shareit

Защо 666 се смята за дяволско число

| от |

Числото 666 е може би едно от най-прокълнатите, следвано винаги от добре познатото 13. Лошият късмет на петък 13-и е познат на цял свят. При 666 историята е не случайно се смята за „числото на звяра“. Така нареченият таен код на дявола се среща почти навсякъде. И двете числа имат особена легенда и в някои хотели липсват и двете. 13-я етаж в американските хотели е заменен с „12 а“ и същото важи за улици, регистрационни и дори телефонни номера. Откъде идва мистиката за 666? Първото споменава присъства в „Откровения“ 3:18 и гласи:

„Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.“

Звярът в тази история представлява зло създание и основен враг на вярващите. И онези, които не почитат числото ще бъдат убити. Една важна подробност, е че когато откровенията се превеждат за първи път на гръцки, числата не са арабски, а се изобразяват с букви и съответно имат своето цифрово изражение. Така например алфа е единица, бета е двойка и т.н. Гърците използвали добре позната изпосефия, с която всяка дума се превръща в число и обратното. Директният превод е „равно в цифрово изражение“ и се практикувало в I век. Римляните прилагали същата практика.

Стойността на името Нерон била равна на 1005. Има един интересен ръкопис, в който числото на Нерон отговаря и на още едно действие – убийството на родната му майка, за което много често е подозиран в историята. Древните римляни обръщали дори имената в цифрово изражение. Този шифър бил доста популярен за предаването на тайни съобщения. В случая, когато се появяват „Откровения“, читателите са можели да разберат много лесно какво е искал да каже автора и кой е най-големият им враг. В случая 666 е още едно специално изображение на Нерон – римският император, който преследва и избива християни. Как в горния пример Нерон е равен на 1005 и каква е връзката му с 666?

Отговорът е много лесен – авторът е изписвал името с титлата „Цезар Нерон“. Двете думи се изписват по различен начин на гръцки и съответно на латински. На латински числото щеше да бъде 616, но на древногръцки е точно 666. Числото 7 пък трябва да символира съвършенството и ако правилото е вярно, тогава 777 може да бъде постигнато в името Исус Христос. С други думи може да се смята, че употребата на 666 е древно предупреждение за миряните, които трябва да се предпазват именно от Нерон. XIX века по-късно все още има хора, които се страхуват от звяра и се опитват да избегнат неговото символизиране.

И ако суеверията трябва да бъдат напълно завършени, всеки човек ще обърне внимание, че за Нерон се говори именно в 13-а глава, с което най-вероятно ще се засилят още повече. Цифровото изображение на Исус Христос намира приложение и в някои команди на операционната система на Linux. Стойността 777 дава абсолютно всички администраторски права на един потребител. Американците вярват, че 777 като в серийните номера на банкнотите също носи късмет, а слот машините във Вегас използват точно седмици при печеленето на джакпот.

 
 
Коментарите са изключени