shareit

Възможно ли е лаймската болест да е неуспешен биологичен агент

| от |

Най-вероятно в този момент има достатъчно хора, които се надяват битката с коронавируса да приключи. Лятото показва изключително ниска активност на заразяване, но някои експерти подозират повишаване през есента. Искрено се надяваме, че грешат и няма да има следващи вълни, но след толкова много грешки е възможно най-накрая да познаят следващият по-сериозен удар. Ако сте забелязали, все по-често се разглежда и произхода на това заболяване. Стигна се до там, че дори американският президент Байдън заяви, че иска от Китай да предостави всичката информация за вируса и да позволи воденето на разследване.

Преди 2 години забелязахме изказването на някои френски експерти, които заподозряха, че има възможност вирусът да е изпуснат от китайска военна лаборатория и бързо да е демонстрирал своята ефективност. На този етап Китай мълчи обидено и отказва да коментира, като напомня, че е съдържател и производител на световното производство. Толкова смелите коментари по негов адрес могат да окажат негативно влияние в бъдеще и на този етап отказват мераклиите за разследване. Свикнали сме да наблюдаваме тази конспирация доста често, но нека обърнем внимание на едно интересно обвинение – биологично оръжие, пренасяно с помощта на насекоми.

800px-Adult_deer_tick

Това е практика, за която Северна Корея започва да говори още по времето на Корейската война, обвинявайки американските агресори в употребата на биологично оръжие. В началото на 50-те години на миналия век започват обвинения, че американците са заразявали умишлено територията с дребна шарка, опитвайки се да отслабят противника. Епидемията от тази болест се разраства в геометрична прогресия и това накарало Северна Корея да внесе иск за разследване, особено след като наблюдаваме нарушаването на човешките права.

Обърнете внимание, че по същото време лабораториите на Форт Детрик – именно там се намират лабораториите за производство на биологично оръжие в САЩ – започва финансиране по програмата за производство на биологични агенти, предавани по насекоми и други вредители, за редуциране и елиминиране на противника. Звучи плашещо, но Форт Детрик е мистерия за американските жители и света от много време. Точно тук достигаме и до още един много интересен въпрос: възможно ли е лаймската болест да е изкуствено създадена и изпусната по същия начин, както и коронавируса, ако вярваме, че той е точно такъв грешен експеримент?

800px-Erythema_migrans_-_erythematous_rash_in_Lyme_disease_-_PHIL_9875

Отново напомняме, че липсва официална информация и за двете. Нека погледнем статистиката – в края на пролетта и през целия активен период на лятото, пациенти пристигат в болниците с оплакване за странно появили се петна по тялото. Петната са първата стъпка на заболяването, като след това се наблюдават обриви, болки в ставите, трески и още много други. Бързото и безпроблемно разпространение на лаймската болест е конспиративно разглеждано като биологично оръжие на няколко десетилетия.

С все по-високите степени на заболяване, редица конспиратори започнаха да се замислят за произхода на лаймската болест и логичното се случи. През юли 2019 г. Крис Смит, като член на американската камара на САЩ, изиска от Министерството на отбраната да преразгледа твърденията, че Пентагонът е финансирал изследването на био оръжия, базирани на кърлежи и други  насекоми през XX век. Американският представител се е запознал лично с някои интересни твърдения и се почувствал длъжен да изиска истината от лабораториите позиционирани на Форт Детрик в Мериленд и Сливовият остров на Ню Йорк.

На територията на САЩ, всяка година регистрираните с това заболяване са между 300 и 437 хиляди души. Страдащите от хронична лаймска болест са между 10-20% от всички заразени. Дори и да няма доказателства, че Пентагонът е постигнал успех, като това не ги оневинява, Смит хвърля и едно друго подозрение – лаймската болест може да е еволюирал експеримент, който и до днес продължава да мутира и да се разпространява с прословутите насекоми.

Едно литературно вдъхновение по темата е книгата на Крис Нюби – учен от университета в Станфорд с особено мнение за популярната напаст. Според нея планът на биолозите във военните лаборатории не е да извадят от строя за кратко време противника, а да създадат бавно действащи агенти, с чиято помощ да се отслаби определена стратегическа точка във времето. Въпросният научен труд посочва Уили Бъргдорфър за един от военните лаборанти, който открива и патогенът Borrelia burgdorferi – основният причинител на лаймската болест.

