shareit

Тайният нелегален пазар за сеч на столетни дървета

| от Ивелина Беркова |

Природата е изпълнена с красоти, вечно радва очите със своята зеленина и жизненост, особено дърветата столетници, които най-вероятно са преживели хиляди исторически събития и промени, били са свидетели на много човешки съдби и проблеми. Жалко е да си помислим, че са организирани криминални групи, които се занимават с нелегалното отсичане на тези невероятни растения по цял свят.

През май 2012 година в Канада местният приключенец Колин Хепбърн по време на разходка през гората се натъква на потресаваща гледка – останките от 800-годишно кедрово дърво. Високо 50 метра то е едно от природните съкровища на провинциалният парк Карманах Валбран и е истински съкрушително за местните да видят предишната му красота осквернена по този долен начин.

Единствено  остава ствола на гиганта, заобиколен от дървени парчета и трици, придружени със счупени вериги на тежкото оборудване, което бракониерите са използвали. Паркът е средище на много подобни столетници, които са важна част от горската екосистема. Кедровите дървета там се оказват и дом на белият мраморен мурлет, вид птица, застрашен от изчезване. За жалост не се спира дотам, защото случаите на незаконното сечене на горите в този район се увеличават.

Колин е част от активистката организация Wilderness Committee и не губи време да съобщи случилото се на регионалният активист на групата Торанс Кост, който от своя страна докладва на British Columbia Parks и Кралската канадска конна полиция (RCMP). Властите се заемат сериозно със случаят и е проведено подробно разследване. Без никакви следи обаче, разследването е прекратено само след няколко месеца. Глобалната кражба на дървесен материал расте като през 2012 година в глобален мащаб е докладвано, че между 15 и 30 процента от световните продажби на дървен материал се случват, чрез черният пазар и несъмнено е свързано с организирани криминални групи. Сега престъпниците навлизат и в бизнеса с дървесина, защото виждат изгода.

Глобално бракониерството с дървета е оценено на доста висока цена – между 30 и 100 милиарда долара. Съединените щати твърдят, че около 1 милиард от общата сума е спечелена на тяхна територия. Невъзможно е да се разбере истинската цена на нелегалното изсичане, защото стойността на дървесината се определя по количеството и качеството на материала.

Два са основните фактора, които правят дървесината толкова атрактивна мишена. Първата е огромната печалба – едно масивно и старо кедрово дърво може да струва приблизително 20 000 долара.  Червеният канадски кедър е най-търсен, заради високото си качество. Дори малки части от дървото могат да се оценят на астрономически цени. Само през 2004 година са докладвани 18 случая, в които крадците цепят едри парчета от 1000-годишни калифорнийски червени кедъри.

Втората причина е ниският шанс да бъдат заловени. В световен мащаб краденето на дървесината е като да откраднеш близалка от дете и парк Карманах е перфектното място да го правят – усамотена тропическа гора, разположена на западното канадско крайбрежие, характерно с влажният си въздух и мъх навсякъде. Огромната площ, малкото посетители и фактът, че се проверява само четири пъти в годината от горски рейнджъри прави парка идеалният район за нелегална сеч на качествена дървесина.

За жалост по принцип крадците на дървета никога не биват залавяни. Дори в редките случаи, в които са, е по случайност. На хартия много държавни организации се борят усърдно срещу бракониерството на дървесина. Проблемът е, че много от тях  не могат да прекратят глобалната търговия в такива големи размери, камо ли да се насочат към конкретна криминална група. Съществуват организации като Съвет по стопанисване на горите (FSC) и EU Forest Law Enforcement, Governance and Trade Voluntary Partnership Agreements. Но тези групи са доброволни за всяка компания или държава, желаеща да се присъедини. Допълнително са фокусирани към стимулиране на легалната търговия.

Страните, участващи в Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), се съгласяват на теория да подлагат експлоататорите на наказания, ако не са в състояние да покажат разрешения за дървесината, която продават. Чен Хин Кеонг, ръководител на Global Forest Trade Programme споменава, че много рядко се проверява наличието на такъв документ и обяснява ситуацията по следният начин:

 “Ако аз съм търговец на дребно, ще попитам моят доставчик дали е легално, но материалите му може да са от 10 различни източника, които той ще трябва да провери. Може да е закупил шперплата от едно място, дюбели от второ, а пък дъските от някъде другаде.”

Огромното количество на дървесина, която се пренася през най-големите световни пристанища прави откриването на контейнер, пълен с незаконно придобити дъски голямо предизвикателство. Все още не е намерен подходящ начин за разкриването на нелегалните стоки. Това прави и разследването в парка Карманах особено трудно, защото единственото нещо, което се открива на местопрестъплението е ствола. Въпреки че ситуацията изглежда неразрешима хората се опитват да изобретят начини, с които да подпомогнат разследванията си.

С годините горските рейнджъри стават все по-хитри и развиват нови техники, с които да подпомогнат търсенето на престъпниците. В момента се опитват да поставят отпечатъци на откраднатите дървета, за да могат да се проследят. Пенсиониралата се молекулярна биоложка Елеонор Уайт разработва още от 90-те години методи, с които да постави на всяко едно дърво отличителни и уникални по себе си белези, като тези на човешката ръка. Тези открития са само началото на една съвсем нова област – горска съдебна медицина, чрез която ще се следи търговията с дървета. С помощта на учените разследващите ще могат да установят произхода на дадена дървесина, ако могат да предоставят проба. Дори е възможно да се изпрати вече преработен материал като дъски и да открият вида на дървото.

Това може да изглежда незначително за момента, но всъщност е голяма стъпка напред към борбата с корупцията в различните държави и частни бизнеси, ако не да я премахнат напълно, то поне да я ограничат колкото се може повече.

 
 
Коментарите са изключени за Тайният нелегален пазар за сеч на столетни дървета

Повече информация Виж всички