shareit

Странната поява на първата илюстрация на ленивец

| от |

В края на 2018 година може би първата печатна илюстрация на ленивец, е обявена за наддаване като част от търг за изящни книги и ръкописи в Christie’s в Ню Йорк. Тя се появява в Les Singularitez de la France Antarctique от Андре Тевет, френски францискански монах, който през 1555 г. се присъединява към експедиция до френската протестантска колония Антарктическа Франция в днешния Рио де Жанейро. Неговият ръкопис и ксилографии, приписвани на художника Жан Кузен, представляват с различна степен на точност флората, фауната и хората в Бразилия.

„Тази книга е една от онези наистина специални книги, защото по този начин се предава подобна информация“, казва Рианон Нол, младши специалист по книги и ръкописи в аукционната къща. „Трудно е да не мислите, че за първите няколко собственици това е най-невероятното нещо, което могат да си представят. Тя ви казва, че чудовища съществуват, че има цял друг свят, за който никога не сте знаели.“

Тевет прекарва само 10 седмици в Бразилия, като според съобщенията предстоят му е съкратен поради болест. Въпреки че влиза във францисканския манастир на млада възраст, той не ограничава ученията си до религия, а чете и много науката. Преди да отиде в Бразилия, той пътува из Европа и по-нататък до Египет, Ливан и други части на Близкия изток, така че е признат космограф с любопитство към природния свят и страст към пътуванията, който приема поканата на френския вицеадмирал Никола Дюран де Вилегайньон да се присъедини към експедиция до Бразилия за създаване на френска колония.

Както Маноел да Силвейра Кардозо пише в статия от 1944 г. The Americas, за човек „с неговия голям интерес към естествената история, възможността му да опознае местните жители, да наблюдава буйната фауна и флора, да събира предмети от различни видове сигурно го е изпълнила с наслада.“ Въпреки че има намерения покръстване на коренното население, той „скоро се отказва“ и вместо това се присъединява към френските моряци в проучването на местния терен.

Тевет започва работа по Les Singularitez почти веднага след завръщането си във Франция. Книгата се превръща в компилация от негови собствени начинания, както и знания от различни източници, включително описания на Южна Америка, получени от френски моряци. Неговият текст предполага, че той е имал опит от първа ръка с ленивци, тъй като описанието е много по-точно от илюстрацията, приписвана на Кузен. Тевет пише, че животното има „размера на много голяма африканска маймуна“ и „три нокътя, които са дълги четири пръста , с които се катери по дърветата, където стои повече, отколкото на земята. Опашката му е дълга три пръста и има много малко козина.“ Вместо да възприеме детайлите, илюстрацията се фокусира върху описанието на Тевет на „малко мече“ с глава „почти като тази на бебе“ и го илюстрира като дългонога мечка с действително човешко лице. Независимо от това, Тевет също има изблици на фантазия, тъй като той заявява още, че животното „никога не е виждано да яде“ и че местните хора гледат „дали се храни, но наблюденията им са напразни“.

Той казва в книгата, че му е подарен ленивец и че го гледа в продължение на 20 дни и не е ял и не е пил, предполагайки, че може да е като хамелеон, на които е бил свидетел в Константинопол, който оцелява с ядене на въздух. Това, че ленивците са оцелели чрез ядене на въздух, по-рано твърди и испанският писател Гонсало Фернандес де Овиедо и Валдес, който е един от първите, които описват ленивците – в своята Historia y natural от 1526 г. Тъй като ленивците от южноамериканската тропическа гора спят над 15 часа на ден и ядат растения през нощта, вероятно наблюдателите просто никога не са ги виждали да се хранят.

Разхождащият се ленивец с бебешко лице, ядящ въздух, далеч не е най-странното включване на Тевет. Например той също пише за Сукарат – звяр, който вероятно формиран от лоши описания на опосум или мравояд. С глава на дявол и тяло, подобно на лъв, казва се, че използва голямата си гъста опашка, за да защити малките си, които носи на гърба си, когато бягат от хищник.

Като една от най-ранните френски книги за Америка, книгата на Тевет е популярна, особено защото се вписва в жанра текстове от 16 век, който въвежда читателите в отдалечени места и подчертава любопитството към тези чужди земи. Той също е преписван от колеги автори, които искат да създадат свои собствени хроники с глобални любопитни факти, и неговите образи се разпространяват в следващи публикации като печатна игра на телефон.

Учените Даниел О. Морейра и Серджо Л. Мендес отбелязват в „Annals of the Brazilian Academy of Sciences“, работата на Тевет повлиява на имиджа на ленивци в очите на европейците в продължение на десетилетия, след като ги публикува за първи път. Те пишат, че Тевет е „първият, който пише за деформирано същество, наречено Haüt или Haüthi“, получено от местна дума за дървото, където е живее. Илюстрацията от книгата му скоро се появява в „Icones animalium quadrupedum viviparorum et oviparorum “ на швейцарския натуралист Конрад Геснер от 1560 г. и в „Histoire d’un fait en la terre de Brésil“ от 1578 г. на френския изследовател Жан дьо Лери, в който „ленивците са илюстрирани на дървета и стоят на земята, сред зли духове, измъчващи индианците.“

Historia naturalis Brasiliae

Други автори от 17 век са виждали живи ленивци от първа ръка. Историкът на изкуството Лари Силвър в „World of Wonders: Exotic Animals in European Imagery“, 1515-1650, отбелязва „правилният ленивец, който се придържа към ствола на дървото в предната част на „Historia naturalis Brasiliae“ на Георг Маркграф и Вилем Пизо.“ – публикация от 1648 г., която се базира на опита на немския натуралист Маркграф и холандския лекар Пизо в Бразилия. В тази илюстрация на заглавната страница, която интерпретира библейската райска градина през призма колониална Бразилия, около Адам и Ева има палми, змии, брадати маймуни и един ленивец, като цялото изображение предполага буйно изобилие и място, за което се предполага, че е недокоснато от цивилизацията, готово за европейски контрол.

Френската колония, която Тевет посещава, трае кратко, след което е унищожена от португалците през 1567 г. Тъй като доста екземпляри и дори живи животни са пренесени през Атлантическия океан от изследователи и моряци, екологията на района вече не е такава загадка.

 
 
Коментарите са изключени за Странната поява на първата илюстрация на ленивец

Повече информация Виж всички