shareit

Цветните интимни отношения в животинския свят

| от |

Най-просто и лесно ни е да смятаме, че само хората имат бисексуални и хомосексуални отношения, но това е далеч от истината. За изненада на мнозина, те са доста често срещани в животинското царство. Например, близо 10% от мъжките овце развиват толкова силна привързаност една към друга, че никога не опитват сексуални отношения с женски овце.

По същия начин няколко вида делфини се наслаждават на ласки само от същия пол и дори се знае, че една такава двойка мъжки поддържа връзката си в продължение на 17 години. Делфините като цяло нямат много задръжки що се отнася до интимността като практикуват всякакви акробатики и се възползват от всички възможности, дадени им от природата, които сега няма да описваме.

Някои насекоми също проявяват бисексуално поведение като обаче не е ясно дали става въпрос изцяло за ориентация или просто бъркат половете. Каквато и да причината, някъде между 20% и 80% от мъжките водни кончета се задяват едно с друго, както и висок процент дървеници, които ще си опитат късмета с когото и да е, ако скоро са хапвали.

Конкретно дървениците се размножават по много интересен начин – мъжките буквално намушкват женските в корема с хиподермичните си гениталии, вместо да се ориентират към техните женски гениталии…

Някои мъжки лъвове пък, вместо да се бият помежду си, формират двойка. За лъвовете като цяло се смята, че имат едни от най-силните нагони сред котките, но и те както някои овни, проявяват хомосексуалност.

Но кралете в хомосексуалния свят (поне където има повече от един пол и сред животните, които не могат да летят) са жирафите. Младите мъжки жирафи традиционно начеват сексуалната си активност с други момчета жирафи като отношенията им са изчерпателни. Дори и по-нататък, изчислено е, че като възрастни между 75% и 94% от пътите, в които мъжките жирафи правят секс, е с други мъжки жирафи. Макар и малко по-рядко, женските жирафи също се забавляват заедно като това се случва в 1% от случаите.

DesertGrasslandWhiptail

Гущерче от вида Aspidoscelis uniparens 

Женските гущери от вида Aspidoscelis uniparens могат да се размножават асексуално. Тяхната овулация обаче се стимулира при сексуално поведение – затова женският гущер го симулират най-често с друг женски, който играе ролята на мъжки. Интересното е, че женският женски гущер произвежда по голямо яйце от „мъжкият“ женски гущер.

Женските говеда от всички видове често се задяват едно с друго, но сред тяхното семейство най-похотливи са американските мъжки бизони, които си намират приятелче и си остават с него. Същото е и при слоновете – при тях обаче, за разлика от хетеросексуалните им връзки, които са само за създаване на поколение, хомосексуалните остават с години.

Много от маймуните и въобще приматите също се обвързват бисексуално. Например, над 60% от половата активност на малките шимпанзета (бонобо) е между две женски, като мъжките също не остават по-назад. Този тип отношения се наблюдава и при японските снежни маймуни (японски макак) – 25% от женските.

Anas platyrhynchos male female quadrat

Зеленоглава патица (тази със зелената глава…)

Вероятно най-големият клас животни, които се наслаждават на такива отношения, са птиците. Например, мъжките зеленоглави патици, след като женските им партьорки снесат яйце, често се сближават една с друга, както и при американски бял ибис (въпреки че някои смятат, че хомосексуалността и бисексуалност при ибиса може да се дължи на замърсяване, което причинява блокиране на ендокринната им система).

Също така голяма част от женските в популацията на лайзенския албатрос клонят към лесбийство. През 2007 изследване на една колония от тези птици открива, че 31% от всички двойки са от две женски като те освен интимност споделят и общо гнездо. Подобно на тях, някои видове чайки имат значителен процент (до 14%) изцяло женски двойки.

Знае се от над един век, че други птици – пингвините – формират хомосексуални отношения (първото документиране на такъв случай е от 1911 година, но е бил покрит за доста дълго време и излиза чак през 2012). Една известна гей двойка пингвини живее в зоологическата градина в Сентръл парк в началото на века и когато им дават яйце, двамата успяват да го измътят и да излюпят малко женско бебе пингвинче. В този ред на мисли, мъжките лешояди също могат да проявяват майчински инстинкти. През 1998 двама белоглави лешояда от Библейския зоопарк в Йерусалим са забелязани да се ангажират „енергично“ един с друг. Когато от парка им дават изкуствено яйце, двамата се редуват да мътят, а след това яйцето им е заместено с бебе лешоядче, за което двамата се грижат. Няколко години по-късно, в зоопарка идва нов женски лешояд и единият мъжки тръгва с него, оставяйки другия самотен и депресиран. Когато обаче е преместен в нов парк, там си намира и нов партньор – този път женска.

 
 
Коментарите са изключени