shareit

Защо меденият язовец е съвършеният хищник

| от |

Кое е най-безстрашното животно, което някога сте виждали? Със сигурност в момента мислите за страховите хищници като тигри и лъвове, а защо не и хипопотама, който винаги е бил един от шерифите на водоемите? Носоризите също влизат в тази категория и е любопитно да знаем за тях, че се наричат пожарникарите на природата, защото са длъжни да загасяват огън, когато го видят. И все пак трябва да знаете, че най-безстрашното животно е меденият язовец.

Често този хищник прилича на изключително мило и спокойно животно, докато не го ядосате. Количеството омраза и чувство за справедливост може да го превърне в един от най-жестоките опоненти в природата. Макар и да достига на височина едва 23-28 сантиметра и да тежи около 9 до 16 килограма (мъжките екземпляри, а женските са между 5-10 килограма), този екземпляр не е за подценяване. Една от причините за невъобразимата му смелост е фактът, че има достатъчно дебела козина, която го предпазва от всички свирепи атаки.

Honey badger, Mellivora capensis, carrying young pup in her mout

Снимка: By Derek Keats from Johannesburg, South Africa – Honey badger, Mellivora capensis, carrying young pup in her mouth at Kgalagadi Transfrontier Park, Northern Cape, South Africa, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59279257

Не може да бъде наранен от зъби, ужилвания и по-тежки удари. Освен това при по-сериозна захапка на лъв например, кожата е изключително отпусната, което позволява дори маневриране и отвръщане на удара. Освен това разполага с много остри нокти и зъби, а силата на челюстта му е достатъчно голяма, за да счупи черупка на костенурка. В случай, че тези физически данни не помагат, някои изследователи са забелязали как животното използва и инструменти, за да се справя с възникнали проблеми. Формулата за съвършен хищник е изпълнена брилянтно при медния язовец. Има силата, условията да бъде непобедим и освен това е достатъчно интелигентен и отмъстителен.

Славата им на бойци е също впечатляваща. Животното е готово да умре, но няма да се предаде и съответно точно за този сценарий трябва да се подготви и хищникът, който решава да го нападне. Любимото ястие на медния язовец е змията. Изобщо не се интересува колко отровна може да бъде, след като козината му е достатъчно дебела и отровата не може да проникне в организма му. При евентуална среща с влечугото, язовецът се старае да удуши жертвата и след това заспива за няколко часа и довършва вечерята си.

Очевидно е, че имунната система на язовеца може да се справи с абсолютно всичко. Ситуацията изобщо не е по-различна с пчелите. Животното може спокойно да напада кошери и да не се притеснява от атаката на насекомите. Любимите му противници са били леопардите и лъвовете. Като стадни животни, лъвовете обикновено се възползват от численото си превъзходство, за да нападат язовеца. И въпреки това не е сигурно, че ще победят, защото не притежават агресията, която това малко същество може да носи в себе си. Добрата новина е, че това животно рядко напада хора и се опитва да ги избягва. Въпреки това много зоолози препоръчват срещите да се избягват.

Друго специфично оръжие за предпазване от опонентите е невероятната миризма, която се носи след него. Животното много често изпуска благоухания, които да накарат всеки да пази дистанция. А когато му е скучно, може много често да бъде забелязан да преследва млади лъвове. Колкото и странно да е, малкият хищник много често коства живота на по-големи хищници. Острите му зъби правят много сериозни рани и след това бързо оставя. Какъв е единственият начин за неутрализиране?
Единственият начин за убиване на язовец е при евентуална атака на змия. Когато животното заспи за няколко часа може да се стори достатъчно уязвимо на хищниците и след като не се отбранява, става жертва. В повечето случаи е възможно спокойно да умре от старост.

Заглавна снимка: By CT Cooper – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15656851

 

 
 
Коментарите са изключени