shareit

Защо мъжете имат зърна

| от |

Човешкото тяло е едно истинско произведение на инженерното изкуство – дори и най-обикновеният модел идва оборудван с 576 мегапикселова камера, вградена система за биоенергия, трислойна външна защита, както и страхотен капацитет от памет и процесорна мощ. И ако това не е достатъчно – имаме и палци и ходим изправени, което ни позволява да създадем инструментите, с които не разполагаме по рождение, и така да бъдем самоъпгрейдващи се. Но с целия този пакет идват и някои по-скоро учудващи неща – имаме опашна кост, а нямаме опашка (повечето от нас), имаме мускули около ушите, които не служат за нищо, както и такива, които карат косъмчетата на ръцете и краката ни да се изправят. Най-странният обект на иначе перфектните ни тела обаче определено е мъжкото зърно. Защо го има?

В ембрионалната си фаза и мъжете, и жените започват като… жени. Генетичният шаблон за развитие на човешкото тяло следва X хромозомата около 60 дни, през които ембрионите, освен друго, развиват и ранна форма на зърна. Тези „млечни линии“ започват от мишниците, продължават през гърдите, слизат надолу към долната част на корема и слабините и завършват в горната част на бедрата. С времето те намаляват и остават само в гърдите (в повечето случаи) като от тези „млечни пъпки“ се развиват познатите ни зърна, лактиращи жлези (лобули), малко мастна тъкан и т.н.

При мъжете Y хромозомата на един определен етап отключва пълна какофония от генетични и хормонални промени, някои от които изключително важни за повечето представители на пола. На този етап отделянето на тестостерон стимулира растежа на пениса и тестисите. Колкото и да е този тестостерон, биологията все пак обръща историята за Адам и Ева като оставя дори в най-здравия, космат и мускулест мъж следи, че някога е бил момиченце.

Въпросът обаче остава – защо след като зърната не са нужни, еволюцията не ги е премахнала? Отговорът е доста елементарен. Мъжът все още има зърна, защото те на практика нямат такова значение и съответно еволюционния процес не се занимава с тях. Генетичните промени в еволюционния процес се случват, когато определен белег причинява значителен спад в репродуктивния успех на биологичния вид. Никой никога не е избирал партньора си по това има ли зърна или няма (предполагаме…), така че те продължават да се предават спокойно от поколение на поколение.

Не е редно обаче да слагаме мъжкото зърно в една група с останалите вестигални органи (като опашната кост) – все пак някои мъжки зърна са напълно способни да функционират по предназначение и да лактират. Това, разбира се, се наблюдава само при някои необичайни обстоятелства. Например, някои затворници от Втората световна война, след месеци глад, започват да лактират, щом са спасени от затвора и диетата им се нормализира. Защо? Защото хормоналните процеси в тялото се активират преди активирането на черния дроб, който пък е и основният метаболант на пролактин, хормонът, отговорен за производството на мляко. Така, с черния дроб частично извън картинката, пролактинът започва да действа и следователно се получава лактиране. Друга форма на ограничение на дроба, цирозата, също може да доведе до такъв резултат. Като цяло, ако сте мъж и лактирате, новините не са добри. 

Но зърната крият и други мистерии. Защо, например, някои хора имат повече зърна? Накратко: това се случва в резултат на непълно намаляване на вече споменатите „млечни линии“, което довежда до формирането на допълнителни „пъпки“ на места, които не очакваме. Понякога към зърното (зърната) се развива и известно количество гръдна тъкан. Това всъщност е изненадващо нормално и се среща при около 1 на 20 човека (въпреки че при повечето те са доста малки и незначителни; някои хора дори не забелязват, че ги имат). Едни от хората с повече от редовните 2 зърна са Марк Уолбърг, Лили Алън, Хари Стайлс и Тилда Суинтън.

 
 
Коментарите са изключени