shareit

Женските слонове еволюират да са без бивни заради хората

| от |

Учените свързват тежкото бракониерство на слонова кост с увеличаване на броя на женските африкански слонове без бивни в Мозамбик в националния парк Горонгоса, съобщава Майте Фернандес Саймън за Washington Post.

Източноафриканската държава претърпя близо две десетилетия гражданска война, която унищожи 90% от популацията на слоновете в Гронгоса, защото и двете страни на конфликта се занимават с бракониерство на животни. До такава степен, че тази дейност може да е предизвикала еволюционен отговор, който благоприятства слоновете без бивни, когато броят на популацията започне да се възстановява. Въпреки че да нямат бивни може да спаси слоновете от бракониерството, генетичната мутация, отговорна за елиминирането на бивните, всъщност е смъртоносна за мъжките слонове, съобщава Елизабет Престън за New York Times.

Gorongosa Park Gate

Бивните представляват масивни зъби, които слоновете използват, за да копаят за вода, да свалят кората на дърветата за храна, да повдигат предмети, да защитават хоботите си или самите себе си, пояснява Кристина Ларсън за Асошиейтед прес. От десетилетия те са много търсени заради тяхната стойност. Един килограм слонова кост струва около 3000 долара, а бивните могат да тежат до 110 килограма.

Бракониерството се засилва по време на Гражданската война в Мозамбик между 1977 и 1992 г., за да се финансират военните усилия. Броят на популацията на слонове в следствие е спаднал от 2500 индивида на около 200 в началото на 21 век, съобщава Никола Джоунс за Nature. Много женски слонове оцеляват похищенията по време на войната, защото по естествен път нямат бивни. Така че, след края на войната, тези женските слонове е по-вероятно да предадат гените си, включително и този, който премахва бивните, пише New York Times.

За да видят как търговията със слонова кост и натискът на бракониерството може да са засилили този естествен подбор, изследователите започват да събират данни за слоновете в Национален парк Горонгоса. И забелязват, че слоновете без бивни обикновено са женски. Паркът никога не е виждал мъжки без бивни, което ги кара да предполагат, че чертата, свързана с липсата им, е свързана с пола.

Това откритие предполага също, че мутацията за липса на бивни може да убива мъжките слонове, според New York Times. Екипът изчислява, че 18,5% от женските слонове не са имали бивни преди началото на войната. След войната 33% от родените 91 женски слончета са естествено без бивни, според Nature. Половината от женските в Горонгоса са без бивни, което предполага, че оцелелите са предали тази черта на дъщерите си.

Ако женският слон има едно копие на мутацията без бивни, те няма да имат бивни. Така че, когато слонът се размножи, половината от дъщерите му ще имат бивни, а другите няма да имат бивни. Половината от мъжките рожби ще имат бивни, ако тяхното потомство е мъжко, а другата половина ще умре, вероятно дори преди раждането, според New York Times.

„Когато майките го предават, смятаме, че синовете вероятно умират рано в развитието си, при спонтанен аборт“, казва съавторът на изследването Брайън Арнолд, еволюционен биолог в Принстън, пред Асошиейтед прес.

Чрез секвениране на геномите на 7 женски с бивни и 11 женски без бивни, изследователският екип идентифицира 2 гена, отговорни за подпомагането на изграждането на бивни, които могат да дадат женски без бивни и да причинят смърт при мъжките без бивни. Един от гените, наречен AMELX, е разположен изключително на Х хромозомата, а другият се нарича MEP1a, съобщава Nature. При бозайниците тези гени кодират развитието на зъбите.

AMELX се намира близо до важни гени, които могат да убият мъжките, ако не присъстват в X хромозомата. Учените все още не са сигурни кои промени в конкретните гени причиняват загуба на бивни, но планират да разберат в бъдещи изследвания.

„Те имат много убедителни геномни данни“, казва Крис Даримонт, експерт по опазване н а околната среда от Университета на Виктория, Канада, пред Nature. „Това е сигнал да се осъзнаем по отношение на това как да се справим с хората като доминиращ двигател на еволюцията на планетата.“

 
 
Коментарите са изключени за Женските слонове еволюират да са без бивни заради хората

Повече информация Виж всички