shareit

Защо котките обичат кутиите – дори и фалшивите такива

| от |

Не е тайна, че котките обожават да седят в празни кутии. Социалните медии са пълни с картинки на котки, които се вкарват самички в картонени кутии от различни неща, кошници, куфари, чекмеджета и пластмасови кошчета. През 2017 г. хаштагът в социалните медии #CatSquare показва множество котки, които седят в квадратни очертания на пода, направени с тиксо.

Ново проучване, публикувано в Applied Animal Behaviour Science, установява, че котките са по-склонни да седят в двуизмерни фигури, които създават илюзията за квадрат, и това може да даде на изследователите по-голяма представа как нашият космат приятел възприема визуалните илюзии, съобщава Ед Кара за Gizmodo . (Изследването е озаглавено „If I fits I sits: A citizen science investigation into illusory contour susceptibility in domestic cats.“)

Съавторът на изследването Габриела Смит, изследовател на животните, от колежа Хънтър в Ню Йорк, получава идеята да тества когнитивното възприятие на котката, след като слуша лекция за податливостта на кучето към оптични илюзии и се пита дали и домашна котка може да се подлъгва по същите хитрости. „Котките харесват кутии и дори фигури, очертани на пода – биха ли седнали в „кутия“, която я няма?“, казва Смит на Gizmodo.

Смит и нейният екип проектират граждански научен експеримент, в който собствениците на домашни любимци са инструктирани да създадат илюзия за някаква правоъгълна форма с помощта на хартия или тиксо, на пода в домовете си, съобщава Gizmodo. Това упражнение е известно като квадратна илюзия на Каниза, която създава впечатление за квадратна форма само с ръбове, без да се прави ясно очертан квадрат.

„Фалшивият“ квадрат е направен с помощта на четири кръга с oтрязани в тях ъгли от 90 градуса, като се получава нещо, което като прилича на Pac-Man. Всеки прав ъгъл се използва за създаване на илюзия за ъглите на квадрат, съобщава Теса Кумундурос за Science Alert. След като хартиените форми са направени, изследователите инструктират гражданите учени да ги поставят на пода по различни начини.

За да се избегне каквото и да е влияние на стопаните на котки върху тях, сте са инструктирани да избягват взаимодействието с животните си и да носят слънчеви очила, за да не си личи накъде гледат, съобщава Science Alert. Котките са снимани и от кадрите се вижда как влизат в стаята и изследователите отбелязват дали котката сяда в една от фигурите за поне три секунди.

Общо 500 котки са тествани за тяхното възприятие, но само 30 собственици на котки завършват експеримента в целостта му от шест дни, съобщава Science Alert. От размера на извадката от 30 котки, девет избират системно да седят в една от фигурите. Тези девет котки сядат в редовния квадрат осем пъти, в перфектният квадрат на Каниза седем пъти, а в деформираният квадрат на Каниза само веднъж, съобщава Gizmodo.

„Основните изводи са, че котките са податливи на илюзията на Каниза, подобно на нас хората, и най-вероятно са привлечени от двуизмерни фигури заради контурите на страните им, а не, например, заради новото нещо, което се е появило на пода“, обяснява Смит.

Въпреки малкия размер на извадката, Смит открива, че котките избират илюзията на Каниза почти толкова често, колкото избират и квадрата. Тяхната работа е в съответствие с предишни проучвания за котки, отговарящи на визуални илюзии на страни, съобщава Science Alert. Проучването беше и първият път, когато котките бяха тествани на визуални илюзии в позната им среда, което им позволява да се държат естествено у дома. За разлика от тях, среди като лабораторни настройки са по-склонни да стресират котките, съобщава Gizmodo.

Констатациите от проучването могат да помогнат на изследователите да разберат как котките възприемат илюзии, които учените след това могат да сравнят с други животни, съобщава Science Alert

И така, защо котките обичат да седят там и защо им е толкова удобно? Ами необходими са повече изследвания. Някои изследователи подозират, че това може би им осигурява някакво чувство за сигурност и безопасност подобно на това, което котките изпитват, когато се скриват в затворено пространство, пише Никълъс Додман за Conversation през 2017 г. За по-нататъшно проучване на колективната мания на котките по кутии, Смит и нейният екип се надяват да използват триизмерни квадратчета на Каниза, съобщава Science Alert.

 
 
Коментарите са изключени