shareit

Яйца балут – най-странното патешко ястие в света

| от |

В настоящия и предстоящ студ, човек е добре да пъха по една пилешка супа от време на време. Тя може да е стандартна – от кокошка; или пък нестандартна – от неизлюпено пате.

Последното се смята за деликатес на някои места по света, но определено не е нещо, което всеки желае да опита. На други места пък е улична храна, тъй като можете да си го вземете в движение. Но за балута се твърди, че си струва да се опита въпреки начина, по който изглежда, защото вкусът няма равен.

Inside a Balut - Embryo and Yolk

Дори на тези с железен стомах може да им стане малко лошичко при вида на яйцето в чинията. За разлика от всяко твърдо сварено яйце, което сте виждали досега, ястието балут предлага допълнителен бонус: до жълтъка се намира и мъничък, твърдо сварен зародиш на патица.

Гледката на малкото животно вътре в твърдо свареното яйце обикновено е кошмар, но във Филипините и другаде в Югоизточна Азия това е един от характерните кулинарни елементи.

Историята на ястието

Произходът на яйцето балут датира от 1800-те години и оттогава процесът на приготвянето им не се е променил много. То е въведено за първи път на Филипините от китайците около 1885 г. и оттогава е част от традицията.

Продължавайки напред навсякъде, където филипинците мигрират, се развива и голямо търсене и пазар за яйцето.

Embryo egg of balut

Как да си го сготвим

Балут се прави, когато оплодено патешко яйце се инкубира достатъчно дълго, за да започне да се формира плодът, обикновено между 12 и 18 дни. Според повечето кулинарни експерти идеалното яйце е инкубирано в продължение на 17 дни.

Колкото по-дълго трае инкубацията, толкова по-изразени стават чертите на плода на патето. Условията за инкубация трябва да са перфектни, за да не се убие плода – ако умре преди да е изтекъл подходящият период от време, яйцето е безполезно и няма да стане на балут.

След като инкубацията мине, процесът на готвене започва. Яйцето се сварява твърдо почти по същия начин като обикновените яйца, въпреки че реакцията, която се случва в него, е доста различна. Течностите в яйцето, вместо да се втвърдят, се превръщат в нещо като бульон, в който след това къкри плода на патицата и жълтъка. Този процес е нещо като приготвянето на супа в самото яйце, но вместо да се вари и да къкри в продължение на часове, се получава ярък вкус за сравнително кратко време.

Когато яйцето е готово, то трябва да се изяде веднага, докато е още топло, и поради наличието на бульон, съдържанието трябва да се яде направо от черупката: първо се отпива бульонът, след това се изяжда плодът и жълтъкът.

Balut egg

Какъв вкус има?

Ако успеете да преодолеете външния вид, хората твърдят, че цялостното изживяване е приятно. Всъщност, филипинците смятат, че колкото по-изразени са патешките черти на плода, толкова по-смел е човекът, който ги яде. Яйцето в по-голямата си част има вкус… на яйце и според тези, които са го опитвали, плодът „има вкус на пиле“.

Балут е най-популярно в Югоизточна Азия, където се приготвя в продължение на много векове, въпреки че блюдото се среща по целия свят. Извън Азия често е разглеждано като храна табу или новост, която не се яде за удоволствие, а за спорт.

Повдигнати са, естествено, и много етични въпроси, най-очевидно поради наличието на патешки ембрион, но също и поради несъответствията в класификациите – в някои страни яйцето балут се счита за яйце, тъй като пилето все още не се е излюпило. В други, като Канада, обаче то не се счита за яйце и поради това е подложено на различни изисквания за етикетиране и търговия.

Въпреки всичките си перипетии, които ястието среща, културата на Югоизточна Азия все още го почита и до днес. То се консумират като улична храна във Филипините и дори се считат за възстановителна и лечебна храна за бременни жени…

 
 
Коментарите са изключени за Яйца балут – най-странното патешко ястие в света

Повече информация Виж всички