няма руски атлет, който да не е използвал забранени субстанции. Нека не забравяме и къде се проведе Световното първенство по футбол през 2018 г? И още една приятна подробност, когато говорим за футбол – всички тестове се правят от FIFA, а не от Световната Анти-Допинг агенция. Кога последно забелязахте присъствието на руски тим в евро турнирите?

Изведнъж успяха да детронират Испания и след това водиха сериозна битка с Хърваткса. Най-доброто им представяне до този момент е 4-то място на Световното първенство в Англия. Що се отнася до Европейското първенство, през 60-те години до началото на 70-те години ще забележим, че са винаги в 4-ката. От 1992 до 2004 г. отпадат в групите, а през 2008 г. са на 3-то място. След като тази година се очаква форматът на Евро 2021 г. да бъде излъчен в няколко града, можем да бъдем сигурни, че ще има някои интересни изненади от отбора. В света на спорта няма нищо забранено, стига да не ви хванат, очевидно.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Допинг срещу медали – най-големите измами и професионалната руска игра

Повече информация Виж всички