shareit

Жената, която сама си направи цезарово сечение

| от |

Инес Рамирес Перес от Рио де Талеа, Мексико, е известна с това, че е една от малкото потвърдени успешни случаи, в които жена прави цезарово сечение сама на себе си. Тя ражда деветото си дете, когато е на 40, през март 2000. В този момент съпругът й е навън да пие, а най-близката акушерка е на 80 километра – така Инес е сама в малката си къща.

В Рио де Талеа има общо около 500 човека и 1 телефон, който в съдбовния момент също е прекалено далече от Рамирес. Жената вече е свикнала да ражда (най-голямото й дете е на 25), но осмата й рожба за жалост почива поради липса на възможност за изпълнение на цезарово сечение. Инес обаче е твърдо решена този път да не допуска такова нещо. Въпреки че няма медицинско образование, решава да роди детето си сама чрез този метод.

Uganda cesarean section

Едно от малкото изображения на цезарово сечение, което можем да ви покажем

След 12 часа невероятна болка и родилни мъки, жената изпива известно количество алкохол, намира голям нож и се пробожда в корема. Отнема й 3 опита, за да започне разрез, а понеже всичко става през нощта, като източник на светлина има само малка крушка. Все пак жената успява да направи 17-сантиметров разрез от дясната страна на пъпа й. Веднага шурва кръв и за да стигне до утробата си, на Рамирас й отнема 1 час. Тя обаче успява да запази съзнание и ражда момченце. Срязва пъпната връв с ножици и тогава припада, но за кратко. Когато се свестява, използва дрехи, за да превърже раната си и изпраща едно от по-големите си деца за помощ. След още няколко часа идва местният доктор, който временно зашива раната. Инес е откарана в клиника на няколко километра от дома си и след това в най-близката болница. През следващата седмица минава две операции – една, за да се оправят нараняванията по вътрешностите й, а втората, за да се затвори разреза.

За щастие на жената, позата в която се разрязва е такава, че утробата й е близо до разреза. Също така има късмет, че не припада по средата на процедурата и така не умира от кръвозагуба. Също така има и късмет, че гигантската рана, нанесена в нестерилна среда, не се инфектира, което не е никак вероятно. Въобще цялата случка е изпълнена с много късмет от начало до край.

peres

Ножът, с който Инес си прави секцио 

Рамирес и синчето й, Орландо, оцеляват. Тя е изписана от болницата около седмица след постъпването си и успява да се възстанови напълно. Операцията й оставя голям белег, но не и други физически проблеми и странични ефекти. Случаят на Инес привлича не само вниманието на медиите, но и на лекарската общност – той е описан в Международния журнал по акушерство и гинекология през 2004. През 2004 ножът все още е в кухнята й и тя го ползва, за да си реже плодове и зеленчуци.

 
 
Коментарите са изключени