shareit

Защо употребата на метан ще се редуцира с 30% до 2030 г.

| от |

Екологичната треска продължава да се фокусира върху различните видове горива. На последната среща на ОН стана ясно, че основните проблеми са употребата на въглища, метан и унищожаването на гори. От изброените, метанът се превръща в един от най-големите фактори за промяната на климата. Новото в този случай е, че има една специална спогодба, която да следи не само добива, но и употребата. На този етап ще открием, че повече от 100 страни са се съгласили да намалят своите емисии с 30% до 2030 г. В това отношение ще открием, че дори САЩ участва, заедно с други държави от ЕС.

Интересното в този случай е, че различни филантропски организации са готови да инвестират и подпомогнат засегнатите страни с близо 325 милиона долара. Проблемът е, че въпросните най-вероятно няма да стигнат и със сигурност ще има ощетени. Какво точно е виновен метанът като популярен блатен газ? Макар и да няма толкова сериозно и високо метаново число, няма как да не открием, че според някои експерти, той е с 84% по-застрашаващ от всички останали. Метанът може да остане в атмосферата около 12 години, докато въглеродният диоксид може да стои без проблем в продължение на стотици години.

Защо, бихте попитали? Отговорът е, че нашата система винаги е била балансирана. Растенията използват въглеродния диоксид, за да се хранят и развиват. Човешката дихателна система също е отговорна за създаването на въглероден диоксид, но това е една съвсем различна тема. С намаляването на 30% от употребата на метан ще открием, че температурата на земната повърхност може да се намали до 0.2 градуса по Целзий от толкова необходимите 1.5 – 1.6 градуса или поне така се смята, не можем да бъдем сигурни относно крайният резултат. Според някои експерти, редуцирането на метан ще позволи на повечето страни да имат малко повече време, докато се елиминират технологии като по-твърдите горива, макар и това също да не е чак толкова сигурно.

Защо точно метан? Защо не е друго гориво? изследванията показват, че може да има изтичане на метан при добива на твърди горива като въглища. Това е основен компонент при добива на останалите източници като природен газ. Добитъкът също създава такъв, както и оризовите полета, особено след като се използват естествени торове – не е трудно да открием, че името блатен газ изобщо не е случайно. Свободното изтичане позволява на повече компании да използват най-различни технологии, за да го улавят. След като така или иначе горивото изтича, употребата му като ресурс за задвижване на автомобили е очаквана, но има една подробност. При редуцирането му, поне по докладите на ОН, повишаването на температурата може да се забави с около 20 години, като най-вероятно се очаква да се избегнат и по-сериозни щети.

Едно особено главоболие е, че докато светът трябва да използва експерти, които да обяснят какво наистина трябва да се случи и как самият процес да се изгради, без да се нанасят допълнителни щети, светът е делегирал правата си на Грета Тунберг – изключителен мозъчен капитал, който не само не познава дейността на природата, но дори не знае как да се държи на публични места. Рапорти на различни учени посочват, че при забавянето на метана, могат да се спечелят допълнителни 20 години. Кои са основните източници на метан? Изненадващо или не, един от най-големите производители ще остане Китай, като неговите залежи от въглища са видими. Що се отнася до Европа, там основният източник остава добитъка, а всичко останало е източник на човешка дейност и отпадъци.

Интересното е, че Близкият изток замърсява най-много с производството на горива, следвани от Русия и Северна Америка. Най-странното е, че САЩ и Китай са на върха на веригата при производството на метан или замърсяването с такъв, но целокупно наблюдаваме как всички останали страни редуцират продуцирането му в следващите 9 години. В САЩ ще забележим, че Байдън има огромно желание да контролира производството на горива, но Русия и Китай не са в спогодбата и те ще продължат да правят точно това, което винаги са правили, тяхната индустрия продължава да е изключително зависима от този вид горива.

Екологичните мерки на този етап могат да се разглеждат като една стая, в която изчистваме масата и оставяме един ъгъл пълен с боклуци, но така или иначе точно това редуциране, както и подготвеното финансиране, остава твърде скромно на фона на засегнатите страни. Една положителна страна е, че технологията във времето ще се подобрява, за да гарантира по-добър контрол и елиминиране на замърсяването, което днес е основна тема на разговор.

 
 
Коментарите са изключени за Защо употребата на метан ще се редуцира с 30% до 2030 г.

Повече информация Виж всички