shareit

Възрастните хора наистина имат характерна миризма

| от |

Сещате ли се за дома на баба и дядо, когато бяхте малки? Спомняте ли си един специфичния, характерен аромат, когато влезете? Сигурни сме, че много хора знаят за какво говорим – и се оказва, че за този аромат си има причина.

Геронтологът и автор на книгата „A New Wrinkle: What I Learned from Older People Who Never Acted Their Age“, д-р Ерик Шапира, казва, че е трудно да се определи конкретна причина или пък само една основна причини за миризмата, защото тя се появява в резултат на процесите, които се случва в тялото ни, докато остаряваме – тоест, в резултат на много различни процеси през дълъг период от време. Редица изследвания показват, че химията в тялото се променя, докато остаряваме, и това произвежда този аромат. Някои може да го опишат като аромат на застояло, някои може да го определят като на мухлясало, а може би напомня и малко на лекарства.

Ето нещо изненадващо: една баба и един дядо може да миришат различно (и е задължително да миришат на лошо.) Едно скорошно проучване, направено от Йохан Лундстрем от Центъра за химически изследвания на Моне, прави тестове на миризмите от мишниците на възрастни и стари хора. Резултатът? Мъжете на средна възраст са на дъното на класацията с най-лош аромат, според анкетираните. Ароматът на дядовците обаче е поставен на второ място като някои от анкетираните го определят дори като приятен. Жените на средна възраст, съвсем очаквано, са начело в списъка с най-приятна миризма на тяло.

Изследването е проведено чрез прикрепване на абсорбиращи подложки под мишниците на ризи, които след това тестваните лица носят пет поредни нощи, докато спят (да ги носят през нощта е оригинално решение на проблема с това да носят едни и същи дрехи цяла седмица). За да не проникнат други миризми в подложките, когато ризите не се носят се съхраняват, запечатани в найлонови торбички. Тестваните също са задължени да използват сапуни и шампоани без аромат по време на експеримента и да се хранят внимателно и да не се излагат на силни миризми като парфюми или цигарен дим.

След изтичането на петте дни подложките са събрани и поставени в запечатани буркани, готови за отваряне и подушване от доброволци, които да преценят миризмата и да се види дали могат правилно да преценят възрастта на човека, който е носил подложката.

Ето и резултатите: повечето пъти доброволците успяват правилно да идентифицират кои подложки са носени от стари хора.

Jan Brueghel d. O. - Allegorie van de geur

„Аромат“, Ян Брейгел-старши

И така, какво точно причинява тази промяна в миризмата с напредване на възрастта? Все още донякъде се дебатира, но като цяло научното мнение е, че факторите са много. Един от тях, според гореспоменатия лекар Ерик Шапира, е просто дехидратация. По-възрастните хора са склонни да пият по-малко вода и съответно са по-дехидратирани и имат по-суха кожа, а мъртвите кожни клетки могат да имат гниеща миризма. Освен това Шапира отбелязва, че по-възрастните хора имат и по-слаба устната хигиена. Оралната хигиена, разбира се, също може да повлияе на аромата на човек.

Екип от японски изследователи взимат малко по-научен подход към този въпрос през 2000 г. Те откриват, че концентрацията на химикала 2-ноненал – едно отвратително вещество в потта и върху кожата – се увеличава с времето като хората над 70-годишна възраст имат три пъти повече от хората на средна възраст. Смята се, че този допълнителен 2-ноненал идва от разграждането на по-разпространените омега-7 мастни киселини върху кожата ни.

Счита се, че околната среда на възрастния човек също е фактор. Колко от нас имат роднина, който съхранява милион предмети вкъщи, защото „някой ден може да му потрябват“? Бренда Томпсън от старческия дом Три-Кътри казва:

Всичките стари книги и хартии, старо спално бельо и дрехи – всички те събират прах и влага и излъчват гниеща миризма, която може да проникне из цялата къща. Ако човек живее в тази къща от 1945 г., тези книги може би са прекарали там от 50-60-70 години. Това важи и за други предмети като завеси и мебели.

Нещо друго интересно за миризмата ни когато остаряваме: с наближаване 80-годишна възраст, мъжете започват да миришат все повече и повече като жените. За тази промяна се смята, че е на хормонална основа, въпреки че какво точно се случва, все още не е напълно ясно.

Японците имат дума за характерния мирис на стар човек: карейшу.

Учените също така от години знаят, че много животински видове, включително мишки, елени, видри, зайци и маймуни, претърпяват промени в миризмата на тялото си с напредване на възрастта. Животните използват тези промени в аромата, когато избират партньор при чифтосване.

 
 
Коментарите са изключени