Tickremoval.svg

Авторката е на мнение, че вероятната причина за толкова бързото разкритие е повече от елементарна, Уили е участвал в разработката на същите агенти, следователно много добре знае какво може да е изпуснато. Възможно ли е това да е истина? Свикнали сме да слушаме най-различни безумни теории в последните две години и е очевидно, че когато духът излети от бутилката, носи със себе си комплексна плетка от противоречия.

Можем ли да кажем, че това е поредната конспирация, която би могла да се закачи прекрасно на 5G клетките, спускайки се пред ваксината на Бил Гейтс, която дори не е негова, но официалната идея е повече ясна, за да стигнем до края на вселената – посрещани от стадо рептили или други магически същества. Критичното мислене би помогнало, но съществуват факти, които са почти невъзможни за пренебрегване. Ще открием, че САЩ има много дълга история на изпуснати експерименти, престъпления срещу човечеството, придружени с редица други нарушения, за които приятелски намигва и предпочита да пропусне коментарите.

Изследването Тъскъджи, където американски учени умишлено заразяват афро-американци със сифилис е много добър пример. Каква е целта? Учените искат да получат пълната информация относно промените и мутациите на болестта, като след това могат с точност да посочат всеки един етап и на тази база да започнат да произвеждат лекарства. Повечето участници можели да получат безплатно здравно осигуряване и доброволно се съгласявали, макар и да нямали представа на какво точно се подлагат, а малко след това обещаната помощ не се предоставя. Докато сме в полезрението на конспирациите, нека не забравяме и прословутата програма MK Ultra, за която и до днес няма нито един наказан. Не липсват хора, които да подозират лаймската болест за военен експеримент, претърпял пълен крах.

Geographical_distribution_of_reported_Lyme_Disease_cases

Страни със случаи на Лаймска болест

Самият Уили признава, че е имал задача да изследва бълхи, кърлежи, комари и други насекоми, чието меню е кръв и след това ги инфектира с различни патогени. В същата книга на изследователката се стига до заключението, че подобни насекоми се хвърлят от въздуха в различни зони на САЩ и се следи ефективността на оръжието. Къде точно е била грешката, може би никога няма да разберем. Тук идва и ответния удар. В средата на 2019 г. Филип Джей Бейкър – изпълнителен директор на Американската фондация за борба с лаймската болест ще напише скромен документ в около 3 страница и ще „докаже“ произхода на това заболяване, твърдейки, че лаймската болест може да се срещне преди стотици години още при европейските колонизатори на Северна Америка.

Има само един проблем, Бейкър пише това, преди да започне работата по разследване, като посочва, че подобна маневра ще бъде абсолютна загуба на данъкоплатците. Директорът твърди, че основните и използвани патогени в био война ще бъдат бързи и деструктивни, за да може за кратко време да извадят от строя противника, като не трябва да доставят адекватно време за противодействия. В това отношение е разумно да се замислим  дали коронавируса отговаря на подобно описание, след като лаймската болест се смята за по-бавна?

Други противници на идеята споделят, че ако лаймската болест е била разработвана през 50-те и 60-те години на миналия век, времевият интервал не може да отговори на регистрирането на първия пациент – 1981 г. Експерти като Кери Кларк – професор по епидемиология и здраве в университета в Северна Флорида – са люти противници на конспирацията. Кърлежите, поне според тази дама, не са идеалният кандидат за биологично оръжие, те са изключително бавни паразити и се премахват лесно от тялото, обикновено не виреят толкова добре в градска среда – ако обърнем внимание на случаите само в столицата от тази година, това твърдение е грешно – и често се неутрализират, преди да успеят да заразят приемника. Краткият контакт е достатъчен, а първите симптоми се проявяват до една-две седмици. Лаймската болест в началото може да бъде особено лека, но неглижирането ѝ ще се отрази фатално в по-дълготраен период, като не са изключени смъртните случаи.

1280px-Ixodes-ricinus-life-cycle

Знаем, че японците са използвали насекоми, с които да разнасят чума и да заразяват Китай, американците са използвали насекоми, за да разпространяват дребна шарка, какво пречи на това заболяване да е пуснато на свобода и днес да мутира, както се забелязва при редица други паразити? Фактът, че дори и след обработване на зелени площи в големите градове, кърлежите продължават да са активни, може би изглежда притеснителен. Да не забравяме и още една подробност – кърлежите са леки, за да се пренасят при по ветровито време. За съжаление Пентагона, САЩ и редица учени отказват да коментират, а как изобщо се е появила тази напаст и кога един кърлеж стана биологична заплаха, може би никога няма да разберем.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Възможно ли е лаймската болест да е неуспешен биологичен агент

Повече информация Виж всички