shareit

Уинстън Чърчил и любовта му към пурите

| от |

През 1895 г. младият Уинстън Чърчил, който тогава е само втори лейтенант при кралските хусари, посещава Куба като наблюдател на конфликта между испанската колониална армия и кубинските бунтовници. Подобно на много други английски офицери от Викторианската епоха, Уинстън е любопитен и заинтересован да открие всички прелести на екзотичните места, които посещава през годините си на служба.

Така той се научава да пуши кубинските пури, които винаги са били водещият износ на страната. Бъдещият премиер на Великобритания развива вкус към две специфични марки пури, на които остава верен през целия си живот: Romeo y Julieta и La Aroma de Cuba.

Оттогава страстта му към никотина нараства до абсурдна степен.

Твърди се, че във вилата му дом в Кент, известна като имението Чартуел, се съхраняват цяло находище с пури – между 3000 и 4000. Поставени в кабинета на Чърчил, те са добре категоризирани по размер, марка и опаковка. Например, той разграничава обвитите в целофан от тези, които не са увити целите или са напълно „голи“.

След един момент на Уинстън му се налага да носи кислородна маска (дори когато спи). Някъде през 1942 г. в дома му е монтирана барокамера, но тя никога не е използвана.

Кубинските пури никога не са били евтини. Години по-късно един от камериерите на Чърчил, Рой Хауелс, написва книга за службата си при министър-председателя, в която описва сумата, изразходвана за пурите на Чърчил, сравнявайки я със собствените си приходи:

Отне ми малко време да свикна с факта, че след два дни консумацията му на пури е еквивалентна на седмичната ми заплата.

Изявлението илюстрира точно колко пари Чърчил е готов да даде, само за да задоволи желанието си за кубински пури. През военните години луксозните стоки – като любимите му карибски тютюневи пръчици – е почти невъзможно да бъдат намерени в Англия.

Но през годините английският булдог придобива много тайни начини да се отдаде на страстта си. Той редовно се снабдява с огромни количества Romeo y Julieta и La Aroma de Cuba от различни свои приятели, които приемат ролята си много сериозно да задоволят навика на премиера да пуши между 8 и 10 пури на ден.

Разбира се, правят се различни шеги за навика на Чърчил да пуши. Те варират от карикатури във вестник, които изобразяват министър-председателя като гангстер със стандартната за гангстерите пушка Томпсън и с неизбежната пура между зъбите до как Негово Величество крал Джордж VI коментира керамичните фигурки на британския военен лидер, създадени по време на войната, за да повдигат морала на широката общественост.

Според частния секретар на Чърчил, Филис Моар, кралят реагира на неточното изображение на сър Уинстън и неговата пура:

Когато крал Джордж и кралица Елизабет посетиха керамичните работилници, кралят разгледа фигурките с критичен интерес. „Не мисля, че пуши пурите си под толкова нисък ъгъл“, сериозно отбелязва той, като по този начин изпраща ръководителите на керамичната фирма на бърза конференция за наклона на пурите на Уинстън Чърчил…

Не е изненадващо, че един такъв страстен пушач не би се качил в самолет, ако не му е позволено да запали вътре. Веднъж по време на Втората световна война на сър Уинстън Чърчил му се налага да пътува със самолетен полет на доста голяма височина, затворен в кабина без налягане. Трябва съответно да носи специален летателен костюм заедно с кислородна маска, което, разбира се, ще му попречи да си дърпа за няколко часа. Това е просто неприемливо.

По този въпрос най-влиятелният човек във Великобритания се консултира със своя летателен експерт вечерта преди немислимото пътуване и иска да му се направи специална кислородна маска – такава, че да му позволява да пуши, на височина от 4572 метра.

Желанието му се изпълни почти веднага. В деня на полета за Чърчил е доставена специално създадена кислородна маска, която има дупка, през която пура може да достигне устата му.

 
 
Коментарите са изключени за Уинстън Чърчил и любовта му към пурите

Повече информация Виж всички